M A N I E R
this site the web

Κύπρος: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην εξαπάτηση

Η Κύπρος σήμερα είναι ένα τεράστιο κουβάρι ανταγωνισμών: ανταγωνισμών μεταξύ γερμανικών και ρωσικών οικονομικών συμφερόντων· μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων· μεταξύ των συμφερόντων ανταγωνιστικών τραστ· μεταξύ των συμφερόντων του περισσότερο "εξωστρεφούς", χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και αυτών του περισσότερο "εθνικού", ραντιέρικου κεφαλαίου της εκκλησίας.
Ο μεγάλος απών σε όλους αυτούς τους ανταγωνισμούς είναι το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Το κίνημα αυτό βρίσκεται σε μια μακρά κατάσταση αδρανοποίησης, υποταγμένο καθώς είναι στους μηχανισμούς ελέγχου του πρώην κυβερνώντος κόμματος, του ΑΚΕΛ, το οποίο σήμερα, που θίχτηκε το "ιερό" των τραπεζικών καταθέσεων (αλλά όχι όταν συντριβόταν οι
μισθοί, τα επιδόματα, οι συντάξεις, τα δημόσια ταμεία), "θυμήθηκε" να το κινητοποιήσει, όπως κινητοποιείς (και ακινητοποιείς) βέβαια ένα προγραμματισμένο ρομπότ, που έχει χάσει κάθε στοιχείο πολιτικής αυτενέργειας.
Όσο απουσιάζει το κίνημα αυτό ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος με συμπληρωματικά ρολάκια που μπαίνει και βγαίνει απ' την πολιτική σκηνή με ένα αδιόρατο νεύμα του αφέντη του, η Κύπρος θα είναι μια μηχανή παραγωγής ψεύδους: ψεύδους όπως το μελόδραμα του κυβερνώντος Νίκου Αναστασιάδη περί "κατάστασης εκτάκτου ανάγκης" και παραλληλιών με το 1974· ψεύδους όπως ο όψιμος και γελοίος "αντιμνημονιασμός" του ΑΚΕΛ· ψεύδους όπως οι επικλήσεις της "εθνικής κυριαρχίας" της ΕΔΕΚ· ψεύδους όπως το συστημικό δίπορτο των δήθεν Οικολόγων· ψεύδους όπως ο διχασμός του ΔΗΚΟ ανάμεσα στον "κοσμοπολίτικο" και τον εθνικιστικό καπιταλισμό.

Όλοι οι πολιτικοί φορείς της χώρας εκφράζουν ένα και μόνο πράγμα: την ανταγωνιστική ενότητα του κεφαλαίου ως απόλυτου, αναντίρρητου και αδιαμφισβήτητου κυριάρχου της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Το ίδιο και όλες τους οι συμμαχίες με το διεθνές κεφάλαιο και τους διεθνείς φορείς του, με τους δικούς τους ανταγωνισμούς ψεύδους.
Το ψεύδος πολλαπλασιασμένο δεν συνιστά αλήθεια. Συνιστά πολλαπλασιασμένο ψεύδος. Γι αυτό, όλοι φρόντισαν όλοι οι δρόμοι σήμερα να οδηγούν στην εξαπάτηση: στην εξαπάτηση της σωτηρίας δια του ρόλου του "καλού μαθητή"· στην εξαπάτηση του "φιλολαϊκού κόμματος" που ξανάγινε "φιλολαϊκό" επειδή είναι αντιπολίτευση· στην εξαπάτηση του "αντικαπιταλιστικού εθνικισμού", που είναι απλώς η έκφραση άλλων κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων· στην εξαπάτηση της "βρώμικης Ρωσίας" και της "καθαρής Γερμανίας", ή αντίστροφα, της "καθαρής Ρωσίας" και της "βρώμικης Γερμανίας". 
Ο κυπριακός λαός είναι μια μαριονέτα που θα άγεται και θα φέρεται καθημερινά από τους ενδοαστικούς, ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς στη χώρα του και στο εξωτερικό. Θα πανικοβάλλεται και θα ηρεμείται, θα εξαγριώνεται και θα καταπραϋνεται, θα ωθείται στον δρόμο και πίσω στον καναπέ του κατά πώς το θέλουν τα αντικρουόμενα, αποκλειστικά κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα που τον διαφεντεύουν και τον χρησιμοποιούν ως ακόμα ένα πιόνι στην σκακιέρα των αμοιβαίων τους εκβιασμών (όπου θα είναι, βέβαια, και το μόνιμο θύμα).
Μέχρι να σπάσει κάθε σανίδι από το θέατρο στο οποίο ζει και να γκρεμίσει τους τοίχους του, θα "ξυπνά" κάθε μέρα και σε ένα άλλο όνειρο, σ' έναν άλλο πλαστό κόσμο, σε μιαν άλλη φαντασίωση. Και όπως στις πρόσφατες ταινίες επιστημονικής φαντασίας (Matrix, Inception), η απουσία αλήθειας σε όλους αυτούς τους πλαστούς κόσμους δεν θα συνεπάγεται ακινδυνότητα για τη ζωή του. Αντίθετα, είναι σ' αυτούς τους "εικονικούς" κόσμους "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", "εθνικής κυριαρχίας", "συλλογικής ευθύνης" και "πατριωτικής αντίστασης" που η ζωή της κυπριακής εργατικής τάξης θα κινδυνεύει κάθε μέρα, αλλά χωρίς το παραμικρό αντίκρυσμα για την χειραφέτησή της.
Πώς θα βγει η κυπριακή εργατική τάξη από το θέατρο των αναπαραστάσεων, από την σπηλιά των σκιών;
Ας πάψει να κοιτάζει τις σκιές που κινούνται στους τοίχους, που συγκρούονται και φιλιώνουν όπως συγκρούονται και φιλιώνουν οι σκιές. 
Ας στρέψει το βλέμμα πίσω στον εαυτό της, στο σώμα της: θα ανακαλύψει ότι είναι δεμένη με χίλια δεσμά, καρφωμένη στο έδαφος, αλυσσοδεμένη όχι απλώς στη δουλεία αλλά στο θέαμα της ψευδούς τιτανομαχίας για τη μοίρα της. Ας αναλογιστεί το θέαμά της ως θεατή. Είναι ένα αξιοθρήνητο θέαμα. Κι ας αναλογιστεί πώς έγινε και βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο, ποιοι την οδήγησαν εκεί, ποιοι την έδεσαν και την κρατούν δέσμια. 
Η κυπριακή εργατική τάξη άφησε στην άκρη το όνειρο του κομμουνισμού για να ζήσει "ρεαλιστικά." Έζησε "ρεαλιστικά". Αυτός ο "ρεαλισμός" είναι που αποκαλύπτεται σήμερα ως μηχανή του ψεύδους, της καθολικοποιημένης χειραγώγησης, των μονοπατιών που οδηγούν όλα στην υποδούλωση της εργασίας στις ορέξεις της συσσώρευσης. Καιρός για κάτι διαφορετικό.                                  Lenin Reloaded

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...