M A N I E R
this site the web

Ψάχνουμε την ψευδαίσθηση στο ποδόσφαιρο.

«Ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία του με τη Μέρκελ την Κυριακή στην κάλπη, δεν την έχει την Παρασκευή στο γήπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός sportscaster Αλέξης Σπυρόπουλος, σχολιάζοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το ματς Ελλάδα - Γερμανία. Πάντως, μεταφέροντας το κλίμα το οποίο επικρατεί στην εθνική αποστολή, μιλάει για «τρομακτικό κίνητρο» ανάμεσα στους διεθνείς ποδοσφαιριστές για τους οποίους «το άγχος τελείωσε» όταν προκρίθηκαν στους «8».   Πoια είναι η ψυχολογία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών πριν από τον περιβόητο αγώνα;

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες παίκτες διακατέχονται από ένα τρομακτικό κίνητρο. Όχι όμως με την έννοια της επιρροής στη ψυχολογία τους εν μέσω δημοσιευμάτων όπως της γερμανικής Bild τύπου: ο Σαμαράς φτιάχνει τα μαλλιά του με βερνίκι παπουτσιών. Σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι αν έλεγε κανείς στον Καραγκούνη: «θα πάμε στον τελικό, εκεί δεν θα παίξεις, αλλά θα δώσεις το παρών με τη Γερμανία» εκείνος θα προτιμούσε να αγωνιστεί με τη Γερμανία και ας έχανε τον τελικό.

Αυτό το κλίμα δεν μεταφράζεται σε άγχος για τους ποδοσφαιριστές;


Το άγχος τελείωσε για τους διεθνείς μετά την πρόκριση στα
τελικά του Euro και ιδίως μετά την είσοδο στους «8». Τώρα, το κύριο χαρακτηριστικό είναι το ισχυρό κίνητρο για μία νίκη απέναντι στην εθνική ομάδα της Γερμανίας. Οι παίκτες θεωρούν εφικτό στόχο και αυτή την πρόκριση.

Έχετε έρθει σε επαφή με Γερμανούς δημοσιογράφους;


Μου τηλεφώνησαν από το γερμανικό περιοδικό Kicker και με ρώτησαν τι πιστεύω για... τη Μέρκελ και το παιχνίδι. Απάντησα ότι ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία του με τη Μέρκελ την Κυριακή στην κάλπη, δεν την έχει την Παρασκευή στο γήπεδο. Από τη στιγμή που έχασε την ευκαιρία της Κυριακής, τώρα δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα της κάνει «τα μούτρα κρέας» με το ποδόσφαιρο.

Ο Τύπος έχει ξεσαλώσει γύρω από αυτό το ματς.


Παρακολουθώ λίγο απόμακρα όλη αυτή τη διαδικασία, αφιερώνω περισσότερο χρόνο σε ξένα αξιόλογα ΜΜΕ. Αν θέλει κανείς για παράδειγμα να χάνει το χρόνο του με τη Bild, αυτό είναι δική του επιλογή.

Πώς αντιλαμβάνεστε το συνειρμό ανάμεσα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και σε μία πολιτικο-οικονομική συγκυρία;


Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι ψευδαίσθηση. Προσφέραμε μία -έστω προσωρινή- ανακούφιση στη Μέρκελ μέσω των πρόσφατων εκλογών και τώρα ζητάμε από τους διεθνείς να μας δώσουν τη ψευδαίσθηση ότι μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να καταφερθούμε εναντίον της. Κωλώνουμε στα αληθινά και ψάχνουμε τη ψευδαίσθηση στα ποδοσφαιρικά. Σκεφτείτε οι παππούδες μας να παραδίνονταν άνευ όρων στους Γερμανούς και έπειτα να τους έλεγαν: «ελάτε όμως να παίξουμε μπάλα να δείτε».

Έχετε στο νου αντίστοιχες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις του παρελθόντος;

 
Έχω ζήσει τον αγώνα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, το 1998. Σε αντίθεση με την ανεξάντλητη συζήτηση γύρω από το γεγονός, το παιχνίδι εξελίχθηκε απολύτως ομαλά. Η εχθρότητα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας δεν «πέρασε» στις ομάδες. Άλλη περίπτωση ήταν ο αγώνας της Αργεντινής με την Αγγλία, τον καιρό των Φόκλαντ. Τότε οι Αργεντίνοι είχαν «πέσει» στη σημερινή ελληνική παγίδα με φόντο τη Θάτσερ. Η αλήθεια είναι πάντως ότι -έτσι όπως ήρθε- η νίκη τους «έτσουξε» τους Άγγλους. Γενικώς, δύσκολα μεταφέρονται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες διακρατικές αντιπαραθέσεις. Θυμάμαι το ματς Ελλάδα – Τουρκία, το 2005. Πέρα από μία αποδοκιμασία στον ελληνικό εθνικό ύμνο, προσωπικά ουδέποτε αισθάνθηκα ανασφαλής στο γήπεδο της Μπεσίνκτας. Είδα, μάλιστα, Έλληνες να κυκλοφορούν με φανέλες της Εθνικής στην πόλη και πριν και μετά το παιχνίδι. Δεν τους πείραξε κανείς. Πιστεύω πραγματικά ότι και με την Ισπανία και με την Ιταλία να παίζαμε, για τους παίκτες θα ήταν το ίδιο.                   
TVXS  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...