M A N I E R
this site the web

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ

Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της ΤτΕ,  μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ χτες: «Σήμερα το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει. Η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος έχουν οδηγήσει σε λιγότερες και ισχυρότερες τράπεζες, που έχουν εξασφαλίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια, απαραίτητη για την προστασία των καταθέσεων. Αυτό αποκαθιστά σταδιακά την εμπιστοσύνη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η χορήγηση πιστώσεων στην οικονομία».
Γιώργος Προβόπουλος (ο ίδιος) μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σήμερα: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια μετά τα stress test» (πηγή: Reuters).
Δε λέμε τα ίδια σε όλους. Ούτε χρήσιμο είναι, ούτε σωστό σύμφωνα με την ηθική των τραπεζιτών. Οι οποίοι τραπεζίτες
έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να μην εμπλέκονται οι πολιτικοί θεσμοί στη λειτουργία των τραπεζών τους – εκτός όταν πρόκειται να τις ενισχύσουν – αλλά ταυτόχρονα έχουν διατηρήσει το δικαίωμα να εμπλέκονται οι τραπεζίτες στην πολιτική.
Πώς να μη θαυμάσει κανείς το θράσος του αρχιτραπεζίτη ο οποίος σήμερα μέσα στη Βουλή δήλωσε: «Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος. Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ε, τότε να μη γίνουν εκλογές. Ή αν γίνουν να τα βολέψουμε έτσι ώστε τα αποτελέσματα να βγουν όπως τα επιθυμούν οι τραπεζίτες. Μπορούμε ίσως και να μην κάνουμε εκλογές αλλά απλώς να βγάλουμε κατευθείαν αποτελέσματα, όπως κάνουν κάποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων. Συγγνώμη, αλλά πιο ωμό, ξεκάθαρο και δημόσιο εκβιασμό λαού δεν έχω ξαναδεί. Και μπορεί κάποιοι να αποκαλούν όλα τα παραπάνω «πρόβλεψη» ή «άποψη» Προβόπουλου, όμως εγώ δε βλέπω τίποτε άλλο πέρα από τρομοκρατία.
Τρομοκρατία με κακό χιούμορ, καθώς ανάμεσα σε άλλα, ο αρχιτραπεζίτης κ. Προβόπουλος δήλωσε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι παγκοσμίως όλες οι τράπεζες απεχθάνονται τη φοροδιαφυγή και διευκολύνουν τους φορολογικούς ελέγχους. Το δήλωσε άλλωστε και ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ λέγοντας πως ένας από τους κύριους λόγους που καθυστέρησε ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ ήταν ότι «τα στοιχεία που δόθηκαν από τις τράπεζες ήταν μαζικά και όχι κατά φορολογούμενο και κατά συνέπεια ο εφοριακός δεν μπορούσε να επέμβει. Ήταν αδύνατον. Έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ. Έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα».
Πάντα όμως χρειάζεται και αισιοδοξία. Την έχουμε ανάγκη την ελπίδα, όπως επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός μας. Αυτή τη φορά την ελπίδα μάς τη μετέφερε ο κ. Προβόπουλος επισημαίνοντας  ότι «αν και διανύσαμε το μεγάλο μέρος της διαδρομής, απομένει να πορευτούμε το τελευταίο δύσκολο μίλι». Ναι, το Πράσινο μίλι. Όσοι είδαν την ταινία ή διάβασαν το βιβλίο θα θυμούνται το «Dead man walking» στο δρόμο για την εκτέλεση. Ε, λοιπόν, αυτό το μίλι μάς υπόσχεται ο κ. Προβόπουλος και η κυβέρνηση. Κάποια τελευταία επιθυμία κανείς;      

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...