M A N I E R
this site the web

Βενιζέλος – ο ακραιφνής βενιζελικός

Του Θανάση Καρτερού

Θεωρείται βέβαιο ότι την ίδια στάση με τον Φώτη Κουβέλη θα κρατήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έλεγαν ορισμένοι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης το βράδυ της Πέμπτης. Και πού βασίζονταν; Μα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους και πάνω από μια φορά ότι θα τηρήσει κοινή γραμμή με τη ΔΗΜΑΡ και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά, χωρίς τον Κουβέλη.

Υπάρχουν συνεπώς άνθρωποι, ακόμα και δημοσιογράφοι, οι
οποίοι βασίζονται στις διαβεβαιώσεις, στις δεσμεύσεις και στις κόκκινες γραμμές του Βενιζέλου; Προφανώς υπάρχουν, αν και από την Πέμπτη μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ο αριθμός τους είναι μικρότερος κι από τον αριθμό των οπαδών του Λεβέντη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως φρόντισε να επιβεβαιώσει τους άλλους, τους πολλούς. Οι οποίοι πιστεύουν ότι το μόνο στο οποίο πιστεύει και παραμένει σταθερός είναι ο εαυτός του -η πάρτη του κατά το κοινώς λεγόμενο.
Ο Βενιζέλος, δηλαδή, είναι από ιδεολογική, πολιτική, και ηθική άποψη ακραιφνής και εκατό τοις εκατό…βενιζελικός. Τίποτε και κανέναν δεν αφήνει να εισχωρήσει ανάμεσα στον εαυτό του και σε ότι θεωρεί συμφέρον του. Ούτε μνημόνια, ούτε Σαμαράδες, ούτε σκληρά μέτρα, ούτε ΕΡΤ, ούτε οργή του λαού, ούτε φίλοι, ούτε εχθροί -όταν λέμε τίποτε εννοούμε τίποτε. Και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να διαπραγματευτεί τα πάντα και να πουλήσει τα πάντα -αρκεί να πιάσει καλή τιμή για τον εαυτό του.
Ε, ήθελε και τα έπαθε ο Φώτης Κουβέλης. Που μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του στο τηλέφωνο, έκανε διμερείς συναντήσεις, ήταν σε συνεννόηση υποτίθεται για τα πάντα. Μέχρι ενιαίο κόμμα του είχε προτείνει ο Βενιζέλος κι εκείνος προβληματιζόταν αν και πώς θα προχωρήσουν. Και φυσικά είχαν κοινή γραμμή για την ΕΡΤ και για το πώς θα πιέσουν τον Σαμαρά να κάνει πίσω και να βρεθεί μια λύση τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τη σωματική ακεραιότητα της δημοκρατίας.
Και τη στιγμή ακριβώς που οι δυο τους πραγματοποιούσαν τη συμφωνημένη έφοδο στα θερινά ανάκτορα του Σαμαρά, είδε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τον σύμμαχό του όχι απλώς να εγκαταλείπει το μέτωπο, αλλά και να περνάει απέναντι. Και να τον πυροβολεί. Με τα ίδια επιχειρήματα με τα οποία δικαιολογούσε το άλφα, τώρα δικαιολογούσε το βήτα. Η πατρίδα, η σταθερότητα, η οικονομία, οι σύμμαχοι, οι αγορές -με δυο λόγια η πάρτη του. Ο Βενιζέλος για τον Βενιζέλο.
Πολλά μπορούν να δικαιολογηθούν στην πολιτική. Υπαναχωρήσεις, ελιγμοί, αθέτηση υποσχέσεων. Ένα όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μετά από τόσα δείγματα γραφής από τη μεριά του ευτυχισμένου προέδρου του δυστυχισμένου ΠΑΣΟΚ: Να πιστεύει κανείς τον Βενιζέλο. Πράγμα που δυστυχώς γι” αυτόν έκανε όπως φαίνεται ο Κουβέλης και βρέθηκε στον κουβά…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...