M A N I E R
this site the web

Σεβάσου το σκύλο που ’χεις για πατέρα

Στην πόλη του Σραβάστι, ο Βούδας μπήκε στο σπίτι ενός συγκεκριμένου μαθητή, του φτωχοδιάβολου Σουντάττα. Ο άνθρωπος έλειπε απ’ το σπίτι. Βρισκότανε όμως πάνω στο ντιβάνι ένας άσπρος σκύλος, που έτρωγε από ’να πιάτο. Σαν είδε τον Βούδα, ο σκύλος πήδησε χάμω και του αλύχτησε σαν λυσσασμένος.
Ο Βούδας του είπε: «Σκασμός, σπαγκοραμμένε!»
Ο σκύλος πήγε και κουλουριάστηκε σε μια γωνία, κι έτρεμε σύγκορμος λες και τον είχανε ξυλοφορτώσει.
Όταν επέστρεψε ο Σουντάττα κι αντίκρισε το σκύλο του σε τέτοια χάλια, ρώτησε ποιος του είχε προξενήσει αυτήν τη στενοχώρια. Οι ένοικοι του σπιτιού απάντησαν: «Ο Βούδας… του φέρθηκε σαν να ’τανε σπαγκοραμμένος».
Φουντωμένος από θυμό, ο Σουντάττα πήγε να ζητήσει εξηγήσεις απ’
τον Βούδα: «Για να ’χουμε καλό ρώτημα, από πού κι ως πού του φέρθηκες σαν να ’τανε σπαγκοραμμένος;»
«Εγώ είπα μονάχα την αλήθεια. Το ζώο αυτό είναι ο αποθανών πατέρας σου. Γεννήθηκε σκύλος στη νέα του ζωή έτσι ώστε να τιμωρηθεί για την πλεονεξία του, και δεν έχει πάψει να φυλάει τ’ αγαθά του. Ανάγκασέ τον να σου φανερώσει το θησαυρό που ’χει κρυμμένο απ’ όλους, ακόμη κι από σένα».
Ο Σουντάττα γύρισε στο σπίτι κι έβαλε τις φωνές στο σκύλο του: «Μιας κι ήσουνα ο πατέρας μου στην προηγούμενή σου ύπαρξη, ό,τι κι αν ανήκε σ’ εσένα ανήκει τώρα πια σ’ εμένα. Άντε να μου δείξεις το θησαυρό που φύλαγες κρυμμένο από μένα».
Ο σκύλος γλίστρησε κάτω απ’ το ντιβάνι και άρχισε να ξύνει το έδαφος με τα δυο του πόδια. Ο Σουντάττα βάλθηκε να σκάβει κι αυτός σ’ εκείνο το σημείο ώσπου ανέσυρε ένα μεγάλο θησαυρό.
Τρέφοντας πλέον εμπιστοσύνη στον Βούδα, του ζήτησε να τον διδάξει κάποια πράγματα για τις πράξεις και τις κυρώσεις τους. Και ο Βούδας του είπε, μεταξύ άλλων: «Στον καθέναν συμβαίνει αναπόδραστα ό,τι ο ίδιος προτίθεται να πράξει. Η πρόθεση φέρνει την πράξη, μα η πράξη φέρνει την κύρωση, έναντι της οποίας σε τίποτα δεν ωφελεί η πρόθεση. Η φτώχεια είναι η τιμωρία των πλουσίων. Η σκυλίσια ζωή είναι η τιμωρία των πλουσίων που λογίζουν τους εαυτούς τους μοναχά ως πλουσίους. Σεβάσου το σκύλο που ’χεις για πατέρα. Αλλιώτικα, σε μια μελλοντική ζωή, θα γενείς σκυλοτροφή». Contra Info

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...