M A N I E R
this site the web

Η δίωξη Βαξεβάνη είναι πολιτική

 Ο δημοσιογράφος του HOTDOC διώκεται την ώρα που κάποιοι συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν...

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η Αστυνομία γνωστοποίησε ότι καταζητείται ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του περιοδικού HOTDOC, στο οποίο δημοσιεύονται τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.


Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:


«Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών


Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC., όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ».



Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη:


«Αυτεπάγγελτη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας ημέρα Σάββατο, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το HOT DOC που δημοσιεύει τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.

Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.

Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια».  
Left.gr                                                                                                                       

Δημοσιευμα των New York Times για Κ. Βαξεβάνη και λίστα Λαγκάρντ                List of Swiss Accounts Turns Up the Heat in Greece - NYTimes.com 

Σύλληψη Βαξεβάνη: η μνημονιακή δημοκρατία δείχνει τα δόντια της!

Απαράδεκτη, εξωφρενική, προκλητική: όποιο επίθετο και αν χρησιμοποιήσουμε για να χαρακτηρίσουμε τη σημερινή σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη λίγο θα είναι! Ανάπηρη δημοκρατία, ανάπηρη ελευθερία, ανάπηρη κυβέρνηση, τυφλωμένη από τη γλίτσα της υποταγής.  Όπως επισημάνθηκε από κάθε χρήστη του διαδικτύου είναι εξωφρενικό τα άτομα που “έχασαν” τη λίστα Λαγκάρντ να είναι ελεύθερα και να συλλαμβάνεται ο άνθρωπος που την δημοσιοποίησε (και την οποία αναπαρήγαγε το σύνολο των ΜΜΕ στη συνέχεια).
Η σύλληψη του εκδότη του Hot-Doc, την ώρα που στις ελληνικές πόλεις παιάνιζαν οι στρατιωτικές μπάντες λόγω των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, αποκτά συμβολική σημασία. Δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κρατική δικαιοσύνη την ελευθεροτυπία, δείχνει πώς εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά: αδιαφάνεια για την προστασία των ισχυρών, αλλά «νόμος και τάξη» για να τρομοκρατηθεί όχι  μόνο «ένας» δημοσιογράφος, αλλά όποιος τολμά να αναζητήσει την αλήθεια.
Η Ελλάδα απέκτησε τον δικό της Τζούλιαν Ασάνζ;  Τέτοιες στιγμές δεν χωράνε ειρωνείες ούτε επιφυλάξεις για το είδος της αποκαλυπτικής δημοκρατίας που υπηρετεί εδώ και χρόνια ο Κώστας Βαξεβάνης,  που την εκπομπή  του «Το κουτί της Πανδώρας» έχει γράψει στα μαύρα κατάστιχα η τριτοκομματική ΕΡΤ ή τις επιφυλάξεις ορισμένων ότι έτσι δημιουργούνται νέοι τηλεοπτικοί υπερήρωες.
Τέτοιες στιγμές απαιτούμε όλοι την άμεση απελευθέρωση του ανθρώπου  και τουλάχιστον την παραίτηση εκείνων που εξευτελίζουν κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης ή σωπαίνουν μπροστά σ’ αυτό τον εξευτελισμό. Η σύλληψη δεν στοχεύει μόνο στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη,  αλλά αποτελεί τρομοκρατική πράξη και απειλή προς κάθε σκίρτημα ανεξάρτητης -μη υπαλληλικής- δημοσιογραφίας και ενημέρωσης.                                                                                            mao.gr

Το χρονικό της σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη – Συνεχής ενημέρωση – Το κουτί της Πανδώρας


Τι γράφουν οι Anonymous για τη σύλληψη Βαξεβάνη

 


      

Ο Κώστας Βαξεβάνης μιλάει έξω από την Ευελπίδων

              

 


Δεν όρισαν καν τακτική δικάσιμο.Θα δικαστω αύριο στις 12 στο αυτόφωρο

                                                                                                                                        13:58 Αφέθηκε ελεύθερος ο Κώστας Βαξεβάνης. Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα περάσει από αυτόφωρο.                                                                                                                                         Θα θελα να σας ευχαριστήσω έναν έναν ξεχωριστά αλλα δεν γίνεται. Είσαστε όλη η Ελλάδα.Αν δεν υπηρχατε θα ήμασταν λιγότερο δυνατοι.Ευχαριστω                                                                                                                                                                                       

 


ΑΘΗΝΑ 01/11/2012 

                                          

Υπέρ Βαξεβάνη οι Financial Times                                                                                                                                                                                       Υπό τον τίτλο "Η Αθήνα πυροβολεί τον αγγελιοφόρο", οι FT δημοσίευσαν βασικό σχόλιο (editorial) -χωρίς υπογραφή- με το οποίο στηρίζουν απόλυτα τον Κ. Βαξεβάνη και αφήνουν δηλητηριώδεις αιχμές για τον πολιτικό κόσμο και το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας.

Ο τρόπος με τον οποίο η εφημερίδα απευθύνεται στον πολιτικό κόσμο της χώρας είναι εξαιρετικά σκληρός: Με αφορμή τη σύλληψη και δίωξη Βαξεβάνη, σημειώνει ότι γίνεται εμφανής η "ηθική χρεοκοπία της ελληνικής πολιτικής τάξης".

Το άρθρο χαρακτηρίζει σκάνδαλο την αβελτηρία των ελληνικών αρχών αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ειδικά δε σε συνδυασμό -όπως τονίζει- με την "απερίσκεπτη απόφαση να πυροβολήσουν τον αγγελιοφόρο", εννοώντας τον Κ. Βαξεβάνη.

Οι FT καλούν μάλιστα τη Δικαιοσύνη να αθωώσει τον εκδότη- δημοσιογράφο.

Εν συνεχεία, το άρθρο σημειώνει ότι "από την αρχή της κρίσης χρέους στην Αθήνα, ήταν σαφές ότι το φορολογικό σύστημα -εάν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι- χρειαζόταν ριζική μεταρρύθμιση".

Και προσθέτει: "Η πολιτική οικονομία της Ελλάδας βασίστηκε στην υποχρέωση των εκτός κόλπου (σ.σ.: ελεύθερη μετάφραση- στο κείμενο γράφεται η λέξη outsiders) να πληρώνουν για τα προνόμια που απολάμβαναν οι πελάτες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, σε συνδυασμό με τον εξωτερικό δανεισμό. Ένα φορολογικό σύστημα, στο οποίο οι εντός κόλπου (σ.σ.: όπως παραπάνω, insiders) σπανίως πληρώνουν και οι συμβιβασμένοι εκτός κόλπου λαμβάνουν κακής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες, είναι το πλέον εμφανές παράδειγμα της πολιτικής σήψης".

Το άρθρο κλιμακώνει την επίθεση του, επισημαίνοντας ότι η πραγματική ηγεσία στην Αθήνα θα έπρεπε να πει την αλήθεια στον κόσμο, ότι στις εγχώριες δυσλειτουργίες βρίσκονται οι ρίζες της κρίσης και πως μία νέα αρχή επιβάλλει το τέλος αυτών των πρακτικών.

"Παρά ταύτα", συμπληρώνει το άρθρο, "η Αθήνα έχει επιδείξει ελάχιστη υπευθυνότητα στην εκτέλεση του προγράμματος, θέτοντας τον πληθυσμό της εναντίον εκείνων που παρέχουν οικονομική βοήθεια".
Διαβάστε:
Άρθρο του Κ. Βαξεβάνη στον Guardian       

Αθώος ο Βαξεβάνης                                                                                  Αθώος κρίθηκε πριν από λίγα λεπτά από το δικαστήριο ο Κώστας Βαξεβάνης και έτσι η περιπέτειά του που ξεκίνησε από την δημοσιοποίηση της φερόμενης λίστας Λαγκάρντ από το περιοδικό HOT DOC είχε αίσιο τέλος.



Τι είπε ο εισαγγελέας για τον Βαξεβάνη
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη. Αυτή την στιγμή η δίκη βρίσκεται στην φάση των αγορεύσεων των συνηγόρων και σε λίγη ώρα θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.


"Προτείνω την ενοχή του κ. Βαξεβάνη γιατί στις 27 Οκτωβρίου αναμετέδωσε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ανθρώπων που είναι κατά τεκμήριο αθώοι", ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας και πρόσθεσε: "Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα ο κ. Βαξεβάνης μετέτρεψε την χώρα σε τεράστιο Κολοσσαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολείψεις χωρίς να τον νοιάζει αν αυτοί οι άνθρωποι είναι φοροφυγάδες ή όχι. Είναι λύση η ανθρωποφαγία; Είναι λύση ο κανιβαλισμός; Μας λέει «Σταύρωσον αυτούς».



Τι απάντησε ο Βαξεβάνης
Αμέσως μετά την εισήγηση του εισαγγελέα ο Κώστας Βαξεβάνης παρενέβη και είπε : "Πάλι καλά που δεν είπατε ότι σκότωσα και τον Κένεντι".

Η πρόεδρος του αφαίρεσε τον λόγο.

Τι κατέθεσε ο Βαξεβάνης
Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της λίστας, κάποιοι άλλοι πριν από εμένα τα έχουν χειριστεί και αυτοί που το έκαναν είναι γνωστοί. Δεν διώκονται αυτή την ώρα", ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του.

"Η εισαγγελία κυρία Πρόεδρε έχει δημοσιοποιήσει το όνομά σας σε χαρτί ανακοίνωσης για να πάτε να πάρετε την κάρτα της Αγροτικής Τράπεζας για να πληρώνεστε. Δεν διέπραξε αδίκημα που δημοσιοποίησε αυτή την πληροφορία", τόνισε ο δημοσιογράφος και συνέχισε:

"Ο λόγος που δημοσιοποιήθηκε η λίστα είναι για να πάψει ο καθένας να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κόσμος ξέρει ότι εδώ και καιρό υπάρχει μία λίστα. Έχουν γίνει πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και κοινωνικό". 

"Η λίστα είναι ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει ό,τι φοβάται ο ελληνικός λαός. Ότι υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν απειλείται ποτέ κανένα συμφέρον τους".


Πριν από λίγο ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους οι Οικονομόπουλος και Καπερνάρος. Τώρα αγορεύει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Οι δηλώσεις του Βαξεβάνη μετά την αθώωση του:             

  Ntaksi.blogspot.coM

 

Την ώρα που τo CNN μεταδίδει LIVE την αθώωση Βαξεβάνη ,τα ελληνικά κανάλια(όχι όλα) δείχνουν την... Σιλά                                    

1BBC News - Greek bank list editor Costas Vaxevanis acquitted                                                                                                                                     2BBC News - Costas Vaxevanis blames ministers over Swiss account list   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...