M A N I E R
this site the web

ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕ... ΥΕΝΕΔ ΤΗΝ ΕΡΤ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ, ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ!

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Ριζική τομή στην πολιτική σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στην κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία θα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και των λοιπών μνημονιακών δυνάμεων να κλείσουν χθες την ΕΡΤ. Πρώτα απ' όλα με την απόλυση των 2.656 ατόμων που εργάζονται σε όλους τους τομείς της ραδιοτηλεόρασης, η συγκυβέρνηση Σαμαρά,
Βενιζέλου, Κουβέλη πιάνει τον στόχο των 2.000 απολύσεων για τον Ιούνιο που έχει απαιτήσει η τρόικα. Επί της ουσίας, όμως, αυτό είναι το λιγότερο. Το ουσιώδες είναι ότι όταν ο Σαμαράς ξανανοίξει την κρατική τηλεόραση, εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο, θα έχει επιβάλει ένα καθεστώς απόλυτης «μνημονιακής χούντας»!
Είναι εξόφθαλμο, δηλαδή, ότι η ΝΔ και οι πολιτικοί συνεργάτες της θα προσλάβουν μόνο δημοσιογράφους που θα δεχθούν εκ προοιμίου να λειτουργούν ως φερέφωνα και τυφλά όργανα της κυβέρνησης αυτής. Το ομολόγησε, άλλωστε, εμμέσως εν τη ρύμη του λόγου του κατά την εκφώνηση του έκτακτου ανακοινωθέντος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν είπε ότι η νέα κρατική ραδιοτηλεόραση θα βρίσκεται στην υπηρεσία της «ανάπτυξης»! Παλιά, δεκαετίες πριν, στα χρόνια της αμερικανόδουλης μετεμφυλιακής Δεξιάς, η «εθνικοφροσύνη» ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει κανείς στο κρατικό ραδιόφωνο.
Στα χρόνια της σαμαρικής Δεξιάς η «ανάπτυξη» είναι ο αναγκαίος όρος πρόσληψης κάποιου στον ραδιοτηλεοπτικό μηχανισμό προπαγάνδας του μνημονιακού καθεστώτος. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η χρησιμοποίηση μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ συνιστά ωμή παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας, δεδομένου ότι κανένα έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός δεν έλαβε χώρα. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και τη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη, που δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με την απόφαση αυτή, αλλά φυσικά δεν απηύθυναν σχετικό τελεσίγραφο στον Σαμαρά ότι πρέπει να ανακαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ούτως ή άλλως δεν συγκαταλεγόμαστε μεταξύ εκείνων που περιμένουν από την κυβέρνηση αυτή να μην προβαίνει σε αλλεπάλληλες συνταγματικές εκτροπές μερικού χαρακτήρα σε διάφορα θέματα. Ομολογούμε όμως ότι ανατριχιάσαμε μόλις είδαμε στίφη ανδρών των ΜΑΤ να περικυκλώνουν ένα ένα τα κτίριά της, με στόχο ενδεχομένως να τα καταλάβουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Τώρα βέβαια πίσω από τα ΜΑΤ δεν στέκονταν τανκς, όπως την αυγή της 21ης Απριλίου 1967, όταν οι πραξικοπηματίες είχαν καταλάβει το ραδιομέγαρο. Υπάρχει όμως μια λογικοφανής απορία.
Γιατί ο Σαμαράς κλείνει την ΕΡΤ, αφού ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετατρέψει την κρατική τηλεόραση σε... «μνημονιακή ΥΕΝΕΔ», σε σύγχρονη εκδοχή δηλαδή του στρατιωτικού καναλιού της εποχής της δικτατορίας; Επιπροσθέτως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διορίσει όλους ανεξαιρέτως τους δημοσιογράφους, τεχνικούς, μουσικούς και πάσης φύσεως υπαλλήλους της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου; Γιατί τότε «σκοτώνουν» τους ανθρώπους που τα ίδια τα δύο κόμματα εξουσίας διόρισαν στο παρελθόν; Η απάντηση είναι απλή. Με τις αλλαγές ηγεσίας που έχουν λάβει χώρα και στα δύο κόμματα εξουσίας και το μίσος πλέον που τρέφουν οι σημερινοί ηγέτες προς τους προκατόχους τους, το ότι ένας δημοσιογράφος είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δεν λέει τίποτα στον Σαμαρά και στον Βενιζέλο.
Είναι δυνατόν π.χ. ο Σαμαράς να θεωρεί ομοϊδεάτες του δεξιούς δημοσιογράφους που διόρισε ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Μητσοτάκης; Ο Σαμαράς μισεί βαθύτατα και θεωρεί εχθρούς του ακόμη και τους δεξιούς δημοσιογράφους που ήταν μαζί του όταν αυτός υποκρινόταν τον αντιμνημονιακό! Απολύοντας όλους τους δεξιούς δημοσιογράφους, θα επαναπροσλάβει μόνο τους ελάχιστους ή πολλούς από αυτούς που θα του είναι τυφλά υπάκουοι σήμερα, που θα είναι διαπρύσιοι κήρυκες των αρετών του κατοχικού καθεστώτος! Τα ίδια ισχύουν και με τον Βενιζέλο. Είναι δυνατόν να θεωρήσει δικούς του τους ΠΑΣΟΚους δημοσιογράφους του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Ρέππα, του Πρωτόπαπα και λοιπών;
Ούτε κατά διάνοια! Το θλιβερό είναι ότι η ΕΡΤ θα μπει σε φάση απερίγραπτης πολιτικής δίνης, αν περάσει το σχέδιο Σαμαρά και διορίσει τους δικούς του. Είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες από αυτούς θα απολυθούν μόλις αλλάξει η κυβέρνηση ως «μίσθαρνα όργανα του προηγούμενου μνημονιακού καθεστώτος» και οι εκκαθαρίσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...