M A N I E R
this site the web

Την ιστορία του Αλέξανδρου να την πεις εσύ

Αν η ιστορία γράφεται από τους νικητές, τότε η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχει πολλούς χαμένους.  Υποτίθεται ότι την ιστορία τη γράφει το σύστημα που επικρατεί, μέσω των ΜΜΕ και της προπαγάνδας που αναπόφευκτα παράγει. Κι αν τα συστημικά ΜΜΕ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ηρωποιηθεί ο Αλέξανδρος, ωστόσο
προσπάθησαν με πείσμα να χρεώσουν τις ταραχές και τις καταστροφές που ακολούθησαν σε μπάχαλα, αλλοδαπούς και απόκληρους της κοινωνίας. Κι όμως, πέντε χρόνια μετά, η συλλογική μνήμη φύλαξε μόνο την άδικη δολοφονία ενός εφήβου από τα χέρια ενός αδίστακτου δολοφόνου και την οργή που ξέσπασε όταν ξεχείλισε το ποτήρι.
Το μίσος που επέδειξε ο ειδικός φρουρός απέναντι σε μερικούς έφηβους στα Εξάρχεια ήταν το πρώτο καμπανάκι που δεν ήθελε ν' ακούσει κανείς. Χρειάστηκε να φτάσουμε στη δολοφονία του Φύσσα, για να ανακαλύψει η πολιτική ηγεσία τα σταγονίδια που έκρυβε στους κόλπους της η αστυνομία. Η αστυνομία όχι μόνο δεν ελέγχθηκε μετά τον Αλέξανδρο, αλλά αποθρασύνθηκε εντείνοντας την καταστολή χρόνο με το χρόνο.

Η εξέγερση που ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2008 αποτέλεσε τον σπόρο των μετέπειτα αγανακτισμένων, όταν οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές ενηλικιώθηκαν. Στο μεταξύ δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν τον Δεκέμβρη σαν μπαλόνι που ξεφούσκωσε, ενώ κατηγόρησαν τους μαθητές για ανωριμότητα και για έλλειψη ουσιαστικών αιτημάτων.

Λύσεις, το σύστημα δεν αντέχει τη διαμαρτυρία. Θέλει λύσεις. Σου λέει, «δεν με ενδιαφέρουν οι παρατηρήσεις σου. Τι πάει να πει δεν βλέπεις μέλλον; Αν θέλεις να σε πάρω στα σοβαρά θα πρέπει να μου δώσεις μια καλύτερη λύση απ' αυτήν που προτείνω εγώ».

Χαμένο το σύστημα, λοιπόν, χαμένα και τα ΜΜΕ, χαμένοι και οι αναλυτές, χαμένη και η ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα η αστυνομία. Και από νικητές;

Τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτά που μετέδωσαν την αλήθεια όταν εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις έλεγαν άλλα-αντ'-άλλα-και-του-πουλιού-το-γάλα. Αυτά που αποκάλυψαν τις τηλεοπτικές μονταζιέρες και έδειξαν τους περίεργους κουκουλοφόρους που τα πάνε καλά με την αστυνομία. Τα κοινωνικά δίκτυα που ξεσήκωσαν από τον καναπέ δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μέσα σε λίγες ώρες.

Φυσικά μεσολάβησε και η εκδήλωση της κρίσης, που έδωσε εκ των υστέρων στη δολοφονία του Αλέξανδρου άλλη ιστορική προοπτική.

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος υπήρξε το θύμα μιας κοινωνίας που είχε αρχίσει ήδη να καταρρέει χωρίς κανείς να το καταλαβαίνει. Πέντε χρόνια είναι πολύ λίγα για να βγάλεις συμπεράσματα. Ένα είναι όμως σίγουρο: η ιστορία της δολοφονίας του Αλέξανδρου δεν γράφεται μέσα από τα «επίσημα» κανάλια αλλά από εμένα κι εσένα, που σήμερα θα κατέβουμε στην πορεία μνήμης.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου φύτεψε άθελά του έναν σπόρο. Για λίπασμα βάλαμε οργή και αγανάκτηση. Στο χέρι μας είναι τώρα το δέντρο που θα μεγαλώσει να δώσει θρεπτικούς καρπούς.     

Κώστας Εφήμερος    ThePressProject 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...