M A N I E R
this site the web

ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ

Ο Ράιχενμπαχ, ο Άσμουνσεν, η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, ο ένας, ο άλλος, ο παραπέρα. Κι εμείς επιτυχίες. Κονδύλι δύο εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Βουλή για εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της. Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος υπέγραψε την σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής βάσει νόμου δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση, και ζήτησαν 4.000 ευρώ για τις δυο τελευταίες εκλογές. Ωστόσο ο ίδιος αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ.
Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους είναι εξωφρενικό. Ο κόσμος ανεβαίνει στα κάγκελα και γιουχάρει. Ο καθένας είναι πια ό,τι αρπάξει. Φίλοι, συγγενείς, ρουσφέτια μέσα στη Βουλή έτρωγαν και τρώνε ακατάπαυστα. Καμία απειλή απόλυσης γι’ αυτούς. Μόνο ο Μεϊμαράκης τώρα «θίχτηκε» από το κράξιμο και ψάχνει να βρει τρόπο να μη δώσει το ξεφωνημένο επίδομα. Ε, ας υποσχεθεί στους υπαλλήλους της Βουλής ότι θα τους το δώσει διπλό μόλις ξεχαστεί το θέμα. Σιγά το πρόβλημα!
Η νοσηλεύτρια με 15 χρόνια υπηρεσίας με νυχτερινά και
Σαββατοκύριακα, με ακαθαρσίες και μολυσμένες βελόνες είναι στα 900 ευρώ. Αυτό είναι το Δημόσιο στην Ελλάδα. Και απειλούν τη νοσηλεύτρια με απόλυση, με εφεδρεία, με μείωση μισθού, με ό,τι σκατά θέλει ο καθένας.
Κι έχεις κάτι άλλα λαμόγια στο Δημόσιο, να πηγαίνουν στη δουλειά όχι για το μισθό, αλλά για τα έξτρα. Γιατί τα έξτρα είναι πολλαπλάσια του μισθού τους. Και πιάνονται – όταν και όποτε πιάνονται – και τους τιμωρούν με 1 μήνα παύση μισθού. Αυτό είναι το Δημόσιο.
Χαρτούρα, αναποτελεσματικότητα, σφραγίδες και κόντρα σφραγίδες. Αναξιοκρατία, βόλεμα και κωλοβάρεμα. Α ναι και συνδικαλισμός. Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους το Κράτος προκαλεί. Γιατί θυμώνουμε με τον Άσμουνσεν που αναφέρθηκε σε μισθούς 3.000 ευρώ στο Δημόσιο; Μήπως δεν υπάρχουν;
Ναι, εντάξει, σίγουρα δεν είναι ο μέσος μισθός. Αυτός δεν είναι πλέον ούτε ο μισός μέσος μισθός. Όμως υπάρχουν μισθοί των 3.000, των 4.000 και των 5.000 ευρώ. Κάτι περίεργες «θέσεις ευθύνης» φίσκα στην ανευθυνότητα. Οι καλύτεροι πελάτες των πολιτικών γραφείων. Οι βραβευθέντες για τον αγώνα που έκαναν για το κόμμα και τον τάδε υποψήφιο.
Ναι, να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Και μειώσεις μισθών να γίνουν. Όχι όμως οριζόντια. Στα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχει ουρά υποθέσεων για ατασθαλίες δημοσίων υπαλλήλων, για λαδώματα, για καθυστέρηση σε υποθέσεις εξυπηρέτησης πολιτών. Αποδείχθηκε η ενοχή τους; Ε, διώξ’ τους. Τι τους κρατάς; Καρκίνωμα είναι. Μεγαλώνει διαρκώς. Πόσο θ’ αντέξει ο έντιμος να κάνει τον μαλάκα όταν βλέπει τον διπλανό του να λεηλατεί τους πολίτες και το Δημόσιο και να μένει ατιμώρητος; Κάποια στιγμή θα βουτήξει κι εκείνος το δάχτυλο στο μέλι.
Γιατί το Κράτος θέλει να προκαλεί τους πολίτες με την ύπαρξη ενός διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού Δημόσιου; Γιατί δεν το ελέγχει; Γιατί δεν το μηχανοργανώνει ώστε επιτέλους να λειτουργήσει το γαμημένο; Γιατί κρατάει τεμπελχανάδες σε άχρηστες υπηρεσίες κι αφήνει τους συνοδούς στα νοσοκομεία να κουβαλάνε μόνοι τους τα καροτσάκια με τους ασθενείς τους, επειδή δεν υπάρχουν νοσοκόμοι;
Όχι, δε νομίζω ότι είναι τυχαίο όλο αυτό. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα αδιαφορίας των κυβερνήσεων. Δεν είναι σύμπτωση ότι ως πολιτικό προϊστάμενο του Δημοσίου τοποθετούν έναν από τους πλέον αποτυχημένους και σπάταλους υπουργούς, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, γνωστό και ως «ρουσφετάκια».
Οργανωμένο είναι το κόλπο. Μια χαβούζα το έκαναν το Δημόσιο κι ο κάθε Άσμουνσεν βγαίνει και λέει όποια παπαριά θέλει. Μπουρδέλο το θέλουν το Δημόσιο για να βολεύουν κομματικούς πελάτες τους και τώρα να μπορούν να τους εκβιάζουν με εφεδρείες και απολύσεις «αν δε βγει το κόμμα». Την ατιμωρησία καλλιεργούν οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί στο Δημόσιο, επειδή σε κάθε σκάνδαλο αν αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι πάντα θα φτάσει ψηλά.
Κι έρχεται τώρα η ΔΗΜΑΡ να παίξει το ρόλο του σωτήρα για το Δημόσιο. Ο Κουβέλης τάχα μου και δήθεν βάζει κόκκινες γραμμές για να μην υπάρξουν απολύσεις. Πρώτον, ας μας πει ποιο Δημόσιο υπερασπίζεται; Της ατιμωρησίας και της αναποτελεσματικότητας;
Δεύτερον, ας μας πει γιατί κρατάει τόσο διάστημα αυτό το παιχνιδάκι της απόλυσης μετά από αξιολόγηση; Ποιους να αξιολογήσεις; Αυτούς που ενώ αποδείχθηκε η εμπλοκή τους σε σκάνδαλο, συνεχίζουν να δουλεύουν στο Δημόσιο; Θα μας τρελάνετε; Δεν ξέρετε ποιοι υπάλληλοι είναι παραγωγικοί και ποιοι όχι; Ποιοι είναι έντιμοι και ποιοι όχι; Ποιες υπηρεσίες παράγουν και ποιες όχι;
Αν δεν ξέρετε, είναι επειδή δε θέλετε να μάθετε. Μαγκιά δεν είναι να κάνεις λαϊκισμούς προστατεύοντας κάποιους τεμπέληδες και λαμόγια. Μαγκιά είναι να καθαρίσεις το Δημόσιο από τους άχρηστους κι ας είναι ψηφοφόροι σου. Τολμάς; Όχι! Ε, άντε παράτα μας τότε.                              

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...