M A N I E R
this site the web

Η ζωή με €510,95 τον μήνα...

Αν ο μήνας είχε είκοσι ημέρες, τότε θα έφταναν και θα περίσσευαν 3 πολύτιμα ευρώ.

Υπόθεση Εργασίας: Ο Γιάννης είναι νέος, ζει μόνος, έχει μόλις πιάσει δουλειά με τον κατώτατο μισθό και θέλει να...

ζήσει όσο πιο νορμάλ γίνεται, κάνοντας παράλληλα... πρωτοφανή οικονομία. Αν τα περισσότερα βράδια μένει

σπίτι και βλέπει ταινίες ή ακούει μουσική, θα καταφέρει άραγε να βγάλει τον μήνα χωρίς να ζητήσει δανεικά από κανέναν;

O Γιάννης σε 5 σημεία

• Είναι 25 ετών.

• Έχει πτυχίο στα οικονομικά (ΑΣΟΕ) και ένα μεταπτυχιακό στο Digital Marketing από πανεπιστήμιο του Έσεξ. Ζει στα Εξάρχεια, σε μια γκαρσονιέρα 31 τ.μ. με ενοίκιο €180.

• Χωρίς θέρμανση, έχει A/C.

• Είναι καινούργιος σε εταιρεία που ασχολείται με την επικοινωνία και τη διαφήμιση και παίρνει τον κατώτατο μισθό χωρίς προϋπηρεσία, που αντιστοιχεί σε €510,95.

• Είναι καπνιστής, του αρέσει η μουσική και ο κινηματογράφος.

Δευτέρα - 1

Ο μισθός μπαίνει στην τράπεζα (510,95€). Πληρώνει το ενοίκιο (€180). Κοινόχρηστα: €18 Αγοράζει μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ (€46,23). Αγοράζει έναν καφέ και μια τυρόπιτα από αλυσίδα ταχυφαγείου (€2,50). Μετά τη δουλειά παίρνει 2 σουβλάκια, 1 αναψυκτικό και 1 σοκοφρέτα ( €4,90). Αγοράζει έναν 20άρι καπνό, χαρτάκια και φίλτρα (-€5,50). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €256,32.

Τρίτη - 2

Τρώει μια κατεψυγμένη πίτσα που έχει περισσέψει από τον προηγούμενο μήνα. Καφές και τυρόπιτα (€2,50). Το βράδυ πηγαίνει να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια της περιοχής και πίνει μια μικρή βαρελίσια μπίρα (€3). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €250,82.

Τετάρτη - 3

Έχουν απεργία τα ΜΜΜ, οπότε παίρνει ταξί για τη δουλειά (4,40). Επιστρέφει με συνάδελφο και πηγαίνει σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, όπου και ψωνίζει: 1 συσκευασμένο κοτόπουλο 1,5 κιλό (€5,34) / 1 αφρόλουτρο-σαμπουάν (€2,20) / Οδοντόκρεμα + 1 δώρο (€1,78) / 1 κιλό αχλάδια (€1,95) / 2+1 (δώρο) τόνους κονσέρβα (€4,80) / 4 πακέτα Νο6 μακαρόνια (€2, 04) / 450 γρ. αρακά κατεψυγμένο (€1, 68) / 2 συσκευασίες χάρτινες ντομάτα ψιλοκομμένη (€1,30) / 250 γρ. τυρί τριμμένο (€2,79) / Απορρυπαντικό πιάτων, καθαριστικό για όλες τις χρήσεις και σφουγγάρι για τα πιάτα (€4,01) / Γαλλικό καφέ (€4,50) / Χαρτί υγείας 8τεμ. (€1,80) / 6 αυγά (€1,68) / Τυρί και ζαμπόν για τοστ (€2,50) / Ψωμί φέτες (€0,80) / Κέτσαπ (€2,05) / Κιμά 1/2 κιλό (€3,45) / Ρύζι νυχάκι (€0,77) Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €200,98.

Πέμπτη - 4

Πληρώνει τον λογαριασμό του κινητού – καρτοσυμβόλαιο που προσφέρει κάποια λεπτά δωρεάν ομιλίας (€20). Εξοφλεί τη σύνδεση Ίντερνετ (δεν έχει βάλει τηλέφωνο) που έχει στο σπίτι (€15). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €165,98.

Παρασκευή - 5

Bonus: Οι γονείς του τού στέλνουν φαγητό για το Σαββατοκύριακο. Εξοφλεί την ΕΥΔΑΠ (€9). Τσιγάρα (€5,50). Ένα αναψυκτικό 1,5 λίτρο (€1,50). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €149,98.

Σάββατο - 6

Βραδινή έξοδος (3 μπίρες σε συνοικιακό μπαρ, €12) Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €137,98.

Κυριακή - 7

Επισκέπτεται τη λαϊκή αγορά των παραγωγών στον Βύρωνα που έχει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Με 12 ευρώ αγοράζει πορτοκάλια, πατάτες, μήλα, λίγα κρεμμύδια, ένα λάχανο, καρότα και λίγα λεμόνια (€12). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €125,98.

Δευτέρα - 8

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του προσφέρει για τη Δευτέρα δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός σε συγκεκριμένη αλυσίδα κινηματογράφων. Πηγαίνει με μια φίλη του με την οποία μοιράζονται το εισιτήριο (€3,50 ο καθένας) και παίρνουν ένα κουτί ποπ κορν και δύο μπουκαλάκια νερό (€2). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €120,48.

Τρίτη – 9

Εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα «Βγαίνουμε Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων και πάει μ' έναν φίλο του σε ένα εστιατόριο, όπου δίνουν από 9 ευρώ το άτομο για πλήρες γεύμα και μια μπίρα (€9). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €111,48.

Τετάρτη - 10

Δουλειά και σπίτι.

Πέμπτη - 11

Τσιγάρα (€5,50) Λογαριασμός ΔΕΗ: Για ένα τέτοιο σπίτι o λογαριασμός είναι περίπου €90 το δίμηνο, αν αναλογιστούμε ότι χρησιμοποιεί το A/C για θέρμανση. Άρα, αυτόν το μήνα πρέπει να δώσει 45 ευρώ περίπου έναντι. Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €60,98.

Παρασκευή - 12

Οι γονείς του στέλνουν φαγητό για το Σαββατοκύριακο. Χρειάζεται ένα Depon από το φαρμακείο (€1,14). Επισκέπτεται έναν φίλο του για τα γενέθλιά του. Δεν κάνει δώρο. Μοιράζεται διπλή ταρίφα των 7 ευρώ για την επιστροφή (€3,5). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €56,34.

Σάββατο - 13

Αγοράζει απορρυπαντικό ρούχων για το πλυντήριο. Η προσφορά του σούπερ μάρκετ είναι στα €5. Πηγαίνει σε μια συναυλία και πίνει και μια μπίρα (€17). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €34,34.

Κυριακή - 14

Αγοράζει μια εφημερίδα, γιατί στις προσφορές έχει ένα βιβλίο που θέλει να διαβάσει (€4,25) και καφέ φίλτρου που έχει τελειώσει από το mini market (€5). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €25,09.

Δευτέρα - 15

Τσιγάρα (€5,50) Κουτάκι αναψυκτικό (€0,080) Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €18, 79.

Τρίτη - 16

Δουλειά και σπίτι.

Τετάρτη - 17

Έξοδος για σινεμά (€5,50). Στο τέλος της ημέρας του απομένουν €13, 29.

Πέμπτη - 18

Δουλειά και σπίτι. Σοκολάτα υγείας (€1,00) Στο τέλος της ημέρας απομένουν €12,29.

Παρασκευή - 19

Φαγητό από τους γονείς για το Σαββατοκύριακο. Τσιγάρα (€5,50). Μια μπίρα στο μπαρ (€4). Στο τέλος της ημέρας απομένουν €2,79.

Σάββατο - 20

Ο Γιάννης έχει φαγητό για τις επόμενες δέκα ημέρες. Τσιγάρα έχει μέχρι την Τρίτη. Δεν μπορεί να κάνει άλλη έξοδο. Α, έχει και € 2,79 να τα αξιοποιήσει.

*Συνολικά πήγε 2 σινεμά, σε 1 συναυλία, σε ένα φτηνό εστιατόριο, ήπιε μερικές μπίρες και την έβγαλε τσάμπα σε γενέθλια φίλου. Πιθανότατα με €50 δανεικά βγάζει τις επόμενες έντεκα μέρες του μήνα, χωρίς να κάνει καμία έξοδο. Αν καταφέρει δηλαδή και πάρει τον βασικό -με προϋπηρεσία- κατώτατο μισθό που είναι €50 παραπάνω θα ζήσει μια... «φανταστική ζωή».

nonews-news.blogspot.g

Σταύρος Διοσκουρίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...