M A N I E R
this site the web

ΑΝΤΩΝΗ, ΧΑΣΑΜΕ…

Όπου Αντώνης, ένας άνθρωπος που είναι τιμή να σε θεωρεί φίλο. Τον γνώρισα στο twitter κι από τότε τα λέμε στα μέιλ και κάνουμε ανταλλαγή στις πίκρες. Βέβαια, εκείνος είναι αισιόδοξος. Όμως, ποιος είναι τέλειος σε αυτό τον κόσμο; Χτες, λοιπόν, του έγραψα «Αντώνη, χάσαμε…». Και για πρώτη φορά τον διάβασα να λέει «μάλλον».
Ο πρώτος στόχος ήταν η αποβλάκωσή μας μέσω του πανικού. Τον πέτυχαν. Θα μας πάρουν τα σπίτια οι κουμουνιστές, θα πεινάσουμε αν βγούμε από το ευρώ, οι 7 πληγές του Φαραώ θα εγκατασταθούν για πάντα στην Ελλάδα αν δε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, η Μέρκελ θα μαζέψει τα
παιδιά μας και θα τα κάνει ευνούχους στο παλάτι της και άλλα πολλά.
Η αποβλάκωση είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας κι έτσι, άλλοι έτρεχαν να ψηφίσουν τη ΝΔ κι άλλοι να στηρίξουν τη Χρυσή Αυγή για να εκδικηθούν, λέει, τους κλέφτες. Κι έτσι, η αποβλάκωσή μας εδραίωσε το καθεστώς, η βαρβαρότητα έγινε επίσημη κυβερνητική πολιτική και νέα μέτρα – αλυσοπρίονα θα ψηφιστούν για να κόψουν κι άλλα κεφάλια πολιτών.
Ο δεύτερος στόχος ήταν ο αποπροσανατολισμός. Τον πέτυχαν. Φτάσαμε σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια εξαθλίωσης και ταπείνωσης να μαλώνουμε για τον αν ένας καλόγερος που πέθανε πριν από 18 χρόνια ήταν καλός ή κακός άνθρωπος λες κι εκείνος σηκώθηκε από τον τάφο του για να κάνει μήνυση σε κάποιον που τον τρόλαρε στο fb! Λες και το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι πλέον ο φασισμός της καθημερινότητας που προσπαθεί να ελέγξει την κάθε σκέψη μας πριν ακόμη εκφραστεί.
Φτάσαμε σήμερα, εξαθλιωμένοι και ταπεινωμένοι να μαλώνουμε για το αν ο Μεϊμαράκης πλούτισε νόμιμα ή παράνομα και για το πόσοι πολιτικοί έβγαλαν με νόμιμο τρόπο εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. Ναι! Αυτοί οι ίδιοι πολιτικοί που δηλώνουν ότι φυτοζωούν, ότι δεν τους αρκεί η βουλευτική αποζημίωση, ότι δεν αντέχουν άλλες περικοπές επειδή οι προεκλογικές τους εκστρατείες είναι πανάκριβες, έχουν βγάλει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό.
Και τώρα, ασχολείται μαζί τους το ΣΔΟΕ και … κοτζάμ πρωθυπουργός ώστε «να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Μα ποιο τοπίο να ξεκαθαρίσει; Τόσα τα έξοδα, τόσα τα δηλωμένα εισοδήματα από το βουλευτιλίκι. Όπως και να τα μετρήσεις, δε γίνεται να βάλεις στην άκρη 700.000 και 800.000 ευρώ. Δηλαδή, τι ακριβώς ερευνούν; Αν είμαστε λίγο ή πολύ ηλίθιοι; Κι όμως, όλο αυτό το αντιμετωπίζουμε με σοβαρό ύφος, αντί να εξοργιστούμε για την κοροϊδία.
Ο τρίτος στόχος ήταν να μας διαλύσουν. Τον πέτυχαν. Κανένα ενιαίο μέτωπο, καμία επιτυχία των κινημάτων που τα έρμα μαζεύουν το πολύ χίλια άτομα σε κάθε τους κινητοποίηση, κανένα ίχνος κοινωνικής αλληλεγγύης. Διαλυμένοι και ζαλισμένοι τριγυρνάμε παραμιλώντας για επαναστάσεις και ξεσηκωμούς, μην έχοντας καμιά ανάγκη τα «όπια του λαού» καθώς καταφέραμε να μαστουρωθούμε μόνοι μας με το ναρκωτικό της αδράνειας.
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι, ότι μόνο σ’ ένα πράγμα απογοητεύσαμε τα καθεστώτα της μετά ΔΝΤ εποχής. Στο ότι ενώ αυτά κάθε φορά φοβόταν μια κοινωνική έκρηξη με την ψήφιση νέων μέτρων, δεν τους κάναμε το «χατίρι». Η κοινωνική έκρηξη δεν ήρθε ούτε από τους άνεργους, ούτε από όσους εργάζονται απλήρωτοι και εκβιαζόμενοι, ούτε απ’ όσους καταστράφηκαν βάζοντας λουκέτο στα μαγαζιά τους. Το αντίθετο, μάλιστα, κάποιοι νιώθουν και ένοχοι για την καταστροφή τους.
Όσο για τους πολλούς, αυτή την πλειοψηφία που έδωσε την άδεια στα τρία κόμματα της κυβέρνησης να μας αποκεφαλίσουν και στη Χρυσή Αυγή το δικαίωμα να τρομοκρατεί «νόμιμα», πιστεύω ότι και σήμερα αν γινόταν εκλογές πάλι το ίδιο θα έκαναν.
Αντώνη, χάσαμε. Χάσαμε κι από εκείνον που σου είπε «Αυτό που θέλω δεν είναι ν’ αλλάξει το σύστημα. Θέλω να ξαναγυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση». Μεταξύ μας χάσαμε…

Στ’ αστεία παίζαμε!

Δε χάσαμε μόνο τον τιποτένιο μισθό μας
Mέσα στη μέθη του παιχνιδιού σάς δώσαμε και τις γυναίκες μας
Tα πιο ακριβά ενθύμια που μέσα στην κάσα κρύβαμε
Στο τέλος το ίδιο το σπίτι μας με όλα τα υπάρχοντα.
Nύχτες ατέλειωτες παίζαμε, μακριά απ’ το φως της ημέρας
Mήπως πέρασαν χρόνια; σαπίσαν τα φύλλα του ημεροδείχτη
Δε βγάλαμε ποτέ καλό χαρτί, χάναμε χάναμε ολοένα
Πώς θα φύγουμε τώρα; πού θα πάμε; ποιος θα μας δεχτεί;
Δώστε μας πίσω τα χρόνια μας δώστε μας πίσω τα χαρτιά μας
Kλέφτες!
Στα ψέματα παίζαμε!
Μανώλης Αναγνωστάκης (από Tα Ποιήματα, Πλειάς 1975) 

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...