M A N I E R
this site the web

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ... ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Εξαιρετικά εκνευριστικό είναι σίγουρα να ακούει κανείς αυτή την εποχή της μαζικής εξαθλίωσης κάποιους να ισχυρίζονται ότι «η κρίση είναι ευκαιρία». Ακόμη πιο εκνευριστικό όμως είναι όταν διαπιστώνει κανείς με αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία ότι πραγματικά «η κρίση είναι ευκαιρία» περαιτέρω πλουτισμού, αλλά για τους... δισεκατομμυριούχους και τους πολυεκατομμυριούχους!
Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσαν το τελευταίο δεκαήμερο
δύο σχετικές εκθέσεις - μία της ελβετικής τράπεζας UBS και μία των Αμερικανών οικονομολόγων Τόμας Πίκετι και Ιμάνιουελ Σάιζ. Οι δισεκατομμυριούχοι πάντως πάνε πολύ καλά, αν ανησυχούσατε. Αυξάνονται και πληθύνονται. Από 1.600 άτομα που ήταν αυτοί που έχουν προσωπική περιουσία που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ξεπέρασαν φέτος τα 2.000 άτομα με συνολική περιουσία άνω των 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - διπλάσια δηλαδή του ΑΕΠ της Ινδίας, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 1,3 δισ. κατοίκους! Δύο χιλιάδες άνθρωποι έχουν διπλάσια περιουσία από όσα παρήγαγαν σε έναν χρόνο 1,3 δισ. Ινδοί! Εντυπωσιακό. Καλά πάνε και οι βαθύπλουτοι, στους οποίους κατατάσσονται όσοι έχουν προσωπική περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτοί άγγιξαν τους 200.000 φέτος, για την ακρίβεια έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 199.235 ατόμων με συνολική περιουσία 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο, είναι το διπλάσιο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της κατά πολύ μεγαλύτερης δηλαδή οικονομίας του πλανήτη και... δεκαπλάσιο (!) σχεδόν από το ΑΕΠ της Γερμανίας, για να έχουμε καλύτερη αίσθηση του για τι είδους ποσό μιλάμε. Οι εν λόγω ζάπλουτοι αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με πέρυσι και η περιουσία τους αυξήθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια - όσο είναι δηλαδή το ΑΕΠ της Γαλλίας.
Οπως ανέφερε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο συνέδριο των εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ της AFL-CIO, στο Λος Αντζελες, η οικογένεια Γουόλτον για παράδειγμα που έχει την αμερικανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Walmatt κατέχει τόσο πλούτο όσον έχει αθροιστικά το φτωχότερο 30% των Αμερικανών. Μία αμερικανική οικογένεια είναι τόσο πλούσια όσο... 100 εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί!
«Τα πράγματα χειροτέρευσαν με τη μεγάλη ύφεση. Το 95% των κερδών που παράχθηκαν από το 2009 μέχρι το 2012 κατέληξαν στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι, το 99% του πληθυσμού, δεν ανέκαμψαν ποτέ», πρόσθεσε ο Σίγκλιτς αναφερόμενος ειδικά στις συνέπειες της κρίσης στην αμερικανική οικονομία.
Στο ίδιο θέμα δίνει περισσότερες εξηγήσεις άρθρο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που έγραψε ο επίσης Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Από αυτό το 95% των κερδών που πήγε στο 1% των πολύ πλούσιων «στην πραγματικότητα περισσότερο από το 60% πήγε στο κορυφαίο 0,1», διευκρινίζει. Αξιο προσοχής είναι επίσης το γεγονός ότι οι δύο περιοχές του κόσμου που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, η Ευρώπη και η Βόρειος Αμερική, είναι ακριβώς οι δύο περιοχές που έδωσαν τους κατά πολύ περισσότερους αριθμητικά ζάπλουτους που μπήκαν στο κλαμπ των 200.000 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη - πάνω από το 80% των νέων βαθύπλουτων είναι Ευρωπαίοι ή Αμερικανοί! Ειδικά στις ΗΠΑ η οικονομική κρίση βάθυνε το χάσμα ανάμεσα στο πλουσιότερο 10% του πληθυσμού και στο υπόλοιπο 90% του αμερικανικού πληθυσμού αναφορικά με το εισόδημά τους. Το 2007, πριν από την κρίση, το πλουσιότερο 10% είχε εισόδημα κατά μέσο όρο 6,5 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο του υπόλοιπου 90% του πληθυσμού.
Το 2012 το εισόδημα των πλουσιότερων έγινε 7,4 φορές μεγαλύτερο! «Αυτήν τη στιγμή, το είδος μετασχηματισμού που έλαβε χώρα κάτω από το New Deal -ένας μετασχηματισμός που δημιούργησε μια κοινωνία της μεσαίας τάξης, όχι απλά μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων, αλλά αυξάνοντας πολύ τη διαπραγματευτική δύναμη των εργατών- φαίνεται πολιτικά ανέφικτος», γράφει ο Πολ Κρούγκμαν και καταλήγει: «Κάποιοι σοφολογιότατοι μιλούν ήδη για έναν νέο οικονομικό λαϊκισμό που θα ταρακουνήσει ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό φαίνεται πρόωρο, αλλά ελπίζω να έχουν δίκιο, γιατί η ακραία ανισότητα συνεχίζει να αυξάνεται - και αυτό δηλητηριάζει την κοινωνία μας».
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...