M A N I E R
this site the web

50 αποχρώσεις του πράσινου

 Η μοντέρνα φτώχεια είναι καμουφλαρισμένη, δεν βγάζει μάτι όπως στα χρόνια της Κατοχής.Ένα κυριακάτικο πρωινό του Μαρτίου, κάποιες φίλες μου έκαναν έναν περίπατο στη Ρεματιά στο Χαλάνδρι. Πρόσφατα είχε βρέξει και ο τόπος είχε γεμίσει άγρια χόρτα. Κι εκεί που οι ποιητικές ψυχές βλέπουν τις 50 αποχρώσεις του πράσινου, οι φίλες έβλεπαν χορτόπιτες και βραστά χόρτα να συνοδεύουν γάβρους τηγανητούς. Στις φίλες ξύπνησε το ηπειρώτικο DNA τους. Αν και δεν είχαν μαζί τους μαχαιράκι, άρχισαν να κόβουν τρυφερές βρούβες, ρόκα και ζοχούς με τα χέρια σαν να μάζευαν αγριολούλουδα την Πρωτομαγιά.
Φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουμε πεινάσει για τα καλά. Στην

Κατοχή εδώ δεν θα έβρισκες βρούβα ούτε για δείγμα. Σε πολλές μαρτυρίες από εκείνα τα μαύρα χρόνια διαβάζουμε για απίστευτα οδοιπορικά που έκαναν γυναίκες από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Πεντέλη και τον Υμηττό για να μαζέψουν τα λίγα χορτάρια που είχαν μείνει στην έρημη γη. Σήμερα οι ερασιτέχνες τροφοσυλέκτες δεν τσακώνονται για το ποιος είδε πρώτος το ραδίκι. Όμως στην τσιμεντένια γέφυρα του Κηφισού, στο Νέο Φάληρο, άνθρωποι ψαρεύουν στα βρώμικα νερά με καλάμι, καθώς, με το νότιο άνεμο, ψάρια του Σαρωνικού ανεβαίνουν το ποτάμι.
Η μοντέρνα φτώχεια είναι καμουφλαρισμένη, δεν βγάζει μάτι όπως στα χρόνια της Κατοχής. Το κάρο του Δήμου δεν μαζεύει κάθε πρωί τα πτώματα, όπως τον φοβερό χειμώνα του ΄41-΄42, όμως η ανάσα του φασισμού σφυρίζει στα σχολεία, στις γειτονιές, στη Βουλή. Τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν αόρατα συρματοπλέγματα που όλοι ξέρουμε ποιους χωρίζουν και από τι. Ωστόσο, όπως και στην Κατοχή, υπέρτατος νόμος σήμερα γίνεται η επιβίωση. Η ανάγκη της επιβίωσης δεν μας στέλνει σε εξορμήσεις για χόρτα στις ρεματιές, αλλά σπρώχνει πολλούς στην παραίτηση, την απάθεια, τον κυνισμό, τη λυσσασμένη αναζήτηση της ατομικής ή οικογενειακής σωτηρίας, έστω και προσωρινής.
Στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς δεσμοφύλακες. Κατακτητές χωρίς στολές. Εκλεγμένοι συνεργάτες του κατακτητή καταδιώκουν τον «εσωτερικό εχθρό», καταδικάζουν το λαό στην ανεργία και μετατρέπουν το μισθό σε επίδομα. Τουλάχιστον στην Κατοχή, κάποιοι προσδοκούσαν ότι η «Λευτεριά πανώρια κόρη κατεβαίνει από τα όρη», όμως σήμερα τα ψηλά βουνά ξεπουλιούνται ένα ένα, μαζί με πρόβατα, κατσίκια, βρούβες και ανθρώπους.
(ΠΡΙΝ, 16-3-13)    Μαριάννα Τζιαντζή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...