M A N I E R
this site the web

Ο θάνατος του εμποράκου

Σε όλη την ιστορική διαδρομή του καπιταλισμού πέρα από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιούνταν κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή, το μεγάλο εμπόριο και ιδιαίτερα το υπερπόντιο, τους σιδηροδρόμους και την τραπεζική πίστη, ένα μικρό κεφάλαιο δραστηριοποιούνταν και δημιουργούνταν συνεχώς ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Μεγάλοι και σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως η αγροτική οικονομία. το λιανικό εμπόριο,
η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών-νομικών, τεχνικών, ιατρικών, φαρμακευτικών κ.λπ- βρίσκονταν σε μεγάλο ποσοστό εκτός του ορίου δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.
Σημαντικοί επομένως οικονομικοί τομείς βρίσκονταν υπό την κυριαρχία του μικρού κεφαλαίου το οποίο συνεχώς καταστρεφόταν, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των μεγάλων καπιταλιστικών κρίσεων, αλλά και συνεχώς ξαναγεννιόταν. Καθώς ο καπιταλισμός προχωρούσε στην ιστορική του πορεία νομοτελειακά σχεδόν επεξέτεινε τη δράση του σε όλους τους τομείς αφενός μεν διότι το επέτρεπε η ανάπτυξη των τεχνολογιών και αφετέρου διότι αναζητούσε συνεχώς νέους δρόμους κερδοφορίας αλλά και ένταξης νέων εργατικών δυνάμεων στη διαδικασία της καπιταλιστικής συσσώρευσης.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή όλο και μικρότερος οικονομικός χώρος έμενε ελεύθερος για το μικρό κυρίως κεφάλαιο και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι τομείς του λιανικού εμπορίου και ενός μέρους των υπηρεσιών περνούσαν σιγά σιγά στον έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά κυρίως. Την ίδια τύχη είχε και η αγροτική οικονομία καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες της καπιταλιστικής επέκτασης στη γεωργία υπερπηδούνταν μέσα κυρίως από τον έλεγχο των σπόρων, των φυτοφαρμάκων αλλά όλο και περισσότερο και της γης.
Στα πλαίσια αυτά το ποσοστό των μισθωτών αυξανόταν συνεχώς στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Φυσικά τα παραπάνω δεν γίνονταν σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα και ούτε και με τους ίδιους ρυθμούς. Ξεκινούσαν κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και περνούσαν και στις υπόλοιπες χώρες του αναπτυγμένου, και όχι μόνο, καπιταλισμού. Οι εξελίξεις αυτές επιταχύνθηκαν από τη δεκαετία του 1970 και μετά καθώς οι αναπτυξιακές δυνατότητες του καπιταλισμού είχαν εξαντληθεί από τη μια αλλά και η συσσώρευση ήταν τέτοια που οι δυνατότητες κερδοφορίας ήσαν περιορισμένες.
Στην Ελλάδα εξαιτίας της ιστορικής διαδρομής της, και όχι μόνο, το μικρό και μεσαίο κεφάλαιο ήταν ιδιαίτερα διογκωμένο με αποτέλεσμα το ποσοστό των μισθωτών να είναι σχετικά μικρό ενώ ήταν ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων. Αν και κατά την μετά το 1980 περίοδο ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώνεται οι μεταβολές που συντελέστηκαν στο πεδίο της οικονομίας των αναπτυγμένων χωρών με τη διόγκωση του τομέα των υπηρεσιών είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει υψηλό το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα.
Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε πως εξελίχτηκαν οι διάφοροι οικονομικοί τομείς στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 και μετά όπου και φαίνεται η διόγκωση του τομέα των υπηρεσιών από τη δεκαετία του 1980 και μετά.
Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...