M A N I E R
this site the web

«Ο μπαμπάς υπό κράτηση, το παιδί μόνο στο σπίτι»: Η απάντηση του υπουργείου


Το tvxs.gr δημοσίευσε πρόσφατα ρεπορτάζ με την συγκλονιστική ιστορία ενός 5χρονου παιδιού που έμεινε μόνο στο σπίτι για 2,5 μήνες, καθώς ο πατέρας του, Σουδανός που μένει στην Ελλάδα επί 18 χρόνια, ήταν κρατούμενος σε κέντρο κράτησης αλλοδαπών.

Δημοσιεύουμε την επιστολή του Υπουργείου καθώς και
ένα πρώτο σχόλιο της ρεπόρτερ μας, η οποία  διατυπώνει μερικά ερωτήματα, μέχρι στιγμής αναπάντητα:


Σχετικά με το άρθρο σας με τίτλο «Ο μπαμπάς στο κέντρο κράτησης, το 5χρονο παιδί μόνο στο σπίτι για 2,5 μήνες» σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

Ο συγκεκριμένος αλλοδαπός την 15-09-2012 συνελήφθη στην Αθήνα, για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών και στέρηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προσήχθη στο Τμήμα Ασφαλείας Πατησίων και με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε, την ίδια ημέρα, στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών. Παραπέμφθηκε στο Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημ/κειο Αθηνών, το οποίο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης και όρισε τακτική δικάσιμο.

Έκτοτε κρατείται για να εφαρμοστεί σε βάρος του το διοικητικό μέτρο της επιστροφής στη χώρα του. Στο πλαίσιο αυτό παρέλαβε το ειδικό πληροφοριακό δελτίο, του εξηγήθηκαν τα δικαιώματα του και εκδόθηκε σχετική απόφαση επιστροφής, η οποία του επιδόθηκε νομότυπα.

Την 30-9-2012 μεταφέρθηκε από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων στους Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής. Την 24/10/2012 εξουσιοδότησε δύο δικηγόρους όπως τον εκπροσωπούν, ενώπιον των δικαστικών και διοικητικών Αρχών, υποβάλλοντας οποιοδήποτε ένδικο μέσο προκειμένου αφεθεί ελεύθερος και αρθεί η διοικητική του απέλαση.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής, την 27-11-2012 απεστάλη μαζί με άλλους αλλοδαπούς, στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Κομοτηνής. Με σχετικό έγγραφο, την 1-12-2012, η αρμόδια Υπηρεσία ενημέρωσε τη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής ότι ο εν λόγω αλλοδαπός δήλωσε προφορικά ότι την ημέρα της σύλληψης του, άφησε μόνη της στην οικία του (δήλωσε συγκεκριμένη διεύθυνση) στην Αθήνα, την ηλικίας 5 ετών ανήλικη κόρη του (δήλωσε συγκεκριμένο όνομα).

Αστυνομικοί της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής, λόγω της σπουδαιότητας και της φύσης του θέματος ενήργησαν, άμεσα την ίδια ημέρα, έρευνα στη δηλωθείσα διεύθυνση, όπου εξακρίβωσαν ότι στη συγκεκριμένη πολυκατοικία ουδέποτε διέμενε αλλοδαπός με ανήλικο τέκνο.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός αλλά και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του, καθ΄ όλο τον χρόνο κράτησής του στους Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών, ουδέποτε επικαλέστηκαν ότι είναι πατέρας ανήλικου τέκνου, το οποίο έχει ανάγκη της γονικής του επιμέλειας.

Ο Προϊστάμενος Γραφείου Τύπου, Κρικος Λουκάς, Αστυνομικός Υποδιευθυντής
  Ο σουδανός πατέρας μέσω της δικηγόρου του κυρίας Ηλέκτρας Κούτρα, επιμένει ότι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του στην κράτηση γνώριζαν για το παιδί. «Είναι σαφές», συμπληρώνει η Ηλέκτρα Κούτρα «ότι δεν θυμήθηκε το παιδί του δυόμισι μήνες μετά»«Επίσης δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι η αστυνομία αναζήτησε το παιδί την 1-12. την προηγούμενη μέρα, έγινε από μας(τους δικηγόρους) η αναφορά στον Συνήγορο του Παιδιού. Καλό θα ήταν η αστυνομία να επιτρέψει την άμεση πρόσβασή μου στον φάκελό του, για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη και να κινηθούμε ως κοινωνία, και όχι ως αντίπαλες πλευρές, ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό», προσθέτει η Ηλέκτρα Κούτρα.
  Το tvxs.gr προσπαθεί από την 6η του μήνα οπότε και λάβαμε την απάντηση του Υπουργείου να έρθουμε σε επαφή με τους δικηγόρους που αναφέρει η επιστολή (τους εξουσιοδοτημένους δηλαδή από το Υπουργείο, η κυρία Κούτρα ανέλαβε εθελοντικά την υπόθεση πολύ αργότερα) προκειμένου να δώσουμε στους αναγνώστες μας μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα.

Ωστόσο αυτό στάθηκε αδύνατο αφού το Υπουργείο αρνείται να μας δώσει τα στοιχεία τους και μας παραπέμπει στο αλλοδαπών ενώ το αλλοδαπών επιμένει πως χωρίς εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει. «Είναι πολύ απλό», μας είπε ο υπάλληλος τηλεφωνικά, «ας μας κάνει ένα τηλεφώνημα το υπουργείο και θα καλέσουμε τους δικηγόρους να τους ρωτήσουμε αν μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί σας. Το υπουργείο αποφασίζει».
  Είναι θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο αντέδρασε στο δημοσίευμα, περιμένουμε όμως να μας δώσει την πρόσβαση στους δικηγόρους που ζητούμε. Στο θέμα θα επανέλθουμε αν χρειαστεί και εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, καθώς το θέμα της μέριμνας των ανήλικων παιδιών μεταναστών που κρατούνται ή βρίσκονται υπό απέλαση, είναι εξαιρετικά επείγον.
 
ΥΓ. Ένα τελευταίο θέμα που προκύπτει από την παραπάνω επιστολή και που κατά την ταπεινή μας γνώμη πρέπει να απασχολήσει άμεσα τους αρμόδιους αφού ήδη η χώρα μας έχει καταδικαστεί πολλάκις για την κακομεταχείρηση μεταναστών είναι το εξής. Φαίνεται από την επιστολή ότι ο συγκεκριμένος μετανάστης μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Κομοτηνής  "...Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής, την 27-11-2012 ...". Το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης είναι γνωστό για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν οι οποίες απειλούν  την υγεια κρατουμενων και εργαζομένων, ενώ λίγες μέρες πριν την μεταφορά είχε  γίνει εξέγερση των κρατουμένων. Από ότι φαίνεται στις 27/12 προστέθηκαν κι άλλοι εκτός των 550 και πλέον ενώ πληροφορίες δημοσιογραφικές λένε πως πριν λίγες μέρες μεταφέρθηκαν άλλα 60 άτομα στο κέντρο της Κομοτηνής.                                                                        
TVXS 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...