M A N I E R
this site the web

Όταν η Jessica συνάντησε τον Ξένιο Δία

Η διογκούμενη κρίση και η αυξανόμενη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την ολοκληρωτική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, αποδιαρθρώνουν την κοινωνική συνοχή. Βαθαίνουν το χάσμα ανάμεσα στα συμφέροντα των λίγων, που επιδιώκουν, και συχνά καταφέρνουν, να επωφεληθούν από την κρίση, και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπο με την υποβάθμισή της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Πολύ συχνά δε, αγγίζει το όριο μιας χωρίς επιστροφή περιθωριοποίησης. 

Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν καθημερινά στην ανεργία, υπερχρεωμένοι χάνουν κάθε αίσθηση ασφάλειας, ακόμα και

αυτή την ελάχιστη μιας στοιχειώδους κατοικίας. Καθώς το ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας καταρρέουν, απειλείται η ίδια τους η ζωή. Είναι όλοι αυτοί που  ο Ζ. Μπάουμαν αναφέρει ως “παράπλευρες απώλειες”.

Σε αυτές τις συνθήκες, το κράτος, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει τον ρόλο του ως συνέχουσα πολιτική δομή υπεύθυνη για έστω και στοιχειώδεις αναδιανεμητικές πρακτικές, ποινικοποιώντας την φτώχεια, κατασκευάζει  φόβους απέναντι στους οποίους οργανώνει έναν καινούργιο ρόλο, με αποκλειστικό εργαλείο την καταστολή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στρατηγική της καταστροφής από την οποία θα αναδυθεί “ανανεωμένη” μια νέα αφήγηση “Νόμου  και Τάξης”.

Η πόλη αποτελεί το πεδίο αυτής της στρατηγικής, και η μάχη έχει εδώ και καιρό αρχίσει.

Η άγρια καταστολή των όποιων κινητοποιήσεων, οι διώξεις των μεταναστών και προσφύγων, με αποκορύφωμα την προκλητική ειρωνεία του σχεδίου Ξένιος Ζεύς και η δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κόρινθο, την Αμυγδαλέζα και αλλού,  η αντιμετώπιση των χρηστών ουσιών με  τις πρόσφατες επιχειρήσεις σκούπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι κομμάτια αυτής της στρατηγικής.

Σε αυτή την συνθήκη έρχεται να προστεθεί μια νέα πρακτική. Η μαζική εκ- δίωξη  αστέγων από το κέντρο της πόλης.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στην Αθήνα είχαμε πάνω από 2500 προσαγωγές ανθρώπων, που χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, σύρθηκαν στα αστυνομικά τμήματα, τους  αφαιρέθηκαν τα προσωπικά τους αντικείμενα (για πολλούς και πολλές τα τελευταία που είχαν) και αφέθηκαν τιμωρητικά “ελεύθεροι” σε απομακρυσμένες περιοχές. Ποτέ οι συμβολισμοί δεν έχουν υπάρξει πιο κυνικά εύγλωττοι. Η επίθεση αυτή είναι μια χειρονομία διπλής απεύθυνσης και κυριολεκτικά συνδυάζει το ωφέλιμο με το ...ωφελιμότερο.

Το ωφέλιμο είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι μιας χρεοκοπημένης και εν πολλοίς ενεργούμενης κρατικής μηχανής να δηλώσει ότι έχει ακόμα τον έλεγχο, χαϊδεύοντας τα αυτιά των τρομοκρατημένων από τα μίντια μεσοστρωμάτων, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα την ψευδαίσθηση ενός συνανήκειν σε αυτό από το οποίο οι άλλοι, οι αποτυχημένοι, οι παρίες αποκλείονται! Τίποτα παραπάνω από μια κακοστημένη φάρσα, που βέβαια την πληρώνουν αθώοι, καθώς η πόλη καταρρέει, και πουθενά δεν είναι πια ασφαλές το μικροαστικό όνειρο.

Ποιο  είναι όμως το ωφελιμότερο, για το οποίο αναλαμβάνεται σήμερα και με τόση σπουδή αυτή η πρωτοβουλία “εκκαθαρίσεων”, που εντοπίζεται ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή Ομόνοιας, Μεταξουργείου-Κεραμεικού, Γερανίου, Κουμουνδούρου ως και του Ψυρρή;


Σε αγαστή σύμπνοια ο δήμος Αθηναίων, τα υπουργεία Ανάπτυξης, “Προστασίας του πολίτη” κλπ, ποικίλες υπηρεσίες, χαρούμενες ΜΚΟ και ιδιωτικά funds, μας  εξαγγέλλουν ένα μεγάλο σχέδιο ανάπλασης που ακούει στο όνομα “Κεραμεικός-Μεταξουργείο πρότυπη γειτονιά”, και το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση 30 τουλάχιστον ακινήτων ενός επενδυτή. Ένα σχέδιο που η ατζέντα του είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά σήμερα έρχεται στο προσκήνιο με χαρακτήρα κατεπείγοντος καταφέρνοντας να εκμεταλλευτεί τα προγράμματα ΕΣΠΑ και Jessica, τις νομοθετικές αλλαγές που υπόσχονται fast track αδειοδοτήσεις, σημαντικές φοροαπαλλαγές,  και την κυβερνητική και δημοτική προθυμία να χρηματοδοτήσει υποδομές -- και φυσικά να κάνει την βρώμικη δουλειά των εκκαθαρίσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος (αλήθεια ποιών) Αθηναίων: “Από την στιγμή που θα υπάρξει, εκτός των αναπτυξιακών μέτρων, μια στοχευμένη αστυνομική παρέμβαση στην περιοχή, θεωρώ ότι δεν θα είναι δύσκολο να κρατήσουμε την περιοχή όρθια”!

Το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός είναι γειτονιές ιστορικές, που παρά την υποβάθμισή τους (η οποία οφείλεται σε ένα σύνθετο πλέγμα αιτιών), διατηρούν ακόμα και σήμερα πολλά από τα χαρακτηριστικά τους. Η όποια ανάπλασή τους θα απαιτούσε σοβαρή μελέτη και κοινωνική αντίληψη πολύ μακριά από το “αναπτυξιακό όραμα” του  κ. Καμίνη, που θέλει γονατισμένους ανθρώπους για ένα “ανορθωμένο” επιχειρηματικό σχέδιο.

Η επίθεση στους παρίες των πόλεων είναι ένα απειλητικό μήνυμα: μια χειρονομία ταπείνωσης των αδύναμων. Αλλά η ταπείνωση γίνεται ήττα μόνον αν είναι κανείς μόνος. 
               Της Τόνιας Κατερίνη   Red NoteBook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...