M A N I E R
this site the web

Φαρμακονήσι: Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους

Γιατί σώθηκατε μόνο οι άνδρες, ρώτησε ένας δημοσιογράφος τους Abdol Sabur Azizi, EHsanula Sufi και Fada Mohumad Ahmadi  για να πάρει την εξής απάντηση: "Ο Θεός μας έσωσε. Είδαν οι Έλληνες λιμενικοί τα Τουρκικά σκάφη και πανικοβλήθηκαν. Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους". Της Φωτεινής Λαμπρίδη Τρεις από τους επιζώντες πρόσφυγες της νέας τραγωδίας στο Φαρμακονήσι μίλησαν σήμερα Σάββατο στο Σύνταγμα. Επανέλαβαν κάποια γεγονότα που διαβάσαμε και ακούσαμε μέσα από τα ΜΜΕ. Ωστόσο η αφήγηση ήταν διαφορετική γιατί δεν ήταν αποσπασματική και σκιαγραφούσε τόσο ανάγλυφα τα γεγονότα που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι συντελέστηκε έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.
Στο Σύνταγμα δίπλα μας όρθια και καθισμένα οκλαδόν παιδιά  άκουγαν τις τραγικές μαρτυρίες. Είναι παιδιά που
επέζησαν από ναυάγια στο Αιγαίο μου είπε ο διαδικτυακός φίλος και πρόσφυγας από τη Συρία δίπλα μου.
Εμφανώς καταβεβλημένοι εξηγούσαν ξανά και ξανά πως περισσότερο από το πένθος τους και το προσωπικό τους δράμα, σημασία έχει να φωτιστεί η αλήθεια, να πάψουν να τους διαψεύδουν. "Ας φέρουν ψυχολόγους απέναντί μας να μας ακούσουν, να κρίνουν εκείνοι αν λέμε ψέμματα. Ο υπουργός δεν ήταν εκεί εμείς είμαστε. Το μόνο μας αίτημα είναι να βρεθούν τα πτώματα των ανθρώπων μας".
"Το λιμενικό προσπάθησε να μας ρυμουλκήσει προς την Τουρκία και λόγω της θαλασσοταραχής και του πανικού που επικράτησε, άρχισαν άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα."
"Βυθιζόταν η βάρκα με τις γυναίκες και τα παιδιά μας κι εκείνοι πυροβολούσαν στον αέρα κι έλεγαν fuck you, we'll kill you all. Μετά η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ήταν στη θάλασσα και τους παρακαλούσα να μου δώσουν ένα σωσίβιο να τους σώσω. Με έβριζαν. Δεν με άφησαν να σώσω τους ανθρώπους μου. Όταν κατάλαβα ότι θα πνιγούν, τους είπα σκοτώστε κι εμένα"."Μετά μας μετέφεραν στο νησί. Μας πήγαν για τα μάτια του κόσμου σε ένα εστιατόριο πολυτελείας. Δεν κράτησε πολύ αυτό. Μετά μας πέταξαν στα κρατητήρια όπου μείναμε ώρες με βρεγμένα ακόμα τα ρούχα μας και τους αστυνομικούς να μας δέρνουν.  Έχω πάει και σ´άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τέτοια αστυνομία δεν είδα πουθενά"
"Μας έφεραν ένα σωρό χαρτιά να υπογράψουμε, χωρίς διερμηνέα, χωρίς τίποτα. Όταν έφεραν διερμηνείς ήταν οι πιο ακατάλληλοι, Περσόφωνοι... Δεν καταλάβαιναν τι λέγαμε. Όταν ήρθε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες άλλαζε η διαδικασία, ήθελαν να δείξουν πως μας έσωσαν"
"Τώρα λένε ότι τους ευχαριστούσαμε που μας έσωσαν, αυτους που σκότωσαν τα παιδιά μας και τις γυναίκες μας. Δεν είπαμε ευχαριστώ, κλαίγαμε και ζητούσαμε τα πτώματά τους"   Αμέσως μετά τον λόγο πήραν εκπρόσωποι κομμάτων , φορέων και οργανώσεων Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες προς το αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Το Φαρμακονήσι του αιγαίου. Το αιγαίο της Ελλάδας. Η Ελλάδα της Ευρώπης . Η Ευρώπη του "ανθρωπιστικού πολιτισμού και της δημοκρατίας" γίνεται καθημερινά ένα τεράστιο νεκροταφείο. Το Φαρμακονήσι έρχεται να υπενθυμίσει πως στα νερά του  αιγαίου τους τελευταίους 18 μήνες πνίγηκαν 107 πρόσφυγες σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές ενώ οι ανεπίσημες πληροφορίες δίνουν τον αριθμό των 168 και πλέον θυμάτων. Στα διεθνή μέσα φιγουράρει για άλλη μια φορά  η εικόνα μιας χώρας που βάφει με αίμα τα νερά του αιγαίου, μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ από τις μαρτυρίες πως δεν πρόκειται για απλή συναίνεση αλλά για προσχεδιασμένο έγκλημα. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωνε περήφανα πρόσφατα πως έπεισε τους Ευρωπαίους να καθιερώσουν μεθόδους για την μεταναστευτική πολιτική οι οποίες έως πρόσφατα ήταν παράνομες.                          
Εκπρόσωποι κομμάτων , φορέων και οργανώσεων πήραν τον λόγο  Η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι "το έγκλημα έχει συντελεστεί, οι ηθικοί αυτουργοί , ειναι γνωστοί, ο κύριος  Βαρβιτσιώτης απέδειξε πόσο γελοίος ειναι. Οι μόνες  μαρτυρίες που εχουν αξία" , είπε χαρακτηριστικά  είναι  αυτές στην Ύπατη Αρμοστεία με διερμηνείς που γνώριζαν  τη γλώσσα.  Αυτές οι μαρτυρίες  πρέπει να πάνε στην εισαγγελεία για να βγει η αλήθεια  και να μπορέσει αυτή η τραγωδία να αφυπνίσει την Ελλάδα  και την Ευρώπη και να σταματήσει  το αιγαίο να είναι νεκροταφειο των ψυχών.
Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι τα συνδικάτα πρέπει να βγάλουν ψηφίσματα για να οδηγηθούν οι ένοχοι στα δικαστήρια. Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ πρόσθεσε πως οι εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη για να μπουν αυτά τα παιδιά στα σχολεία τη στιγμή που η κυβέρνηση με τις δολοφονικές πολιτικές της θέλει να καταργήσει τις δομές.
Φαρμακονήσι σαν Λαμπετούζα, η Λαμπετούζα σαν Φαρμακονήσι, αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Δικτύου για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Υπάρχουν άνθρωποι που διατάζουν το έγκλημα που το ανέχονται και συναινούν. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για μια περιπέτεια. Καταστρέφονται οι χώρες τους, καταστρέφουν τις χώρες τους. Θέλουμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και να δωθεί άσυλο στους επιζώντες, συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της κίνησης Απελάστε τον ρατσισμό τόνισε πως το έγκλημα είναι ρατσιστικό και εκ προθέσεως και ζήτησε να τιμωρηθούν  οι λιμενικοί, οι αξιωματικοί που έδωσαν τις εντολές, ο αρχηγός του ΛΣ, ο υπευθυνος του ΛΣ Λέρου και η Ελληνική Αστυνομία που έχει περικυκλώσει τον ξενώνα στον οποίο φιλοξενούνται οι επιζώντες. Βγαίνουν να τσιγάρα και τους συλλαμβάνουν, είπε. Έχουμε 4 προσαγωγές έως τώρα, ο Δένδιας και ο Σαμαράς είναι ηθικοί αυτουργοί. Όταν ο πρωθυπουργός κομπάζει πως έπεισε τους Ευρωπάιους να δεχθούν τον όρο Λαθρομετανάστης είναι ηθικός αυτουργός, είπε χαρακτηριστικά.
Γιατί το ονόμασαν Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης; Αυτοί μας σκοτώνουν δεν θέλουμε τέτοιους διασώστες είπε η εκπρόσωπος της Συριακής κοινότητας όταν πήρε τον λόγο.  Ξέρετε τί γίνεται στη Συρία; Δεν ερχόμαστε με τη θέλησή μας είμαστε με το ζόρι πρόσφυγες, κατέληξε.
Θεωρούμε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ο ηθικός αυτουργός , μια πολιτική που δημιουργεί νεκρούς με το δόγμα του ρατσισμού και του μίσους στην κοινωνία, είπε  με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ . Το ρατσιστικό παραλλήρημα του κου Βαρβιτσιώτη είναι η πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου. Οι πνιγμοί στο Αιγαίο δείχνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει σαν στόχο την ανθρώπινη ζωή.                    Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos                                                 TVXS  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...