M A N I E R
this site the web

ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ

Μια ακόμη δίκη έλαβε τέλος. Μετά την προηγούμενη και πριν την επόμενη. Το δικαστήριο θα μας καταδικάσει κι αυτή τη φορά. Ερήμην. Δε μας κάλεσε κανείς. Δεν απολογηθήκαμε. Δεν κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία μας.
Το δικό μας «Εξπρές του Μεσονυκτίου». Όχι σε άλλη χώρα. Εδώ. Στην πρώην δική μας χώρα. Ο εισαγγελέας και οι άλλοι δικαστές, ξένοι. Δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα. Συνεδρίασαν και θα βγάλουν απόφαση.
Όχι τώρα. Τον Σεπτέμβρη θ’ ανακοινωθεί η νέα ποινή μας. Μέχρι τότε θα την καθαρογράψουν οι γραμματικοί. Ο
Σαμαράς, ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης. Το διοικητικό προσωπικό του δικαστηρίου.
Είναι οι ίδιοι που προσκομίζουν τα στοιχεία στους δικαστές. Τόσοι συνταξιούχοι περισσεύουν, τόσοι εργαζόμενοι πληρώνονται ακόμη πάνω από 400 ευρώ το μήνα, τόσοι άνεργοι δε ζητιανεύουν για ένα πιάτο φαγητό.
Όλοι αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Να σταματήσουν να ζητάνε. Να καταλάβουν ότι ακόμη κι αυτό το πιάτο νερόσουπα που έχουν, είναι αρκετό.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έφυγαν. Οι υπάλληλοι της τρόικας έμειναν. Πρέπει να μας εξηγήσουν πως, όσο βαριά κι αν θα είναι η ποινή που θα μας απαγγείλουν, είναι απαραίτητη. Δίκαιη. Κυρίως, είναι για το καλό μας.
Κι εμείς ζούμε με την αγωνία μέσα στα κελιά μας. Ανησυχούμε μήπως η μερίδα γίνει ακόμη πιο μικρή. Μήπως οι βουρδουλιές γίνουν περισσότερες. Μήπως έρθει η ώρα που δε θ’ αντέξουμε και θα σφηνώσουμε το κεφάλι μας ανάμεσα στα κάγκελα για να τελειώνει το μαρτύριο μια ώρα νωρίτερα.
Οι γραμματικοί, υπόσχονται ότι θα ζητήσουν επιμήκυνση. Και πολλοί από εμάς χαίρονται. Ίσως επειδή χαζέψαμε εντελώς και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Χαιρόμαστε που μας υπόσχονται ότι θα διεκδικήσουν την επιμήκυνση της ποινής μας.
Δεν έχει χρόνια αυτή η ποινή. Δε θα τελειώσει ποτέ από μόνη της. Μας το ξεκαθαρίζουν. Κι εμείς νοιαζόμαστε για τη μερίδα. Για τις βουρδουλιές. Εθελοντές βαρυποινίτες. Εθελοντές στο απόσπασμα. Καλά ζωάκια. Υπάκουα.
Περιμένουμε με λαχτάρα τη στιγμή που θα μας βγάλουν στον κήπο. Να δουλέψουμε. Να σκάψουμε. Να παράγουμε για να πληρωθούν οι Φύλακές μας. Να παράγουμε για να ξεπληρώσουμε το συσσίτιό μας. Το ενοίκιο για το κελί μας. Να παράγουμε για να κερδίσουν οι δικαστές μας. Να βγάλει το κέρδος του ο εισαγγελέας.
Ακόμη και η κατσαρίδα, όταν την κυνηγάς τρέχει να σωθεί. Ακόμη και η κατσαρίδα! Αν μ’ εννοείς…                         

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...