M A N I E R
this site the web

Η ΚΗΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δεν ξεσηκώνονται επειδή δεν είναι ταξικά συνειδητοποιημένοι και λόγω έλλειψης συνειδητοποίησης αλλά και παιδείας, δεν παλεύουν για τα συμφέροντά τους.
Εντάξει, καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Κι ό,τι δεν έχει δράκο, δεν παίζει για άλλοθι. Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει μια χαρά συνειδητοποιήσει σε ποια τάξη ανήκει και ποια τάξη τούς πηδάει μέχρι να κατεβάσουν κήλη, αλλά δε θέλουν να το παραδεχτούν.
Η Ελλάδα είναι η Μαριωρή που όλα τα είχε κι ο φερετζές της έλειπε. Αρχοντοχωριάτες που δεν έχουν ν’ αγοράσουν γάλα στα παιδιά τους, αρνούνται να πουλήσουν τα τζιπ 2.000 κυβικών που έχουν, με τη δικαιολογία ότι τους το αγοράζουν κοψοχρονιά και θέλουν να τους πιάσουν κορόιδα.
Παπαριές! Να το πουλήσουν δε θέλουν. Δε γουστάρουν να το μάθει η γειτονιά, η παρέα, οι συνάδελφοι, ότι το τζιπ πουλήθηκε λόγω ανάγκης. Ο Έλληνας είχε όνειρο ζωής το τζιπ και τώρα δεν το δίνει με τίποτα. Είναι ικανός να το αφήσει στην Ομόνοια όλη νύχτα, με τα κλειδιά στη μηχανή για να του το κλέψουν, παρά να το πουλήσει δίχως να πάρει άλλο, καλύτερο. Το να του το κλέψουν έχει ένα πρεστίζ.
Λογικά, σε λίγο καιρό, η Στατιστική Υπηρεσία θα πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διενεργείται αυτή την περίοδο. Εκεί θα δούμε πόσοι Έλληνες δήλωσαν ότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλό και πολύ χαμηλό. Εκεί θα δούμε και πόσοι ντράπηκαν να πουν την αλήθεια στους ανθρώπους που έκαναν την έρευνα και δήλωναν ότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι από «πολύ καλό» έως «μέτριο». Όχι, σας διαβεβαιώνω ότι τα αποτελέσματα δε θα είναι «πειραγμένα». Αυτά που θα διαβάσετε, αυτά απαντήσαμε.
Το όνειρο του λαμόγιου κυριαρχεί. Πάση θυσία, με κάθε τρόπο, ο μικροαστός θα ελπίζει ότι ΕΚΕΙΝΟΣ θα ξεφύγει από την εξαθλίωση και θα ανακηρυχθεί σε μάγκα και πονηρό που ξεγέλασε την κρίση.
Γι’ αυτό και δε θα κατεβεί στους δρόμους. Δε θα διεκδικήσει συνολική αλλαγή της κατάστασης. Αυτήν θέλει. Αυτή τον βολεύει για να ταΐζει τις ψευδαισθήσεις του ότι μια μέρα θα την σπάσει στον κουμπάρο του. Αυτή η κατάσταση τού εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης παρασιτικού πλουτισμού.
Αυτός είναι ο πήχης του. Τόσο χαμηλά τον είχε σε όλη την μεταπολίτευση, ακόμη χαμηλότερα τον έχει τώρα. Κάποιοι ακόμη ελπίζουν ότι τον Σεπτέμβρη οι πλατείες θα γεμίσουν και ο κόσμος θα ξεχυθεί στους δρόμους. Πέρσι, ειλικρινά στεναχωριόμουν που τους άκουγα πάλι να ελπίζουν. Φέτος δε με νοιάζει. Αν έχουν εθιστεί στην απογοήτευση, τι μπορώ να κάνω;
Κάποιοι λένε ότι ο κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους επειδή έχει ζέστη. Πληροφοριακά εντελώς, τη Δευτέρα η θερμοκρασία στη Μαδρίτη θα φτάσει τους 33ο C, την Τρίτη τους 35ο C και την Τετάρτη τους 37ο C. Ε, δεν το λες και ψύχρα. Κι όμως εκεί είναι στους δρόμους να δηλώσουν τη φτώχια τους.
Εδώ ντρεπόμαστε. Ονειρευόμαστε ότι δεν είμαστε φτωχοί, αλλά μελλοντικοί πλούσιοι. Μαθαίνω για κάποιους που κλειδώνονται στα σπίτια τους και δεν εμφανίζονται για να πουν μετά ότι πήγαν διακοπές. Όλα για τον κουμπάρο. Σκατά στα μούτρα των «νοικοκυραίων». Τελικά, έχουν αυτό που τους αξίζει.                                                                        

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...