M A N I E R
this site the web

ΝΕΑ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Δραματική μείωση των συντάξεων όλων των Ελλήνων αναμένεται να αρχίσει σε λίγους μήνες και να συνεχιστεί ραγδαία κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε πραγματικό καταποντισμό τα ποσά που θα λαμβάνουν οι γέροντες, αν δεν αλλάξει η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική. Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων καταβαραθρώνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αφενός λόγω της καλπάζουσας ανεργίας και αφετέρου λόγω της σοβαρότατης μείωσης των αποδοχών όσων Ελλήνων εξακολουθούν να εργάζονται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχώς «τρύπες» ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Σαν να μην έφτανε αυτή η ολέθρια πολιτική, η κυβέρνηση σε
αγαστή συνεργασία με την τρόικα έχουν εγγράψει στο Μνημόνιο την υποχρέωση έως το 2016 να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9% αρχής γενομένης από το 2014, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόσθετη «τρύπα» άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι ο προϋπολογισμός
θα πρέπει να καλύψει ελλείμματα στα ταμεία κύριας σύνταξης ύψους περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν γύρω στα 320 εκατομμύρια που εκτιμάται ότι θα έχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, οπότε μιλάμε για «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων των ασφαλιστικών ταμείων μόνο για φέτος. Πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη θα πρέπει να καλυφθούν για το 2014 λόγω των ελλειμμάτων της επόμενης χρονιάς που υπολογίζεται ότι θα εμφανιστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.
Ο ΟΑΕΕ (ασφαλιστικός οργανισμός των επαγγελματοβιοτεχνών πάσης φύσεως) μάλιστα βρίσκεται στα πρόθυρα ουσιαστικής διάλυσης, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο ασφαλισμένους (ακριβέστερα τέσσερις στους δέκα) δεν πληρώνει σήμερα τις εισφορές του. Μιλάμε για έναν οργανισμό που ασφαλίζει 755.000 αυτοαπασχολούμενους και το έλλειμμά του το 2014 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζονται να «γδάρουν» τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και βιοτέχνες επιβάλλοντας εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως αν έχουν κέρδη ή ζημιές. Προετοιμάζουν επίσης την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου από τους επαγγελματοβιοτέχνες, με αποτέλεσμα τη συνακόλουθη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της, καθώς στο Μνημόνιο έχουν εγγράψει την υποχρέωση να διώξουν από τον ΟΓΑ τους επαγγελματοβιοτέχνες χωριών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και να τους πάνε υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, όπου θα πρέπει να πληρώνουν για την ασφάλισή τους το υπέρογκο για τα χωριά ποσό των... 2.670 (!) ευρώ τον χρόνο το κατώτερο.
Ενας επαγγελματοβιοτέχνης δηλαδή που δραστηριοποιείται στην Αθήνα θα πληρώνει το ίδιο με κάποιον που προσπαθεί να κερδίσει τα προς το ζην σε ένα χωριό μερικών εκατοντάδων κατοίκων. Ευνόητο είναι ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν ανασφάλιστοι, καθώς δύσκολα τα έσοδά τους αυτή την εποχή θα τους επιτρέπουν να δίνουν 220 ευρώ τον μήνα μόνο για την ασφάλισή τους. Πέρα από το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ που αναμένεται να ανέλθει το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2014, χάλια είναι και η κατάσταση στον ΟΓΑ, του οποίου το έλλειμμα τον επόμενο χρόνο εκτιμάται γύρω στα 400 εκατομμύρια.
Πάνω από 280.000 αγρότες και κάτοικοι των χωριών δεν πληρώνουν σήμερα τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα το συνολικά οφειλόμενο ποσό να υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η φορολόγηση των χωραφιών που θα εισαχθεί φέτος θα επιδεινώσει φυσικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μείνουν ανασφάλιστοι ίσως εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου, αν εφαρμοστούν οι συμφωνίες κυβέρνησης - τρόικας, πράγμα που προσωπικά το αποκλείουμε λόγω του βαρύτατου, κυριολεκτικά εκρηκτικού κοινωνικού κόστους που ενέχει μια τέτοια κατάσταση για την κυβέρνηση. Ετοιμάζονται όμως ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας θα κατάσχεται από τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες το ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ! Αυτό ίσως είναι ακόμη χειρότερο για τις φτωχές αγροτικές οικογένειες ή τουλάχιστον για κάποιες από αυτές. Η ουσία είναι πως η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, συνδυαζόμενη μάλιστα με τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του «κουρέματος» που έκανε η κυβέρνηση, έχει φέρει τα Ταμεία -τα οποία έτσι κι αλλιώς ήταν σε δεινή κατάσταση- σε ουσιαστική αδυναμία συνέχισης καταβολής των συντάξεων στο ίδιο ύψος που ήταν μέχρι τώρα.                         
iskra.gr

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...