M A N I E R
this site the web

«Κακώς ήρθες παράξενε ξένε»

Κανείς δεν πρόκειτε να σε υποδεχτεί στο λιμάνι με τιμές δυτικού τουρίστα κρατώντας δώρα στα χέρια του . Κανείς δεν πρόκειτε να σε υποδεχτεί με τιμές σεΐχη στο Ελευθέριος Βενιζέλος .Το πολύ να σε καρφώσει κάποιος στην αστυνομία, ή με κάποιο καταδρομικό μαχαίρι να σε απαλλάξει απ’ το μαρτύριο για να ξεμπερδεύεις το συντομότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων,θα σε μισθώσει σε κάποιο κάτεργο του ένας περήφανος- αυτοδημιούργητος-θρήσκος-τσιφλικάς ,πασίγνωστος για τις επιχειρηματικές του δραστηρίοτητες στους κύκλους της κυριλέ ληστείας ,και μετά
θα σε πυροβολήσει στο ψαχνό. Όπου τους παίρνει να το κάνουν έτσι πράττουν οι πολιτισμένοι τσιφλικάδες στον δυτικό κόσμο:αν αυτό λέγεται Σιέρα Λεόνε ,Πακιστάν,Ινδία,Σομαλία ή Ελλάδα,τι σημασία έχει πλέον;
Νομίζουμε ξένε, ότι ακολουθούμε τους δικούς μας δρόμους. Στην πραγματικότητα ακολουθούμε δρόμους που χαράζουν οι άλλοι. Και στην πλειάδα των περιπτώσεων δεν είναι δρόμοι, αλλά χαντάκια. Νομίζουμε ότι ακολουθούμε δικά μας συναισθήματα,στην πραγματικότητα τα αντιγράψαμε από κάποιο περιοδικό. Και στην πλειάδα τους ήταν αυταπάτες,κατασκευασμένες βρομιές,συγκαλυμμένες συνειδήσεις με γυαλιστερές χάντρες.
Νομίζουμε ότι η μιζέρια είναι κάτι το παροδικό που θα ξορκιστεί κάποια στιγμή και θα γλυτώσουμε από τα κακά της πνεύματα. Νομίζουμε ότι με το απόλυτο του απόλυτου ξεπεσμού ,μας χωρίζει ακόμα  απόσταση. Όχι όλοι μας .
Ο τσιφλικάς από τη Μανωλάδα έχει φράγκα και μπορεί να κρύψει επιτυχώς την μιζέρια του .Κάποτε την κρύβαμε κι εμείς. Ήταν άλλες εκείνες οι εποχές. Ήλθαν και παρήλθαν και μαζί τους κόλλησε και η υπεροψία του ανώτερου έθνους. Του ανώτερου ανθρώπου. Του δυτικού ζώου του πιο ίσου από τα άλλα ζώα στην παγκόσμια φάρμα.
Σήμερα κάποιοι δεν τα ανέχονται όλα αυτά και προβάλουν σθεναρή αντίσταση .Ευτυχώς. Τα μπουκάλια που άνοιξε στα σκυλάδικα ο τσιφλικάς, τα ξεχάσαν και αυτοί που του τα άνοιξαν. Τα τυποποιημένα χαμόγελα των υπαλλήλων στην αντιπροσωπία πολυτελών οχημάτων από την οποία προμηθεύτηκε την πολυτελή κούρσα του ,απολύθηκαν με χίλιες δυό δικαιολογίες. Οι σφαίρες που διέταξε τους υποτακτικούς του μπράβους να ρίξουν στο ψαχνό των παράξενων ,τον τοποθέτησαν με μιας στον θρόνο του κτήνους της ημέρας,της εβδομάδας ,του μήνα,της αιωνιότητας. Γίνεται να ξεχαστεί τέτοιο ζώο;Αξέχαστος λοιπόν ο επιχειρηματίας μαλάκας που νομίζει ότι κολυμπάει στη θάλασσα μόνο με μαλάκες, αλλά οι θάλασσες συχνά φουρτουνιάζουν και πνίγουν τους μαλάκες.
Ο εκτελεστής της Μανωλάδας ξεπέρασε ακόμα και τις ηθικοπλαστικές μπαριέρες των πολυεθνικών στον τρίτο κόσμο .Αυτές που σε ανάγκασαν να επισκεφτείς αυτή τη χώρα. Ήταν και εκείνες οι ειρηνικές βόμβες που έκαναν την αποφασή σου μονόδρομο .
Τώρα ξένε σε περιμένουν οι πολιτιστικές βόμβες του πρώτου κόσμου. Είμαστε ο ανώτατος  δυτικός πολιτισμός με δημοκρατία , με εκλεγμένους θεσμούς και λίγο απ όλα,που θα ζήλευε μέχρι και η αναγκασμένη να λαδώνει για να συγκρατεί τα κερδοσκοπικά της σάλια στα αντίστοιχα φραουλοχώραφα του Σουδάν, ανώνυμη καταριανή εταιρία.
Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα ούτε ο «παντοκράτορας της παγκόσμιας ειρήνης» ΟΗΕ, δεν έχει πέραση άλλο.Οι φτωχοί μετανάστες σκούρου χρώματος και διαφορετικής θρησκείας  εξακολουθούν να είναι τα απολίτιστα καρτ ποστάλ κάποιας εκπομπής στο national geographic,φορείς θανατηφόρων νοσημάτων , και γιατί όχι, τώρα που ο καλός ξενοφοβικός μύλος τα αλέθει όλα:έρχονται βάση σχεδίου με σκοπό να μας αφελληνίσουν! Δεν κινδυνεύουμε από τα τα πανάκριβα κοστούμια, παρά μόνο από τα κουρέλια που φοράς ξένε.
Ξένε εδώ στην ελληνική δημοκρατική παράγκα, έχουν πέραση μόνο οι ιδιοκτήτες με τις καραμπίνες και οι πολιτικοί με τα κατραμπινάτα τους νομοθετήματα.
Όμως κάποια στιγμή θα γκρεμιστεί και αυτή η παράγκα όσο όμορφη κι αν είναι εξωτερικά, και κανείς, όσο αντίθετος κι αν είναι ,δε θα μπορέσει να κάνει το παραμικρό για να το αποτρέψει. Θα χτιστεί κάτι άλλο στη θέση της .Πιο γερό ή γεμάτο εργολαβικές παραλείψεις, καλύτερο ή χειρότερο, δεν είμαι χαρτορίχτρα για να κάνω προβλέψεις. Τα συντρίμμια εκτός από νεκρούς ,δημιουργούν και κατάλληλες προϋποθέσεις. Η ιστορία αυτό έχει διδάξει, και το χειρότερο είναι πως τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα.
Κάποια μέρα ,οι αδικημένοι θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά χωρίς τις ηθικοπλαστικές μπαριέρες των πολυεθνικών στο νου τους. Κάποια μέρα, κάποιοι θα αναθεωρήσουν τα πάντα στη ζωή τους ,κάποιοι άλλοι θα νικήσουν τους φόβους τους ,κάποιοι άλλοι θα ξεπεράσουν τον συντηρητισμό τους,κάποιοι θα εξοργιστούν, κάποιοι θα σπάσουν τις καταναλωτικές αλυσίδες τους,κάποιοι θα θελήσουν να αποδράσουν από τις φυτείες, κάποιοι θα αφήσουν πίσω τους τα μαντριά, κάποιοι θα αποτινάξουν τον φασισμό του πρωινού ξυπνήματος και κάποιοι θα θελήσουν να τα γαμήσουν όλα.                        noumero11 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...