M A N I E R
this site the web

Πλούσιοι και φτωχοί εν έτει 2013

Γιώργος Δελαστίκ

Χριστουγεννιάτικη γροθιά στο στομάχι! Διαβάζεις τη λίστα και τρελαίνεσαι! Οι δέκα επιχειρηματίες που κέρδισαν τα περισσότερα λεφτά κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τελειώνει αποκόμισαν φέτος συνολικά... 102 δισεκατομμύρια δολάρια! Δέκα άνθρωποι, εκατό δισ.! Μέσα στους δέκα ο ιδρυτής της Μάικροσοφτ, ο διευθύνων σύμβουλος του Φέιαμπουκ, οι δύο συνιδρυτές της Γκουγκλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Άμαζον- και οι πέντε Αμερικανοί. Τρεις ακόμη Αμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους δέκα σούπερ κερδισμένους του 2013: δύο «επενδυτές» της Γουολ Στριτ κι ένας ιδιοκτήτης καζίνο. Ενας Γιαπωνέζος που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες κι ένας κινέζος μεγιστάνας των κατασκευών συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Πρώτος ο πασίγνωστος αμερικανός χρηματιστής Γουόρεν Μπαφετ με κέρδη 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013 και τελευταίος ο επίσης αμερικανός χρηματιστής Καρλ Αικαν

με κέρδη «μόνο» 7,2 δισ. Ο Μπαφετ δηλαδή κέρδιζε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα! Δηλαδή περίπου 37 εκατομμύρια δολάρια την... ημέρα, δεδομένου ότι η εταιρεία Γουελθ μέτρησε τα χρήματα που κέρδισαν τις 345 πρώτες μέρες του χρόνου - λείπει δηλαδή το τελευταίο εικοσαήμερο του Δεκέμβρη. «Μεροκάματο» 37 εκατομμυρίων όμως σημαίνει ότι ο Μπαφετ κέρδιζε ενάμισι εκατομμύριο δολάρια την... ώρα! Μέρα-νύχτα, ακόμη κι όταν κοιμόταν!

Ο τελευταίος της κορυφαίας λίστας, ο... «ανεπρόκοπος» Αικαν, κέρδισε μόνο 600 εκατομμύρια το μήνα! Με το ζόρι δηλαδή έβγαζε 20 εκατομμύρια την ημέρα! Ούτε ένα εκατομμύριο την ώρα! Λίγο πάνω από 830.000 «ωρομίσθιο». Δεν λέμε ότι είναι κι άσχημα, αλλά πάντως έχει άλλη χάρη ο πλούτος σου -για την ακρίβεια ο νέος πλούτος που συσσωρεύεται- να αυξάνεται με ρυθμό ενός εκατομμυρίου και πλέον την ώρα! Εχει άλλη γοητεία και σου προσδίδει άλλο κύρος, όπως και να το κάνουμε. Σκεφθείτε π.χ. τι... φιλανθρωπίες θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, μέρες που 'ναι.

Στην Ελλάδα π.χ. οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ όλων των κατηγοριών (γήρατος, χηρείας και αναπηρίας) ανέρχονται σε 1.039.591. Η μέση σύνταξη όλων αυτών είναι μόλις 623 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη χοντρικά τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο, αρκούν τα μηνιαία κέρδη -μόνο ενός μηνός!- του Γουόρεν Μπαφετ γα να δώσει αυτός για δύο μήνες τις συντάξεις και του ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων του ΙΚΑ. Δεν χρειάζονται μάλιστα παρά μόνο τρία μηνιάτικα κέρδη του Μπαφετ (υπενθυμίζουμε ότι ανέρχονται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, άρα περίπου 2,3 δισ. ευρώ) για να πληρώσει μόνος του τις συντάξεις και των 2.704.295 συνταξιούχων όλων των ταμείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, αφού βάσει των επίσημων στοιχείων όλες οι συντάξεις μαζί κοστίζουν 2,3 δισ. ευρώ μηνιαία.

Με άλλα λόγια, 2.700.000 έλληνες συνταξιούχοι ζουν με όσα κερδίζει ένα και μόνο άτομο, ζάπλουτο βεβαίως, σε τρεις μήνες!
Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος αυτές τις «λαϊκίστικες» συγκρίσεις κι ας απολαύσουμε οπτικά και διανοητικά τον πλούτο στην αυτοτέλεια του. Το 2013 της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ήταν μια υπέροχη χρονιά για τους πολύ πλούσιους σε πλανητικό επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς τη Νότια Αμερική. Πρώτα πρώτα αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι σε δολάρια -από 1.600 ξεπέρασαν τις 2.000- θεαματικότατη αύξηση κατά 25%! Η συνολική περιουσία αυτών των δύο χιλιάδων πάμπλουτων ατόμων ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - όσο δηλαδή είναι από κοινού το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Γαλλίας! Εφτασαν επίσης τις 200.000 όσοι κατέχουν περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων -199.235, για την ακρίβεια, μας πληροφορεί η ελβετική τράπεζα UBS και η ειδική στα θέματα αυτά εταιρεία Γουελθ Χ. Αυτές οι 200.000 έχουν περιουσίες συνολικής αξίας 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - σχεδόν διπλάσια από το ΑΕΠ των ΗΠΑ!

Στην Ευρώπη της κρίσης παρατηρούμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε αυτή την κατηγορία των βαθύπλουτων με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων: Αύξηση του αριθμού τους κατά 8,7% και συνολική περιουσία 7,68 τρισεκατομμύρια δολάρια - ίσα με το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας! Μέσα στο 2013 ο συνολικός πλούτος τους αυξήθηκε κατά 10,4%! Οι ευρωπαίοι ζάπλουτοι κοντεύουν να φτάσουν σιγά σιγά τους ομολόγους τους της Βόρειας Αμερικής, των οποίων η συνολική περιουσία ανέρχεται σε 9,68 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Καλά τα πάνε και οι βαθύπλουτοι της Ασίας, με 6,59 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκρηκτική άνοδος κατά 15,3% του αριθμού των πλουσίων αυτής της κατηγορίας στη Μέση Ανατολή και αύξηση κατά... 23,9% (!) του πλούτου τους, ο οποίος όμως συνολικά είναι πολύ χαμηλά - ούτε καν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, μόλις 880 δισ. «Μπατίρηδες» είναι οι σεΐχηδες τελικά στο σύγχρονο κόσμο! Οπως γράφει ο Πολ Κρούγκμαν, το 95% των κερδών από το 2009 μέχρι φέτος έχει πάει στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού - και μάλιστα το 60% έχει πάει στο πλουσιότερο 0,1%.

Η κρίση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους με ραγδαίους ρυθμούς. Ο παγκόσμιος πλούτος ανήλθε το 2013 σε επίπεδα ρεκόρ. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ελβετική τράπεζα Κρεντί Σουίς τον υπολογίζουν συνολικά σε 243 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα 100 τρισεκατομμύρια από αυτά τα κατέχει το πλουσιότερο 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού - ποσοστό δηλαδή 41%!

Τι να πει κανείς; Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές (για τους πολυεκατομμυριούχους, έστω και σε δολάρια!) και το Νέο Ετος 2014!                                                                  

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...