M A N I E R
this site the web

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΕ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ….

Μας εκβιάζουν επί τρία χρόνια ότι αν πούμε κάποιο «όχι» στην τρόικα και τη Μέρκελ, θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει. Είναι, μας λένε, μικρή χώρα η Ελλάδα και αν χρεωκοπήσει δε μπορεί να κάνει ζημιά στην ευρωζώνη. Οπότε, είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούμε. Δεσμευμένοι να υποχωρούμε. Εθελοντές στην καταστροφή μας.
Η αλήθεια τώρα. Η Κύπρος είναι πολύ μικρότερη από την Ελλάδα. Τόλμησε να πει το πρώτο της «όχι» στην πρώτη προσπάθεια να την κατακτήσουν και να την κυριεύσουν οι Ούννοι. Το αποτέλεσμα; Η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη προς τις κυπριακές τράπεζες, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνείας, έβγαλε και ανακοίνωση: «Η ΕΚΤ επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για παροχή ρευστότητας όπου χρειάζεται, στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων».
Για να δούμε πόσο μικρή είναι η οικονομία της Κύπρου και πόσο μικρότερη ζημιά θα μπορούσε να κάνει στην ευρωζώνη
μια πιθανή χρεωκοπία της, αρκεί να αναφέρουμε ότι όλη η οικονομία της Κύπρου ανέρχεται στα 19 δισ. ευρώ, ενώ μόνο η τελευταία δόση που εγκρίθηκε για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο είναι 28 δισ. ευρώ καθώς επίσης και ότι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση – και όχι για τη συνολική στήριξη των ελληνικών τραπεζών – οι Έλληνες πολίτες χρεώθηκαν με 50 δισ. Πως λοιπόν δεν αφήνουν μια Κύπρο να χρεωκοπήσει, ενώ υποτίθεται ότι θα άφηναν την Ελλάδα;
Λένε κάποιοι ότι οι Κύπριοι βουλευτές ψήφισαν «όχι» στην πρόταση της τρόικας επειδή ήταν πολύ βαριά. «Τιμωρία» και «προσπάθεια εξόντωσης» τη χαρακτήρισαν ακόμη και κάποια μνημονιακά παπαγαλάκια που σιτίζονται από το Μαξίμου, σε μια προσπάθειά τους να δείξουν ότι στην Κύπρο προτάθηκαν σκληρότερα μέτρα απ’ ότι στην Ελλάδα. Υπήρξαν μάλιστα βουλευτές του «ναι σε όλα» που δήλωσαν ότι τέτοια σκληρή πρόταση δε θα την ψήφιζαν ούτε οι ίδιοι αν ερχόταν στην ελληνική βουλή.
Η αλήθεια τώρα. Σε αναλογία μεγεθών οικονομίας, τραπεζικού τομέα και καταθέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, μόνο τα μέτρα περικοπών δαπανών σε συντάξεις, μισθούς και αύξηση φόρων επί μνημονίων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, αντιστοιχούν σε άμεσο, ευθύ κούρεμα των ελληνικών υποτιθέμενων «καταθέσεων» κατά 36% και αν ληφθεί υπόψη και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κυρίως ήταν ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή πάλι το χρεώθηκαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, τότε το κούρεμα που υπέστη ο Έλληνας φορολογούμενος,  καταθέτης και επιχείρηση είναι στο 56%.
Λυπάμαι για όσους βιαστούν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία. Δεν τα υπολόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή οι αναρχικοί. Έχουν ήδη υπολογιστεί επισήμως και τα δημοσιοποίησε ο οικονομικός συντάκτης της «Καθημερινής» (!!!), Λεωνίδας Στεργίου, στη μεσημεριανή εκπομπή του ΣΚΑΙ (!!!), αλλά δεν πρόλαβε να τα πει όλα επειδή τον έκοψε η παρουσιάστρια για να «περάσουμε σε άλλα νέα».
Θέλετε να θυμηθούμε για ποια ποσοστά ξεσηκώθηκαν οι Κύπριοι πολίτες και αρνήθηκαν να ψηφίσουν οι Κύπριοι βουλευτές; 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα υπήρξε κούρεμα 36% των αποδοχών μας από το πρώτο ευρώ και 56% για τους μικρο-ομολογιούχους! Και είμαστε ακόμη σπίτια μας. Και μιλάνε ακόμη ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης, ο Παπανδρέου!
Ε, μας αξίζει να γίνουμε σκελετοί στους καναπέδες μας. Σκελετοί στη ντουλάπα της Ιστορίας. Περιμένοντας την ανάπτυξη και φοβούμενοι τα «χειρότερα» διότι «η Κύπρος θα καταστραφεί ενώ η Ελλάδα σώθηκε!». Πόσο γελοίοι μπορεί να είναι όσοι το υποστηρίζουν και πόσο θλιβεροί εμείς που τα υπομένουμε;
Η Κύπρος καταστράφηκε από τη στιγμή που ακούστηκε η πρόταση κουρέματος στο Eurogroup και μεταδόθηκε από τα παγκόσμια ΜΜΕ. Δεν καταστράφηκε επειδή ψήφισαν «όχι» οι Κύπριοι βουλευτές. Το «όχι» της Κύπρου ήταν αυτό που θα τη σώσει και στο μέλλον θα είναι η διαφήμιση του μόνου προϊόντος που διαθέτει. Του τραπεζικού! Το προστάτευσε με το «όχι» της. Καμία άλλη χώρα δε δέχθηκε τόσο ισχυρές πιέσεις για να «πουλήσει» τους καταθέτες της όσες δέχθηκε η Κύπρος αυτές τις ημέρες. Κι όμως, δείχνει να αντέχει.
Κι αν αντέξει ως το τέλος, τότε θα διαβεβαιώσει όλους τους καταθέτες, σε όλον τον κόσμο, ότι η Ελβετία μπροστά της είναι  τυρί γεμάτο τρύπες από το οποίο διαρρέουν κάθε τρεις και λίγο λίστες Λαγκάρντ. Αν αντέξει τις πιέσεις η Κύπρος θα αποδείξει ότι οι αποκαλούμενοι «φορολογικοί παράδεισοι των off shore» μοιάζουν μπροστά της με πλαστικά χρηματοκιβώτια δίχως κωδικό.
Δε θα κρίνω την ηθική της οικονομίας της Κύπρου. Είναι το ίδιο βρώμικη με την οικονομία κάθε άλλης χώρας που αποκαλείται «κυρία», όπως η Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Δε θα κρίνω την ηθική των πολιτικών της Κύπρου ή της κυπριακής κοινωνίας σε σχέση με το χρήμα. Έμειναν εντελώς μόνοι όταν έχασαν τη μισή τους χώρα και μαγκιά τους που επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν εκμεταλλευόμενοι τον ίδιο καπιταλισμό που πάλεψε να την αφανίσει.
Ας μη γίνουμε κι εμείς υποκριτές. Ας κοιτάξουμε τα χάλια μας. Τον φόβο μας. Το νοσηρό αποκλειστικό ενδιαφέρον για την πάρτη μας. Στα μυαλά μας ξερνάνε γραφικοί βουλευτές που ουρλιάζουν σαν υστερικές πουτάνες επειδή δεν τις πλήρωσε ο νταβατζής τους και αρχόσχολοι δήθεν αρθρογράφοι που δημοσιεύουν με την υπογραφή τους κείμενα που παράγονται στη γερμανική πρεσβεία.
Αυτοί είναι οι Κύπριοι κι αυτοί είμαστε εμείς. Ας μη μπούμε σε σύγκριση. Δε μας βολεύει καθόλου.   

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...