M A N I E R
this site the web

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ!
Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε από το ιδρυτικό συνέδριο της Β΄ Διεθνούς στο Παρίσι το 1889 ως ημέρα αγώνα και διεθνούς αλληλεγγύης των εργατών του κόσμου, προς τιμή των πρωτοπόρων εργατών που είχαν δολοφονηθεί στο Σικάγο την 1η Μάη 1886.
Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα σε θέση μάχης, απέναντι στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η επίθεση που δέχονται τα εργατικά και λαϊκά στρώματα τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανής. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ισοπεδώσει κοινωνικά δικαιώματα και εργασιακές κατακτήσεις ενός και πλέον αιώνα. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη και σε ολόκληρο
τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με αντεργατικές πολιτικές, που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα. Το οκτάωρο, που αποτέλεσε το αίτημα του εργατικού ξεσηκωμού του Σικάγου αμφισβητείται και σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταργηθεί. Μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού οδηγούνται σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης. Η ανεργία καταγράφεται σε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στην Ελλάδα, οι συγκυβερνήσεις των μνημονίων και της υποταγής στις κεντρικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγούν τη χώρα σε κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.
Οι εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στο νότο, αγωνίζονται με μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις, για την υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, το δικαίωμα για δωρεάν πρόσβαση και διατήρηση των κοινωνικών αγαθών της παιδείας της υγείας της κοινωνικής πρόνοιας.
Στην Ελλάδα είναι επιτακτική η ανάγκη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της δανειακής σύμβασης, η υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με την αμφισβήτηση του χρέους και των δεσμών που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις και η τρόικα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα.
Οι εκλογές στις 6 Μάη αποτελούν μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να καταδικαστούν αυτές οι πολιτικές, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις της Αριστεράς, να ανοίξει ο δρόμος για ένα μεγάλο Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο δυνάμεων, που θα βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και θα ανοίξει το δρόμο για μια ριζοσπαστική φιλεργατική, φιλολαϊκή πολιτική.
Η Πρωτομαγιά του 2012 αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρίσκει τους εργαζόμενους στους δρόμους και στους αγώνες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη προγραμματίζονται μαζικές συγκεντώσεις, διαδηλώσεις και απεργίες. Αυτή η Πρωτομαγιά θα συμβολίσει την απάντηση των λαών στο κοινωνικό και εργασιακό ολοκαύτωμα που δρομολογείται. 
ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Στις 10.00 π.μ. προσυγκέντρωση Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην συμβολή Αθηνάς-Πλατεία Ομονοίας.
Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην Πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης).
Στις 1.00 μ.μ. συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτομαγιά στην Πλατεία Καισαριανής και πορεία στο σκοπευτήριο με βασικό ομιλητή τον Μανώλη Γλέζο.
Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10.00 π.μ. στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες.
Πρωτοβάθμια Σωματεία και συλλογικότητες ανέργων καλούν σε συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30 π.μ,  και πορεία στην Βουλή και στα γραφεία της Ε.Ε.
Στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά, καλούν η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς.
Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.                            
68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ «200» ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ '44
Πρωτομαγιά 1944 - Πρωτομαγιά 2012: Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των 200 πατριωτών στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί.
Οι «200», πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη, τον Αϊ-Στράτη κ.ά., εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.
 
Δέκα φορτηγά χρειάστηκαν για να μεταφέρουν τους «200» από το Χαϊδάρι, όπου κρατούνταν, στην Καισαριανή. Και ο δρόμος γέμισε σημειώματα, στη μάνα, στον πατέρα, στα αδέλφια, στους αγαπημένους, στους συναγωνιστές, παρακαταθήκη για αυτούς που έμεναν πίσω να συνεχίσουν την πάλη για την ελευθερία.
 
«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος» έγραψε στην πορεία του προς το θάνατο ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά. Αξέχαστο το «όχι» του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην προσφορά των ναζί να του χαρίσουν τη ζωή, επειδή γνώριζε πέντε γλώσσες και τους ήταν χρήσιμος ως διερμηνέας. Είπε ότι θα δεχόταν να ζήσει μόνο εάν δεν πήγαινε άλλος στο εκτελεστικό απόσπασμα στη θέση του.
 
Ανά είκοσι άτομα γινόταν οι εκτελέσεις και όσοι έζησαν από κοντά εκείνες τις στιγμές θυμούνται ότι το χώμα δεν προλάβαινε να ρουφήξει το αίμα. Πλήθος κόσμου έτρεξε να δει εάν βρισκόταν κάποιος δικός τους στα φορτηγά που επέστρεφαν γεμάτα πτώματα. Την ημέρα εκείνη γράφτηκε μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά του κατακτητή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ
Οι σκληρές μνήμες θα ξυπνήσουν φέτος και πάλι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου θα γίνει το καθιερωμένο προσκλητήριο των νεκρών, φόρος τιμής σε εκείνους που έδωσαν υπερήφανα τη ζωή τους για την ελευθερία.
 
Ο Δήμος Καισαριανής με μια σειρά εκδηλώσεων, επιδιώκει να αναδείξει τη θυσία των «200», όχι μόνο ως το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της πόλης, αλλά και ως παγκόσμιο ορόσημο του εργατικού κινήματος και καθιερώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την 1η του Μάη ως ημέρα σύμβολο αγώνων και ημέρα μνήμης και τιμής στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς.
Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 30 Απριλίου θα συνεχιστούν ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Στις 10:30 θα ξεκινήσει η πορεία από την αναθηματική πλάκα «Άρη Βελουχιώτη» (τέρμα οδού Αναξαγόρα και Τσάφου, στο σημείο όπου ο Άρης μίλησε για πρώτη φορά για ένοπλο αγώνα) και θα καταλήξει στο χώρο της Θυσίας, όπου θα γίνει τρισάγιο, ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών.
Εκδήλωση μνήμης στον ίδιο χώρο διοργανώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία του οποίου, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, θα μεταβεί στο Σκοπευτήριο μετά την προσυγκέντρωση του ΕΚΑ στην Ομόνοια στις 10:00 πμ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στη 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καισαριανής, θα ακολουθήσει χαιρετισμός από συνδικαλιστικά στελέχη και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το Σκοπευτήριο Καισαριανής.                                iskra.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...