M A N I E R
this site the web

Νεομετανάστης

Κωστής Τσιουλάκης

Όταν φεύγω απ ‘την Αθήνα, πάντα αφήνω κάτι ατακτοποίητο στο δωμάτιό μου για να έχω κάτι να κάνω όταν γυρίσω. Κάθε φορά αλλάζω θέση σε κάτι, χωρίς να το πω σε κανέναν.  Μια μυστική τελετή ή απλά... ένα παιχνίδι μνήμης.
Την πρώτη φορά που έφυγα, άφησα ένα σημείωμα στον εαυτό μου. Ήταν για μια δουλειά που θα με «περίμενε» όταν θα γυρνούσα πίσω μόνιμα. Αλλά δε γύρισα μόνιμα ακόμα. Έρχομαι συχνά, αλλά ποτέ δε γυρίζω. Κάθε φορά όμως, πριν ξαναφύγω, αλλάζω θέση σε κάτι.
Τη δεύτερη φορά που έφυγα, τακτοποίησα το γραφείο μου και άφησα το αγαπημένο μου μολύβι μες στη μέση, λοξά. Απομνημόνευσα τη γωνία με την οποία το είχα αφήσει και έβαλα «σημάδι» ένα μικρό βαθούλωμα στο ξύλο για να δω αν
θα το θυμηθώ όταν επιστρέψω. Όλο τέτοια παιχνίδια κάνω, για να φεύγω ευκολότερα. Και πάντα, μα πάντα, αλλάζω θέση σε κάτι. Έτσι για να λέω ότι κάτι έκανα κι εγώ όσο ήμουν εδώ.
Την τελευταία φορά που γύριζα στην Ελλάδα για διακοπές, με σταμάτησαν στον έλεγχο και μου είπαν ότι η ταυτότητά μου είναι παλιά και τσαλακωμένη. Με άφησαν να περάσω τελικά, αλλά μου είπαν να έχω οπωσδήποτε αλλάξει  ταυτότητα μέχρι την επόμενη επιστροφή.
Εκείνη τη φορά, πριν φύγω, πήρα κάτι παλιούς 90’s δίσκους που είχα, τους έβγαλα από τις θήκες τους και τους άπλωσα πάνω στο κρεβάτι μου. Περισσότερο το έκανα για να θυμηθώ τους ήχους της περασμένης μου καθημερινότητας. Μετά, τους άφησα εκεί, πήρα τη βαλίτσα μου και έκλεισα την πόρτα. Έτσι. Για να δω πόση σκόνη θα είχαν όταν επέστρεφα.
Τελικά τους βρήκε η μητέρα μου δυο μέρες αφότου έφυγα και τους μάζεψε. Μου είπε, όταν μιλήσαμε  «πάλι άνω κάτω τα άφησες όλα» γελώντας. Χαμογέλασα αμήχανα. Έχουν αρχίσει να με παίρνουν χαμπάρι, σκέφτηκα. Πρέπει να είμαι πιο προσεκτικός.
Την επόμενη φορά, πριν φύγω,  έγραψα μία λίστα με τα πράγματα που δεν είχα προλάβει να κάνω όσο ήμουν στο σπίτι μου στην Αθήνα. Το στρίμωξα σε μια χαραμάδα στην ντουλάπα μου. Και έκανα και κάτι ακόμα εκείνη τη φορά. Έκρυψα το χειριστήριο της τηλεόρασής μου κάτω από στρώμα μου.
Όταν ήρθα πίσω, το τηλεχειριστήριο ήταν θρυμματισμένο πάνω στις τάβλες του κρεβατιού. Όπως κατάλαβα αργότερα, κάποιος ξένος είχε κοιμηθεί ένα βράδυ στο δωμάτιό μου, χωρίς να καταλάβει ποτέ ο φουκαράς γιατί ήταν τόσο άβολο αυτό το στρώμα.
Έψαξα να βρω το σημείωμα με τη λίστα που είχα κάνει πριν φύγω. Ήταν  ακόμα εκεί, αλλά ποτισμένο με υγρασία και μισοσβησμένο. Το μόνο που φαινόταν καθαρά ήταν ο τίτλος: «Δεν πρόλαβα να...»
Κάθε φορά, πριν φύγω, αλλάζω θέση σε μερικά πράγματα στο δωμάτιό μου.
Κάποτε, έβγαλα όλα τα συρτάρια του γραφείου μου και τα άφησα πάνω στο κρεβάτι μου. Έβαλα κι ένα σεντόνι από πάνω για να μη σκονίζονται αν και... ούτε που θυμάμαι πια τι έχουν μέσα.
Μιαν άλλη φορά τύλιξα τα χαλιά και τα έβγαλα στην αυλή. Αλλά εκείνο το χειμώνα που έλειπα έβρεξε πολύ. Τα χαλιά θάφτηκαν κάτω απ ‘τα βρεγμένα φύλλα και τελικά το δωμάτιό μου έμεινε χωρίς χαλιά, καλοκαίρι και χειμώνα. Αλλά σάμπως μένω εκεί...; Για λίγο πάντα έρχομαι και μετά ξαναφεύγω. Και πάντα πριν φύγω αλλάζω θέση στα περισσότερά μου πράγματα.
Την τελευταία φορά που μπήκα στο δωμάτιό μου μπερδεύτηκα πολύ! Το γραφείο ήταν κρεμασμένο απ’ το ταβάνι. Η βιβλιοθήκη άδεια και τα βιβλία στοιβαγμένα σε μια γωνιά και μισομουχλιασμένα απ ‘την υγρασία. Το κρεβάτι μου άφαντο, πουθενά και τα συρτάρια που είχα βάλει εκεί πάνω.
Αναγκάστηκα εκείνο το τριήμερο να μείνω στο σαλόνι. Αλλά μάλλον ήταν καλύτερα.
Κοιμήθηκα ήρεμα εκεί. Λίγο πριν φύγω, πήγα και άνοιξα την πόρτα στο δωμάτιό μου. Ήταν ολόαδειο.  Πανικοβλήθηκα. Δεν ήξερα τι να κάνω.
Στο τέλος, μην έχοντας τίποτα να μετακινήσω, έβγαλα απ’ την τσέπη μου και άφησα κάτω σε μια γωνιά την τσαλακωμένη μου ταυτότητα.                                
αριστερό blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...