M A N I E R
this site the web

Αντί για επενδύσεις, φέρνει φρεγάτες

Την προφορική στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, χωρίς σοβαρή προοπτική επενδύσεων και ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στη «γερμανική» ευρωπαϊκή πολιτική, εκφράζει η ολιγόωρη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει την έμμεση ενεργοποίηση παλιότερης συμφωνίας (Σαρκοζί - Καραμανλή) για την πώληση γαλλικών φρεγατών στο ελληνικό Δημόσιο, με προέκταση και στις διεργασίες γύρω από τους πιθανούς υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσιο επίσκεψης του τέως προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην Αθήνα, επί διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, είχε υπογραφεί προσύμφωνο περιορισμένης δεσμευτικότητας για την κατασκευή και πώληση 6 φρεγατών
στο ελληνικό Δημόσιο. Έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε κάποια παραγγελία, ωστόσο, έχουν σημειωθεί τα πρώτα στάδια διαπραγμάτευσης (μελέτη τεχνικών χαρακτηριστικών κ.ά.). Το συνολικό κόστος των 6 φρεγατών εκτιμάται από γνώστες των εξοπλιστικών θεμάτων ότι θα υπερβαίνει στα 4,5 δις (χωρίς τα επιπρόσθετα έξοδα αναβάθμισης, εξοπλισμού κ.ο.κ.).
Η μέθοδος που, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, προτείνει τώρα η γαλλική πλευρά είναι ένα leasing (ενοικίαση προς πώληση), ώστε η ελληνική  να μην προχωρήσει σε πληρωμές, πέρα από όσα απαιτούνται για τη μεταφορά, συντήρηση κλπ, στο άμεσο μέλλον, αλλά όταν ξεκινήσουν οι έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων.  Δεδομένο προς αυτήν κατεύθυνση θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών όπως η Total, η οποία άλλωστε εμπλέκεται ήδη στις αντίστοιχες διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο. Οι γαλλικής κατασκευής φρεγάτες θα ακολουθούν γαλλικά ερευνητικά σκάφη, σύμφωνα με το σενάριο που θέλει να προωθήσει ο Ολάντ.  
Σημειώνεται όμως ότι, ακόμη και στην περίπτωση του leasing,  το ελληνικό Δημόσιο θα επωμιστεί πιθανότατα το κόστος της μεταφοράς, της συντήρησης και των πυρομαχικών των δύο φρεγατών.
Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λένε στο tvxs.gr διαψεύδουν ότι τίθεται θέμα φρεγατών στις διμερείς συζητήσεις οι οποίες θα διεξαχθούν με την ευκαιρία της επίσκεψης Ολάντ. Πράγματι στο εσωτερικό του Πολεμικού Ναυτικού διατυπώνονται αντικρουόμενες εισηγήσεις, αλλά η τελική απόφαση θα είναι πολιτική. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν στην επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας Ζαν Υβ λε Ντριάν που δεν θα αργήσει πολύ.  
 

Επενδυτική φιλολογία

Τον Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύει μικρή αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών από την οποία απουσιάζουν τα ηχηρά ονόματα. Κατά βάση, την αποτελούν επιχειρηματίες οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνιών για ουσιώδεις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνει περιορισμένη, την ώρα που καταγράφονται αποχωρήσεις ομίλων με έδρα τη Γαλλία, όπως η Credit Agricole, η Carrefour και η Société Générale.

Παρ’ όλα αυτά, με συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Γάλλος πρόεδρος διαμηνύει ότι «η εμπιστοσύνη επέστρεψε» και απευθύνει έκκληση στους Γάλλους επενδυτές «να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται στην Ελλάδα».
 
Άλλος είναι το αφεντικό

Την ίδια ώρα, στενά προβάλλουν τα περιθώρια παρέμβασης του Γάλλου προέδρου στο μείγμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει το «πάνω χέρι» ως επικεφαλής της οικονομικής ατμομηχανής της ΕΕ, ιδίως από τη στιγμή που η Γαλλία κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στους δημοσιονομικά ασθενείς.

Η γαλλική οικονομία έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, με επιδείνωση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου και χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης σε σύγκριση με τη Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται εκτός ορίων σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013.

Από μειονεκτική θέση, ο Φρανσουά Ολάντ επιχειρεί στο βαθμό του δυνατού να περάσει μέρος της δική του ατζέντας για την κρίση στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, αξιώνει συναλλαγματική πολιτική η οποία θα «μαλακώσει» το Ευρώ, τόνωση της ζήτησης και άρση των ανισορροπιών εντός της ΕΕ, ωστόσο, προσκρούοντας στις θέσεις του Βερολίνου οι οποίες μάλιστα εκφράζονται με τον πιο άμεσο τρόπο μέσα από τη συνεργασία στο πλαίσιο του επί δεκαετίες θεσμοθετημένου γαλλογερμανικού άξονα.

Ηγέτης σε αμφισβήτηση

Ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση στο εσωτερικό είναι η πτώση της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ στο 37% (το Φεβρουάριο).

Εν μέσω αλλεπάλληλων «λουκέτων» σε γαλλικά εργοστάσια, η ανεργία προσεγγίζει το 15%, με τις αρνητικές κρίσεις για την οικονομική πολιτική του Γάλλου προέδρου να πληθαίνουν.

Μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ «σφίγγει τον κορσέ» της γαλλικής κοινωνίας και απομακρύνεται από τις προεκλογικές - αναπτυξιακές και αναδιανεμητικές - εξαγγελίες του.

Μέσα σε όλα τα άλλα, το Συνταγματικό Συμβούλιο κήρυξε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή φόρου της τάξης του 75% στο μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου μέτρου, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στη γαλλική κυβέρνηση.                                 tvxs.gr  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...