M A N I E R
this site the web

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΜΕΝΑ…

… η Ελλάδα περιμένει ν’ ακούσει το «πυρ». Η τελευταία της επιθυμία είναι να πάρει τη δόση των 31,5 δισ. Ίσως η επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος τη λυπηθεί και της δώσει ένα 100άρι τσιγάρο. Μια δόση, δηλαδή, των 44 δισ. αν και η πιθανότητα αυτή δεν παίζει πια. Ούτως ή άλλως δε δίνεις ολόκληρο τσιγάρο στο μελλοθάνατο. Καλύτερα να τελειώνεις μαζί του μια ώρα αρχύτερα.
Ασχολείται αυτή η τρικομματοεκτρωματική κυβέρνηση, τα ελληνικά ΜΜΕ και σχεδόν όλοι μας, με το αν θα πάρουμε τη δόση. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ή δεν έχουμε καταλάβει
πως το τέλος πλησιάζει ορμητικό ή ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει μια χαρά κι απλώς λέμε στη Μέρκελ να μας αφήσει να δούμε μία ακόμη ανατολή του ήλιου πριν μας εκτελέσει.
Το ΔΝΤ δεν παίζει με τα λεφτά των επενδυτών του. Κακά τα ψέματα. Μπορεί να είναι ο διάβολος ο ίδιος, αλλά τους επενδυτές του τους σέβεται. Ξέρει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ξέρει, επίσης, ότι η ίδια η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη περίπτωση. Μπορεί να φαίνεται ότι κάθεται και συζητά λεπτομέρειες για το αν το χρέος θα πάρει παράταση δύο ετών ή αν θα είναι 120% ή 124% το 2020, όμως έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του.
Το ΔΝΤ θα πάρει ό,τι μπορεί να πάρει και θα ταξιδέψει γι’ άλλες οικονομίες. Δεν έχει συναισθηματισμούς το ΔΝΤ, ούτε έχει ψηφοφόρους ώστε να υποχρεωθεί σε πολιτικούς ελιγμούς. Μια αμείλικτη οικονομική μηχανή είναι και ως τέτοια, ξέρει καλά ότι η δουλειά που είχε να κάνει στην Ελλάδα, τελείωσε. Κατάφερε να μετατρέψει μία ευρωπαϊκή χώρα σε δημοκρατία της «βαθιάς» Αφρικής χωρίς να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από το λαό της.
Η Ελλάδα καταστράφηκε και το πεδίο βολής του ΔΝΤ είναι έτοιμο να υποδεχθεί νέους επενδυτές που θα χρησιμοποιήσουν στρατιές εξαθλιωμένων ανέργων. Όσο για το ίδιο το ΔΝΤ, είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα του πειράματος «Ελλάδα» σε άλλες οικονομίες και να τις μετατρέψει ολοκληρωτικά σε τραπεζικές ολιγαρχίες.
Από την άλλη, η ευρωζώνη τόση ήταν, τόσο άντεξε. Μια μαντάμ Σουσού ήταν που πίστεψε ότι θα χτυπούσε στα ίσια τεράστιες οικονομικές δυνάμεις και θα έβγαινε κερδισμένη στο τέλος. Θα μπορούσε κάποιος να της πει στην αρχή της καριέρας της «Πού πας μωρή λινάτσα ξεβράκωτη στ’ αγγούρια;» αλλά ποιος να το έλεγε; Όλοι οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν επιβιβαστεί στον Τιτανικό τους και χόρευαν βαλς.
Η ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ ζώνη. Δεν είχε συνοχή. Μια αρπακολλατζίδικη ιστορία είναι δίχως σενάριο, σκηνοθέτη και καλούς ηθοποιούς. Όπως η Ελλάδα έχει τον Σαμαρά που της αξίζει έτσι και η Γερμανία έχει τη Μέρκελ που της αξίζει και η Γαλλία τον Ορλάντ που της αξίζει. Τώρα ξεμπέρδεψαν με την Ελλάδα. Αυτό μένει ως πρώτη εικόνα. Η ολοκληρωμένη εικόνα όμως είναι ότι μια ψωροφαντασμένη ευρωζώνη που διαφήμιζε σε δεξιώσεις τα ακριβά της κοσμήματα δεν μπόρεσε να σώσει μια οικονομία μεγέθους κουτσουλιάς, όπως ήταν η Ελλάδα. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αύριο, όταν χρειαστεί να σώσει μια Γαλλία.
Δηλαδή, πόσο σοβαρά θα έβλεπε ο καθένας μας τις ΗΠΑ αν μαθαίναμε ότι η κυβέρνησή της δεν κατάφερε να σώσει την οικονομία του Μίσιγκαν ή του Οχάιο; Πόσο σοβαρές θα ήταν οι ΗΠΑ αν άφηναν τη Βόρεια Καρολίνα να ξεπουληθεί λόγω χρεών στην Κίνα και τώρα οι Κινέζοι εποπτεύουν τη λειτουργία της; Κάτι ανάλογο έγινε εδώ, με την Ελλάδα και το ΔΝΤ, με τη διαφορά ότι εμείς το συζητάμε σοβαρά.
Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να φαίνεται λογικό και να μας καλύπτει η διαπίστωση ότι «Οι Γερμανοί και οι τραπεζίτες έκαναν καλά τη δουλειά τους, εμείς δεν κάναμε καλά τη δική μας δουλειά», όμως κάπως έτσι φαινόταν τα πράγματα για τη Γερμανία στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Εμείς ούτως ή άλλως από κάποιον θα πηγαίναμε. Δεν το έχουμε σε καλό να σωζόμαστε. Είμαστε η Drama Queen της Ευρώπης.
Λυπάμαι – ψέματα, δε λυπάμαι καθόλου – που μάλλον θα προλάβω να δω την τρίτη κατάρρευση της Γερμανίας. Η απουσία κάθε ίχνους σοβαρότητας στην ευρωζώνη, έδωσε στη Γερμανία το δικαίωμα να διεκδικήσει πάλι παγκόσμιους ρόλους και ηγεμονίες. Πάλι πίστεψε ότι ήρθε η εποχή να κυριαρχήσει. Έχει ένα θέμα με την επεκτατικότητα πάσης φύσης. Πάλι θα την πατήσει, πάλι θα χάσει. Απλώς, επειδή είναι η Γερμανία και αν η Ελλάδα είναι η Drama Queen της Ευρώπης, η Γερμανία είναι η Loser των μεγάλων συγκρούσεων.
Δεν τα υπολογίζει σωστά. Υπερεκτιμά τις δυνατότητές της. Υποτιμά τους άλλους λαούς, πιστεύοντας ότι ένα Γερμανός αξίζει όσο… τρεις κοινοί άνθρωποι. Και μεταξύ μας, όχι, δε λυπάμαι τον γερμανικό λαό που πάλι θα γκρεμοτσακιστεί από τα υψηλά του όνειρα. Κι εμείς λαός είμαστε. Προτιμώ να λυπάμαι τους δικούς μου. Έτσι είναι αυτά…
(Το σκίτσο είναι από τον «Ισοβίτη» του Αρκά)                                                                    

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...