M A N I E R
this site the web

Ο ΤΣΑΒΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ

Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Πιο πολύ από τη θλίψη και τα δάκρυα του λαού της Βενεζουέλας, των φίλων και συντρόφων του σε όλο τον κόσμο, προσδίνει αξία στον Τσάβες η διπλωματική αλλά ολοφάνερη μεταθανάτια αποδοκιμασία του, οι εκδηλώσεις ανακούφισης και σε ορισμένες περιπτώσεις απροκάλυπτης χαράς των εχθρών του.

Για τους οποίους ούτε και αποθανών δεδικαίωται ο Κομαντάντε του Καράκας, όπως δείχνουν τα συλλυπητήρια μηνύματά τους -επί της ουσίας σχεδόν συγχαρητήρια στη λαιμαργία τους.
Ο Ομπάμα βλέπει να αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Βενεζουέλας -δεν βλέπει την ώρα να πέσει στο πετρέλαιο δηλαδή. Ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων πανηγυρίζει γιατί πέθανε ο τύραννος που κρατούσε το λαό της Βενεζουέλας στο φόβο. Ο Καναδός πρωθυπουργός βλέπει μια μεταβατική περίοδο και εύχεται την πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον. Και στα ίδια μοτίβα κρυφής χαράς και φανερής προσδοκίας κινούνται όλα τα μηνύματα ηγετών και παρατρεχάμενων της δύσης.
Επί της ουσίας, όπως καταλάβατε, το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Βενεζουέλας αφορά στην προσπάθεια να πιεστούν, να δελεαστούν, να χειραγωγηθούν οι διάδοχοι του Τσάβες και οι πολίτες της χώρας. Και να εξαλειφθεί τώρα που εκείνος βγήκε από τη μέση αυτή η εστία του κακού στη ρημαγμένη από τους Γιάνκηδες Λατινική Αμερική. Να επιστρέψουν οι άτακτες χώρες στην πειθαρχία του δολαρίου και των αμερικάνικων πολυεθνικών. Και να αποκατασταθεί επιτέλους η καπιταλιστική τάξη σε μια περιοχή του κόσμου που βγάζει τη γλώσσα της στις συνταγές, στους μονόδρομους, στην αγριότητα της νεοφιλελεύθερης απολυταρχίας.
Μια νέα μάχη αρχίζει συνεπώς εκεί κάτω -και όχι μόνο. Η προσπάθεια αποκαθήλωσης και συκοφάντησης της προσωπικότητας και του έργου του Τσάβες έχει διεθνή διάσταση. Φτάνει μέχρι την Ελλάδα, όπου άρχισαν ήδη τα μακάβρια δαγκώματα -με το νεκρό ακόμα άθαφτο. Στη Βενεζουέλα και στη Λατινική Αμερική γενικότερα θέλουν να αφανίσουν την προσπάθεια των λαών να πάψουν οι χώρες τους να είναι η πίσω αυλή των ΗΠΑ. Σε μας να αφανίσουν την ελπίδα .
Χθες ο Διάβολος ήταν εδώ... Μυρίζει ακόμα θειάφι, είπε κάποτε ο Τσάβες από το βήμα του ΟΗΕ, στο οποίο στεκόταν την προηγούμενη μέρα ο Μπους. Τώρα ας κρατάμε μάσκες, γιατί με το θάνατό του ο διάβολος ξεσάλωσε...

*Δημοσιεύθηκε στην "ΑΥΓΗ" την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...