M A N I E R
this site the web

Φιγούρες στην ουρά για το επίδομα ανεργίας

«Καλημέρα, θα μας κάνετε μια δήλωση;», επαναλαμβάνει δημοσιογράφος τηλεοπτικού καναλιού έξω από τον ΟΑΕΔ στο Περιστέρι. «Δεν πειράζει, ευχαριστούμε, να είστε καλά», απαντάει μονίμως· έχει μια έμφαση στον τόνο της φωνής του που θυμίζει εκείνους τους «clean-cut» τύπους και τα λαμπερά κορίτσια, τους «κράχτες» στις καφετέριες (κακοπληρωμένοι παρεμπιπτόντως). Μια δημοσιοσχετίστικη ευγένεια που μετεωρίζεται ανόητη μπροστά στις φιγούρες που γεμίζουν τους κατά τόπους ΟΑΕΔ.
«Τι να το κάνεις, άμα δεν υπάρχει δουλειά (…) εδώ γίναμε
άχρηστοι εμείς (…) έχασαν τα πάντα την αξία τους», συζητούν σκυθρωποί δυο άνδρες, περιμένοντας στην ουρά για το οικογενειακό επίδομα. Το «κράτος της φιλανθρωπίας», όπως λανθασμένα το περιγράφουν οι τελευταίοι ρομαντικοί σοσιαλδημοκράτες, έχει φροντίσει από κοινού με τους φιλόδοξους εργοδοτικούς πόλους να υποτιμήσει την εργατική τάξη όσο χρειαστεί. Εργατική τάξη που δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως τέτοια, εδώ και πολλά χρόνια, και συνωστίζεται τώρα, σα χαμένη για να «ζητιανέψει» κάποιο επίδομα. «Πάρα πολλοί νέοι έρχονται για το επίδομα ανεργίας ενώ οι περισσότεροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις· αρκετοί π.χ. δεν μπορούν να το πάρουν γιατί δεν έχουν εργαστεί συνεχόμενα τους τελευταίους 15 μήνες για να το κατοχυρώσουν», λέει μια υπάλληλος στον Βύρωνα που αγκομαχεί να φτιάχνει ατομικούς φακέλους.
Στις «ώρες αιχμής», ο θόρυβος και ο συνωστισμός μέσα και έξω από το κατάστημα επικαλύπτουν βλέμματα απογοήτευσης και απόγνωσης. Ο φόβος, πέρα από κάθε παραπλανητική αισθητικοποίηση, φαίνεται να είναι μια συνεκτική εργασιακή πολιτική που αποτυπώνεται σε κάθε «νούμερο» που περιμένει τη σειρά του. «Έχω δέκα ‘νούμερα’ μπροστά μου», θα πει ένα «μικρό» αφεντικό στο τηλέφωνο, που βιάζεται να κανονίσει γρήγορα τις δουλειές του οι οποίες «ακόμη, ‘περπατάνε’».

Δεν είναι κάτι καινούριο, είναι η μηχανιστική λογική που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως αριθμό. Η γνώριμη, ιστορική όψη της καπιταλιστικής διαδικασίας που θέτει ανθρώπους εκτός εργασίας, υποτιμά τη δύναμή τους και περιμένει στη γωνία να τους χρησιμοποιήσει ξανά ως «κράτος πρόνοιας», ως «ιδιωτική πρωτοβουλία» ή και τα δυο μαζί. Και μπορεί οι ορθολογιστές ν’ αγαπούν τα νούμερα, ωστόσο δεν μπορούν ν’ αρνηθούν τα «μαύρα» τους τα χάλια: οι άνεργοι φέτος θα ξεπεράσουν το 1.200.000 και, υπολογίζοντας τους μη εγγεγραμμένους άνεργους που φθάνουν το 6%, σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, η ανεργία οδηγείται πάνω από το 24%, το 2012.
Χωρίς να υπολογίσουμε βέβαια ότι οι επίσημοι «απασχολούμενοι» (καταγεγραμμένοι από την Ελληνική Στατιστική Αρχή) είναι άτομα «τα οποία την εβδομάδα αναφοράς είτε εργάστηκαν έστω και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος…». Όσο για τα περιθώρια επιδείνωσης, αυτά προκύπτουν ρητά, μεταξύ άλλων ζοφερών οικονομικών στόχων, από το «Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2012-2015». Μέχρι το 2020 ο στόχος είναι να απασχολείται το 70% των ανθρώπων ηλικίας 20 έως 64 ετών· για το υπόλοιπο 30% κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα. Όπως, επίσης, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο «ευέλικτοι» θα έχουν γίνει οι όροι της «απασχολησιμότητας» του «τυχερού» και «ασφαλούς» 70%.
Για τώρα όμως, οι πάλαι ποτέ «τυχεροί» της αγοράς εργασίας τρέχουν καταϊδρωμένοι και αλαφιασμένοι από γκισέ σε γκισέ. «Να πάνε να γαμηθούνε όλοι, θα πάμε στο εξωτερικό για δουλειά», φωνάζει ένας άντρας στη σύντροφό του· άλλη μια ηρωική έξοδος ή μια απειλή χωρίς αντίκρυσμα; Λίγο πριν, «τον έχει τρέξει» ένας υπάλληλος με δικαιολογητικά, χαρτιά και λοιπές γραφειοκρατικές ενέσεις.
«Δεν θα σε πιάσω κάπου ρε;», λέει σε μια δόση υπάλληλος σε νεαρό που φαίνεται να είναι «θαμώνας» τις τελευταίες μέρες στην ουρά. «Δεν θα μου ξεφύγεις», του κλείνει το μάτι με νόημα αλλά και την υψηλή αυτοπεποίθηση «προτύπου δημοσίου υπαλλήλου»· δεν θα είχε αντίρρηση αν «έβγαινε» «υπάλληλος του μήνα»· κι αυτός ο έπαινος σ’ αυτήν τη χώρα, πώς να το κάνουμε, λείπει…

Ο συναγωνισμός για την «πρωτιά» όμως είναι δυνατός. Η ώρα είναι λίγο πριν τις 14:00, η υπηρεσία ετοιμάζεται να κλείσει και ο κόσμος είναι λιγοστός. Τρία, το πολύ τέσσερα άτομα, περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Αλλοδαπός ζητά εξηγήσεις για το επίδομα ανεργίας του, ωστόσο η ανοχή του υπαλλήλου φαίνεται να εξαντλείται αδικαιολόγητα(;) από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα: αρχίζει να του υψώνει τον τόνο της φωνής, εμπλουτίζοντας με κάποια «ρε» την κάθε του φράση· περίεργο πράμα τα νεύρα, χτυπούν «φλέβες» εθνικής υπερηφάνειας φαίνεται. Η τσαντίλα μεταδίδεται αστραπιαία σε Έλληναράδες που μέχρι χθες ήταν αφεντικά· όλοι αυτοί που έλεγαν «εργάτης» και εννοούσαν τον «Αλβανό». «Κατάλαβες;», μουρμουρίζει στον αέρα ένας τέτοιος τυπάρας: «θέλουν να παίρνουν και το επίδομα ανεργίας τώρα».
Πριν φύγει και ο τελευταίος της «ουράς» που θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, κάπου σ’ ένα τραπέζι του ΟΑΕΔ στη Νίκαια, ένα φυλλάδιο της συνέλευσης του πλάνου30/900 γράφει: «Το κακό είναι ότι έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η υποτίμηση της εργασίας του άλλου είναι υποτίμηση της εργασίας, ότι η υποτίμηση της ζωής του άλλου, είναι υποτίμηση της ζωής».
«Ρε λες;».                                                                                                                                  ΠαραλληλοΓράφος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...