M A N I E R
this site the web

Ο Τσίπρας κουβελίζει την Αριστερά

Ο Τσίπρας κουβελίζει την Αριστερά. Από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο το κάνει και το συνεχίζει με ρυθμούς εντατικούς, κουβελίζοντας συγχρόνως την συλλογική μνήμη της Αριστεράς αλλά και καθέναν από μας ως Αριστερό άνθρωπο και πολίτη.
Και αυτό διότι ποτέ του δεν τόλμησε να αρθρώσει την πιο βαθιά ριζοσπαστική πρόταση. Ότι δηλαδή η Αριστερά που επιθυμεί την παραμονή μας στην ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να είναι μια γιαλαντζί, μια συστημική Αριστερά. Κι αυτό διότι
Αριστερή πολιτική και ευρώ είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες, έννοιες ασύμβατες.
Το ευρώ εξ ορισμού είναι ένα εργαλείο προώθησης του σκληρού και παντελώς ηλίθιου καπιταλισμού της αυτοκαταστροφής, εργαλείο υποταγής των λαών στο άρμα της γερμανικής οικονομίας, εργαλείο δημιουργίας οικονομικών αποικιών, εξαθλιωμένων εργατών, εκπορνευμένων πατρίδων, εμπορευματοποιημένων και κατεστραμμένων φυσικών πόρων και περιβάλλοντος, εργαλείο που εξυπηρετεί τα “ιδεώδη” της λογιστικής, των δεικτών, των στατιστικών αριθμών, των τραπεζιτών κι όχι του ανθρωπισμού, εργαλείο που προωθεί την Ανάπτυξη με την έννοια της Ύβρης και όχι της Ευημερίας των Ανθρώπων. Εργαλείο που ισοπεδώνει Αξίες και Διαφορετικότητες μετατρέποντας κάθε λαό σε ομοιόμορφο γρανάζι της γερμανικής βιομηχανίας και κάθε χώρα του ευρωπαϊκού νότου σε αποθήκη, σε φθηνή βιομηχανική ζώνη, σε μπαταρία φθηνής ενέργειας και σε χώρο διάθεσης των αποβλήτων της Γερμανίας.
Αυτό είναι το ευρώ και προφανώς η έννοια της Αριστεράς δεν έχει καμία σχέση και καμία θέση μαζί του. Ο Σύριζα όμως υπό τον Τσίπρα δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει το προφανές (ίσως να μην το αντιλαμβάνεται κιόλας) και πελαγοδρομεί αλλοιθωρίζοντας προς τους νοικοκυραίους, οι οποίοι είναι ξεπουλημένοι από χρόνια ακουσίως και εκούσια.
Η μόνη διαφορά της Αριστεράς του Τσίπρα με αυτήν του Κουβέλη είναι ότι ο μεν κουβελίζει την Αριστερά αργά και σταθερά, ο δεν την κατακουβέλισε μια κι έξω και συντάχθηκε εξ αρχής με τους ισχυρούς αποικιοκράτες.
Εγκλωβισμένος λοιπόν μέσα στην αντίφασή του και ευαγγελιζόμενος ταυτοχρόνως αριστερή διακυβέρνηση και παραμονή στο ευρώ, ο Τσίπρας και ο Σύριζα κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και αναγκάζονται καθημερινά να αυτογελοιοποιούνται, συμμετέχοντας μέχρι και σε εκδηλώσεις για τον “Εθνάρχη Καραμανλή”, μέχρι σε συναντήσεις με τον δήμιο Σόϋμπλε, μέχρι και σε συνέδρια “αναπτυξιακών” μπουρδολογιών των ελληνοαμερικανών επενδυτών.
Με τέτοιους συνομιλητές και σε τέτοιου επιπέδου και ιδεολογίας εκδηλώσεις καταντάει να συμμετέχει ένα κόμμα, που κατά τα άλλα θέλει ακόμα να λέγεται αριστερό, όταν δεν τολμά να αρθρώσει την μόνη ριζοσπαστική πρόταση. Την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα για την δημιουργία μιας πατρίδας με αυτονομία, αυτοδιάθεση και αυτάρκεια. Μιας πατρίδας που την ορίζουν οι κάτοικοί της και όχι που ασελγούν επί του κορμιού της και επί των ανθρώπων της οι πολυεθνικές.
Κι όσο δεν τολμά να πει την αλήθεια στους πολίτες, ούτε την εκτίμησή τους θα κερδίσει, ούτε βέβαια θα μπορέσει να πετύχει τίποτε παραπάνω από το να γίνει ένας ακόμη κακός διαχειριστής της υφιστάμενης κατάστασης στην υποθετική και προφανώς ανύπαρκτη περίπτωση που κληθεί για να κυβερνήσει.                                                                                                               Γιάννης Μακριδάκης  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...