M A N I E R
this site the web

Εντολή για μόνιμο χαράτσι

H τρόικα διεμήνυσε τις «επιθυμίες» της και αναχώρησε χθες από την Αθήνα. Επιστρέφει τέλος Ιουνίου
Του Μάριου Χριστοδούλου
Μόνιμο χαρακτήρα στο «χαράτσι» της ΔΕΗ επιθυμεί η τρόικα, που αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα ξανάρθει τέλος Ιουνίου για να προχωρήσει τα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με τα 9,2 δισ. ευρώ που απομένει να λάβει η χώρα μας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Εν τω μεταξύ, κατατίθενται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης που είχαν εγκρίνει ήδη οι
δανειστές, δίνοντας έτσι τέλος στο σίριαλ που ξεκίνησε και το οποίο συνέδεε την έγκριση αυτού του ποσού με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΤ.
Η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ
Και ενώ αυτό το σίριαλ τελειώνει ένα άλλο ξεκινά για την Ελλάδα. Αυτό έχει να κάνει με το φετινό δημοσιονομικό «κενό» που, σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, φτάνει τουλάχιστον το 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ και έχει να κάνει με την «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών φορέων.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα δέσμη μέτρων, εν τούτοις οι πιστωτές ζητούν η «τρύπα» αυτή να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να έχει βρει η κυβέρνηση έως τις 29 Ιουνίου που η τρόικα θα ξανάρθει στην Αθήνα.
Ενα ακόμη μεγάλο «αγκάθι» που θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι αυτό με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,2 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του».
Φαίνεται, δε, ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Παρόμοιοι προβληματισμοί διατυπώνονται και για την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς η είσπραξη μιας από τις 5 δόσεις το 2014 δημιουργεί πρόβλημα στα φετινά έσοδα και ζητούν να εισπραχθεί σε 4 δόσεις.
Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις.
Στο σκέλος των δαπανών, υπάρχει μια επιπλέον «τρύπα» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των αποστράτων.
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι στο οικονομικό επιτελείο και για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η τρόικα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, υπολογίζοντας το κόστος από τη μείωση σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ και ζητώντας, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Με τον τρόπο αυτό οι δανειστές βάζουν εκ νέου το «μαχαίρι στον λαιμό» της Ελλάδας, η οποία για να μπορέσει να πάρει το υπόλοιπο ποσό από το πρόγραμμα στήριξης ύψους 9,2 δισ. ευρώ (3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 5,6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.) θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τον «σκόπελο» με το δημοσιονομικό κενό.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μεταβαίνουν σήμερα μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin την Παρασκευή.                                                               AlfaVita

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...