M A N I E R
this site the web

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Αφού το “Success story” κατέρρευσε επικοινωνιακά, ήταν επιτακτική η ανάγκη κατασκευής μιας “κοινής λογικής”, μιας ρητορικής που θα απευθυνόταν στην υποτιθέμενη ανάγκη για το κοινό καλό. Κάτι που θα φάνταζε αναμενόμενα αποδεκτό από την πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό πεδίο γι’ αυτό, αποτέλεσαν οι “αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” και ο απαραίτητος “εκσυγχρονισμός”.
Η σύνδεση των παραπάνω με το πρόγραμμα λιτότητας και
την ταξική επιλογή για ισοπέδωση των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων ήταν ένα ύπουλο τέχνασμα. Σκοπός του η συμμόρφωση των πολλών στις απαιτήσεις της κρίσης. Η απόκρυψη των πραγματικών λόγων για την εφαρμογή ακραίων πολιτικών με απάνθρωπο χαρακτήρα. Ακόμα χειρότερα, αυτή η “κοινή λογική” αναζητά συμμάχους από τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να καλλιεργήσει μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης.
Αυτού του είδους η συναίνεση έχει ως ιεραποστόλους και τους “διανοούμενους”, οι οποίοι κινητοποιούνται από τις ελίτ για να κινητοποιούν τις μάζες. Στην αστική δημοκρατία που κουμάντο κάνει η ελεύθερη αγορά, οι ψευδαισθήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν βίαια. Γι’ αυτό αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ, οι παπαγάλοι των free press και διάφοροι άλλοι πρόθυμοι, που στοχεύουν στην μαζική ύπνωση με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο. Ή τελοσπάντων με κώδικες και αισθητική που ο ελληναράς αποδέχεται και κατανοεί πιο εύκολα. Καθόλου τυχαία η επιλογή πλευράς από “καλλιτέχνες”.
Ένα καθεστώς σαν το Σαμαρικό, δεν δείχνει αφοσίωση στην Αλήθεια και παρουσιάζεται ως πιο διαλλακτικό στην μη υιοθέτηση της δικής του αλήθειας. Όμως, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μια διαφορετική σκέψη ή τρόπος θέασης να μετατραπεί σε πολιτική πράξη, στρέφει όλα του τα όπλα στην εξάλειψη αυτής της απειλής. Ενίοτε κρατάει και κρατούμενους δίχως στοιχεία, όπως τον Σακκά, ποινικοποιώντας την ιδεολογία τους. Φυσικά πατάει πάνω σε ορατά προβλήματα όπως το μεταναστευτικό για να ασκήσει λαϊκίστικη και προπαγανδιστική πολιτική, αθωώνοντας τέρατα. Επικαλείται παθογένειες όπως η δυσλειτουργία του δημοσίου, όχι για να τις βελτιώσει, αλλά για να δώσει την ευκαιρία σε αλλόφρονες με σύνδρομο Ναπολέοντα να το παίξουν υπουργοί.
Καθώς ο δημόσιος διάλογος είναι αδύνατον να σταματήσει με τα ΜΑΤ, το καθεστώς φροντίζει να θέτει εκείνο τα θέματα προς συζήτηση ώστε να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του και να περιχαρακωθούν τα “σημαντικά” εντός προκαθορισμένων ορίων. Το σημαντικό είναι για τις ελίτ, να γίνεται διάλογος ΜΟΝΟ αν τηρεί τις προϋποθέσεις που καθορίζουν την συναίνεσή τους. Μάλιστα ενθαρρύνεται αυτού του τύπου ο πλαστός διάλογος, με “ψύχραιμες” και “ορθολογικές” απόψεις, ώστε να διευρυνθεί το δόγμα του καθεστώτος και να πιστέψουν οι μάζες πως από την στιγμή που ο καθένας λέει ότι θέλει επί των θεμάτων αυτών, ότι βρισκόμαστε σε ελεύθερη χώρα.
Και βέβαια, βρίσκουμε και τους “εναλλακτικούς” που συχνάζουν από Γκάζι ως δήθεν προχωρημένες εκδηλώσεις για να ανάψουν ένα ρεσώ εις το όνομα της lifestyle-οποίησης της κατάθλιψης και να βάψουν εθελοντικά τον τοίχο του παραλόγου με τα θολά χρώματα του “είμαστε ευρωπαϊκή χώρα”.                                                                                               STRANGE JOURNAL

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...