M A N I E R
this site the web

Το σπίτι

     Δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλοτάβανο. Τέσσερα δωμάτια , μωσαικό . Τοίχοι χοντροί, πέτρινοι κρατούσαν μυστικά . Περνάς απ΄έξω συχνά. Κάποτε ακούς κάποιους μέσα. Άλλες φορές δεν είναι κανείς. Όλο και κάπου χρειάζεται να πεταχτούν , μακριά από την ανάμνηση. Κάποια γιορτή, ένα μνημόσυνο, οι έγνοιες , όλα αυτά που αλλάζουν τον ρυθμό.
     Η αλήθεια είναι πως πάντα σε περιμένουν. Το ξέρεις και γι΄αυτό όταν σε βγάλει ο χρόνος περνάς, από το σπίτι της παιδικής σου ηλικίας. Ποτέ δεν κατάλαβες πως με το που μπαίνεις μέσα , από το χωλ έρχεται και σε συναντά η ίδια πάντα μυρωδιά της βραδινής ντοματόσουπας. Λάδι, ντομάτα, και τριμμένο τυρί. Μπαίνεις , ρουφάς δυο κουταλιές. Στο καναπέ η ίδια κουβέρτα. Τέσσερα τετράγωνα

σε επανάληψη. Μωβ, κόκκινο, κίτρινο,  μπλέ. Ανοίγεις την πόρτα , ξαναφεύγεις.
     Δεν είναι για όλους το ίδιο. Ο Χ είπε προχθές πως έφτασε  στην δική του γειτονιά και δεν βρήκε τίποτα. Πέρασε ψάχνοντας από το σχολειό, το πανεπιστήμιο, το στέκι . Τίποτα. Τριγύρω άνθρωποι που δεν τον πρόσεχαν, σαν να μην τον έβλεπαν. Ντράπηκε που γύρισε και δεν βρήκε τίποτα. Σαν να έχασε τον δρόμο,να ξέχασε.
     Περπατούσε στην ίδια πόλη, που εργάζεται. Εκεί που ζει. Δεν θα έψαχνε το σπίτι , αλλά μια ανεπαίσθητη κίνηση στον δεξιό ώμο , σχεδόν αντανακλαστική, τον προβλημάτισε. Ανασήκωσε τον ώμο όταν το spray σημάδεψε την πόλη, όταν η φωτιά την έκαιγε, όταν το σφυρί την ξήλωνε. Τα έβλεπε όλα αυτά , ανασήκωνε τον ώμο του και συνέχιζε τον δρόμο του.
     Κάτι δεν πήγαινε καλά. Προσπάθησε να ξαναθυμηθεί. Θυμήθηκε δικούς του . Η χαρά που τον είδαν μετά από καιρό, του έκανε καλό. Τον έκανε να νιώσει πως κάπoυ ανήκει. Προσωρινά, δεν κράτησε πολύ.
     Ακόμα συνεχίζει να νιώθει ξένος, ανέστιος. Συνέχισε να περπατά στην πόλη , αναζητώντας να θυμηθεί. Στο δρόμο συναντούσε αγνώστους. Η ασθενική του μνήμη τον βασάνιζε. Και τότε θυμήθηκε πως από παλιά δεν υπήρχε τόπος για εκείνον, πουθενά. Ούτε στο σχολειό, ούτε με τα άλλα παιδιά, ούτε στην οικογένεια, ούτε όπου κι αν ταξίδεψε. Πάντα από κάπου απ΄έξω κοίταζε τους άλλους μέσα. Και πάντα ήθελε να τους δείξει. Να δείξει σε όλους εκείνους που τον ξέχναγαν, που τον κορόιδευαν, που τον αφήναν πίσω. Να τους κάνει να τον προσέξουν. Να τους τιμωρήσει, που ήταν δίπλα και δεν τον έβλεπαν. Που ήταν δίπλα και τον προσπέρναγαν.
- Αν σε προσέξουν τώρα θα νιώσεις σπίτι σου ; ακούστηκε μια φωνή.
- Δεν υπάρχει σπίτι απάντησε. Εξακολούθησε να προχωρά, απομακρύνθηκε. Παρέμεινες εκεί, να κλωτσάς αμήχανα πετραδάκια, ενώ τον κοιτούσες να φεύγει.
   Θυμάσαι καλά το σπίτι. Από την πίσω μεριά κοίταζε την θάλασσα και είχε ψηλά κυπαρισσιά πατζούρια. Στο ίδιο περιβάλλον δυό άνθρωποι να βλέπουν τόσο διαφορετικά τον κόσμο.
    Το σπίτι το κουβαλούσες μέσα σου. Άλλωστε το σπίτι δεν είναι τόπος. Νιώθεις σπίτι σου, μέσα στον εαυτό σου. Καμιά φορά περνά όλη η ζωή και ψάχνεις το σπίτι σε λάθος μέρος. Θυμώνεις, αγριεύεις  τότε. Αναζητάς να ΄΄δείξεις '' σε όλους αυτούς που συναντάς στο δρόμο και δεν σε προσέχουν. Σε όλους αυτούς που ενώ σε βλέπουν αδιαφορούν . Δεν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να δείξεις, κάτι που να κάνει φασαρία  και να είναι σκληρό.Κάτι που να τους κάνει  να σε δούν επιτέλους μια στιγμή. Μήπως καταφέρεις και μέσα σ΄εκείνη την μοναδική στιγμή νιώσεις σπίτι σου. Τι κι αν   πολύ κοντά σου , υπάρχει ένα χωραφάκι με χαμομήλια, που αναζητάει να χτίσεις ένα σπίτι με τα χέρια σου. Εσύ δεν το πιστεύεις. Δεν έχεις μάθει να εμπιστεύεσαι.
     Η ζωή δεν είναι  για όλους το ίδιο.

Εικόνα από την έκθεση unexposed_ 40 ιρανών γυναικών  εικαστικών που ζουν και δημιουργούν στο Ιράν και για πρώτη φορά εκθέτουν έργα τους   
                                                                       

Ανν Λου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...