M A N I E R
this site the web

Το κακό με σάρκα και οστά. Από τον Άρη Αλεξανδρή.

Ο Κασιδιάρης σήμερα κλήθηκε να ανταλλάξει δημοσίως απόψεις με δυο μορφωμένες, δυναμικές γυναίκες. Το χτύπημα στον εγωϊσμό του ήταν διπλό!

Η κατάσταση σοκ στην οποία περιήλθαμε όλοι όσοι παρακολουθήσαμε την επίθεση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής προς τη Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου το πρωί δεν περιγράφεται με λόγια. Ίσως επειδή ξεπερνάει κατά πολύ κάθε γνωστή παρεκτροπή της πολιτισμένης έκφρασης, ξεχειλώνοντας την έννοια του ακραίου, όπως τη γνωρίζαμε. Δεν ήταν ένα επικοινωνιακό στραβοπάτημα εν βρασμώ ψυχής. Ήταν το en face του ωμού φασισμού.

Ο Κασιδιάρης σήμερα κλήθηκε να ανταλλάξει δημοσίως απόψεις με δυο γυναίκες, που όχι μόνο είναι μορφωμένες και πολιτικοποιημένες, αλλά δεν διστάζουν να εκφράσουν τη γνώμη τους με ορμητικότητα και σθένος. Το χτύπημα λοιπόν προς τον εγωισμό του ήταν διπλό. Δεν είχε απλώς να αντιμετωπίσει δυο άτομα με διαφορετική άποψη από τη δική του, εξοπλισμένα με ισχυρά μέσα έκφρασης. Είχε να αντιμετωπίσει δυο γυναίκες. Κάθε παράγοντας αυτού του συνδυασμού πληγώνει τον ψυχισμό του με διαφορετικό τρόπο, γι΄ αυτό και η βίαιη έκρηξή του ήρθε ως εύλογη τελείωση της τρομακτικά παράλογης συμπεριφοράς του.


Φοβάμαι όμως πως ο κίνδυνος που γεννάται από την παρανοϊκή αυτή παράσταση υπερβαίνει τα στενά ατομικά δεδομένα του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής και δρα πολλαπλασιαστικά στο πιο σημαίνον κλιμάκιο σκέψης και δράσης, εκείνο του λαού. Παρότι τα απανωτά χαστούκια και η ρίψη ποτηριών με νερό λειτούργησαν αφυπνιστικά έως και εξεγερτικά για τα δημοκρατικώς όντα της κοινωνίας, παρατηρώ ότι προκάλεσαν τέρψη και ταύτιση σε κάποια άλλα. Εκείνα που πλανώνται και χειραγωγούνται εύκολα, τασσόμενα υπέρ του ρεύματος που φαίνεται πιθανότερο να ταράξει το υπαρξιακό τους έλος. Γιατί δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να πουν “καλά τους έκανε”  ή “τις έβαλε στη θέση τους επιτέλους”. 

Οι υποστηρικτές αυτοί του ολοκληρωτισμού αποτελούν και τον πιο επικίνδυνο παράγοντα του κοινωνικού ρου, ακριβώς επειδή το κριτήριό τους είναι αστάθμητο και νοθευμένο. Η σκέψη υποκινείται από την εγγενή άγνοια που η καλλιέργεια ποτέ δεν κατάφερε να αγγίξει και η δράση καθοδηγείται από την απρόσωπη κοινωνική καταπίεση και την προσωποποιημένη βλακεία των άλλων. Στα μάτια των ανόητων το άγγιγμα της Κανέλλη με μια εφημερίδα (εις ένδειξη αγανάκτησης προς την προγενέστερη επίθεση προς τη Δούρου) ισοδυναμεί με αφορμή για την εκκίνηση άμυνας του Κασσιδιάρη.  Οι ανήμποροι να διακρίνουν το μέτρο είναι αυτοί που καταδικάζουν τη δημοκρατική μεθοδολογία σε σουρεαλιστικό εκφυλισμό.

Όσο υπάρχει κόσμος που αδυνατεί να διαχωρίσει τη νόμιμη επιθετική επιχειρηματολογία από την παράνομη σωματική βία εννοιολογικά, οι Κασσιδιάρηδες αυτού του κόσμου θα βρίσκουν έδαφος να κατακρεουργούν την κοινή λογική και κάθε αυτονόητο (για πόσο άραγε;) δημοκρατικό θεσμό. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια ισχνή αντανάκλαση του προβλήματος, το οποίο ενυπάρχει στον κόσμο σε λανθάνουσα τις περισσότερες φορές μορφή.

Ανεξάρτητα από την όποια ιδεολογική μου αντίθεση με τη Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου, θεωρώ ότι σήμερα υπήρξαν θύματα της πιο βάναυσης εκδήλωσης οργισμένης άγνοιας. Δεν μπορώ καν να φανταστώ την ταραχή που υπέστησαν αλλά είμαι σίγουρος ότι ξέρουν καλά και οι δυο πως αν χρειάζεται μια φορά θάρρος για να είσαι διαφορετικός, χρειάζεται δέκα φορές περισσότερο για να είσαι διαφορετικός ενώπιον ενός φασίστα.
Αλληλεγγύη στις δυο γυναίκες που δέχτηκαν απρόκλητη δημόσια επίθεση.
Περιθωριοποίηση του φασισμού και των πρεσβευτών του τώρα.                                                                              lifo.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...