M A N I E R
this site the web

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ SPA;

Τα αποτελέσματα ακόμη έτρεχαν. Δεν είχαν ανακοινωθεί ούτε καν τα μισά εκλογικά τμήματα. Ο πόλεμος της άποψης για το τί φταίει είχε ανάψει για τα καλά στα social media. Κι ας μην υπήρχε αποτέλεσμα κι ας μην είχε εντοπιστεί ακόμη ένα κοινό φταίξιμο ώστε να αποδοθούν ευθύνες.
Λυπάμαι. Άλλο πράγμα η γιορτή κι άλλο τα πανηγύρια. Ένα χαβαλέ έζησα που τον έκαναν πιο φασαριόζικο όσοι προσπαθούσαν να επιβληθούν με την πίκρα τους. Την όποια πίκρα τους. Οι Αθηναίοι έβριζαν τους «βλάχους», τους «χωριάτες», την «επαρχία» επειδή δεν ψήφισε καλά (;) κι έτσι η ΝΔ βγήκε πρώτη. Την ίδια ώρα οι Αθηναίοι που έβριζαν τους «βλάχους» της επαρχίας, είχαν δώσει 8% στη Χρυσή Αυγή. Όμως κάποιον έπρεπε να βρίσουν για κάτι.
Δε μ’ αρέσει να τσουβαλιάζω, αλλά για τσουβάλιασμα είμαστε. Η πλειοψηφία ειρωνευόταν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον χαρακτήριζε «νέο ΠΑΣΟΚ» και έδειχνε έτοιμη να κατασπαράξει τον Τσίπρα έτσι και τον έβλεπε μπροστά της. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, μέρος αυτής της ίδιας… πλειοψηφίας λάτρευε τον Τσίπρα και θεωρούσε τον ΣΥΡΙΖΑ «λύση που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό». Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε πάνω από 1 εκ. ψήφους. Φαίνεται, λοιπόν, πως κάποιοι ακόμη αρέσκονται να δημιουργούν ινδάλματα για να τα γκρεμίζουν.
Επόμενοι ένοχοι ήταν οι «μαλάκες» και οι «ανεύθυνοι» που δεν πήγαν να ψηφίσουν κι έτσι «αυτοί φταίνε», αν και μέχρι σήμερα δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το φταίξιμο για το οποίο
φταίνε. Με ποια λογική γίνεται η επίθεση από κάποιον που ψήφισε σε κάποιον που απείχε; Απλό! Με καμία λογική.
Κατ’ αρχήν κανείς δεν ξέρει κι ούτε θα μάθει τί θα ψήφιζε αυτός που απείχε. Οι νεοδημοκράτες μπορεί να βρίζουν αυτούς που απείχαν επειδή νομίζουν ότι αν ψήφιζαν θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, οι του ΠΑΣΟΚ το ίδιο, οι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τη μεγαλύτερη φασαρία επειδή κατά την άποψή τους όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν, αν πήγαιναν θα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά, το βράδυ των εκλογών κυριάρχησε μια παράνοια. Δεν καταλάβαινες αν ο άλλος ήταν χαρούμενος, απογοητευμένος ή θυμωμένος. Κάποιοι ήταν και τα τρία ταυτόχρονα. Χαρούμενοι επειδή «γκρεμίστηκε το σύστημα», θυμωμένοι επειδή μπήκε στη βουλή η Χρυσή Αυγή, απογοητευμένοι επειδή βγήκε πρώτη η ΝΔ.
Λες και η Χρυσή Αυγή μπήκε μόνη της στη βουλή, με τανκς. Λες κι ο λόγος που μπήκε δεν ήταν η εξαθλίωση και η εγκατάλειψη που ένιωσαν κάποιοι πολίτες. Τραγικά λανθασμένη επιλογή έκαναν. Ε, τι να κάνουμε τώρα; Εκλογές είναι. Εφ όσον πήγε ο λαός στις εκλογές αποδεχόμενος να συμμετέχει σε μία διαδικασία όπου συμμετείχε νεοναζιστικό κόμμα, όλα ήταν πιθανά. Και μία από τις πιθανότητες, που ήταν γνωστή από καιρό, ήταν και η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Τραγικό; Σαφώς! Επικίνδυνο; Σαφέστατα. Εφιαλτικό; Και βάλε…Όμως με τη συμμετοχή τους στις εκλογές, οι πολίτες αποδέχτηκαν την αναγνώρισή της ως νόμιμο κόμμα. Ας αντιδρούσαν όταν έπρεπε. Ή ας αντιδράσουν έστω και τώρα. Αλλά ας αντιδράσουν συγκεκριμένα και επί του αντικειμένου.
Εν ολίγοις, το βράδυ και το ξημέρωμα των εκλογών σε μία φράση μπορούν να χωρέσουν. «Νεύρα, πολλά νεύρα». Στα social media έτρεχαν αναλύσεις επί αναλύσεων ενώ, επαναλαμβάνω, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη στο 50% των εκλογικών τμημάτων. Ταυτόχρονα, το ίντερνετ πλημμύρισε με άρθρα, κείμενα, απόψεις και γνώμες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη δεν είχε προλάβει να το χωνέψει η κάλπη το αποτέλεσμα, αλλά κάποιοι φρόντισαν να καπαρώσουν άποψη.
Είναι μεσημέρι Δευτέρας κι ακόμη αυτό που αντιλαμβάνομαι γύρω μου είναι «νεύρα, πολλά νεύρα». Να πάμε μία εκδρομή να ηρεμήσουμε. Να πάμε σ’ ένα SPA. Δεν είναι κατάσταση αυτή να μη μπορεί να αποφασίσει ένας λαός για το αν είναι ή όχι χαρούμενος με το αποτέλεσμα που ο ίδιος διαμόρφωσε, αν και βοήθησε αρκετά η νοθεία που επέβαλε ο εκλογικός νόμος. Όμως κι αυτό ήταν γνωστό. Και οι πολίτες εν γνώσει αυτού του νόμου πήγαν να ψηφίσουν.
Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και ξαναγίνουν εκλογές τον Ιούνιο, φοβάμαι ότι θα δούμε μαλλιοτραβήγματα. Θα πέφτουν χαστούκια άνευ λόγου στις αυλές των εκλογικών κέντρων. Έτσι, απλά επειδή θα υπάρχουν «νεύρα, πολλά νεύρα» κι επειδή ο καθένας θα θεωρεί την άποψή του ως τη μοναδική που μπορεί να σώσει τη χώρα.                                                                              kartesios.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...