M A N I E R
this site the web

ΤΥΡ-ΑΚΗ

Διαβάζω στο «ΒΗΜΑ»:
«Νέο πακέτο μέτρων με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αξιώνει η τρόικα και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος μετά τις εκλογές (…). Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων οι δανειστές συνεπικουρούνται από μερίδα εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες – ανεπισήμως – έχουν δημιουργήσει την “ατζέντα” των επόμενων επώδυνων αλλαγών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται μέτρα όπως η περικοπή ενός επιπλέον μισθού ετησίως, πιθανότατα 14ου (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας). Η μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας αδείας που δικαιούται ο μισθωτός. Η μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες. Η εφαρμογή «σπαστού οκταώρου» (4 + 4 ώρες) εντός του 24ώρου. Η εφαρμογή του πενθημέρου με τρόπο ώστε η διήμερη ανάπαυση να μην είναι συνεχόμενη κ.λπ.
Μεγάλο μέρος από τα μέτρα αυτά αποτελούν αιτήματα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (…)
για να καταστεί ανταγωνιστικότερο το τελικό παραγόμενο προϊόν».
Γνωρίζω, γνωρίζουμε όλοι, ότι το μισθολογικό κόστος δεν φέρνει καμία ανάπτυξη και δεν αρκεί για να γίνει ανταγωνιστική μια αγορά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι σκοπός είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους αυτοί που ήδη βγάζουν κέρδη.
Μας κοροϊδεύουν. Πιο σωστά, κοροϊδευόμαστε. 1,5 εκατομμύρια άνεργοι. 3 αυτοκτονίες μέσα στο τετραήμερο του Πάσχα μόνο στη Θράκη. Γέρνουν οι συνειδήσεις μας σαν τα υποβρύχια του Άκη.
Το τυρΆκη. Κι από πίσω η φάκα. Ασχολούμαστε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τον διαφημίζουν ως προσφορά κάθαρσης. Ξέρουμε την αλήθεια, αλλά νοστιμευόμαστε το
τυρΆκη. Μια κοινωνία που όταν της στέρεψαν τα άλλοθι, αποφάσισε να το ξεφωνίσει ότι είναι πόρνη.
Μου μιλάνε για Ελπίδα. Τους μιλάω για τη Μπέσυ Αργυράκη. Αφού κάνουν πλάκα μαζί μου, θα κάνω κι εγώ μαζί τους. Δεν εννοώ τους πολιτικούς. Για τους συνανθρώπους μου μιλάω.
Ελπίζουν ότι θα «αλλάξουν τα πράγματα». Κι ετοιμάζονται να τ’ αλλάξουν ψηφίζοντας. Υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πριν λίγο καιρό θα με τρόμαζαν. Τώρα πια δε με τρομάζουν, δε μ’ ενοχλούν.
Εδώ θα πάνε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που τρώγονται σαν τα σκυλιά και αλληλοβρίζονται. Ορίστε, διαβάστε. Τι να λέμε τώρα; Για ποιο αντιμνημονιακό μέτωπο να μιλήσουμε;
Όσο αντι-μνημονιακός είσαι απ’ έξω, με το που θα εκλεγείς και θα μπεις στη Βουλή γίνεσαι μνημονιακός, είτε το θες είτε όχι. Η Βουλή είναι το κάστρο και το στρατηγείο του Μνημονίου. Τα προνόμια και οι μισθοί των βουλευτών είναι προϊόν της Μνημονιακής εξαθλίωσης των πολιτών. Αρνείται κάποιο κόμμα ότι θα τα απολαύσουν οι βουλευτές του; Διακηρύσσει ότι δε θα δεχτεί τις κρατικές επιδοτήσεις; Δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο. Αλίμονο!
Η κρίση έγινε ευκαιρία. Για τους λωποδύτες, τα λαμόγια, τους κερδοσκόπους. Επίσης έγινε ευκαιρία για τον κάθε σαλεμένο που επιτέλους θα γίνει αρχηγός κόμματος. Ηγετίσκοι. Λες και μας έλειπαν οι ηγετίσκοι. Ο Θεός να μας φυλάει από τους λαϊκιστές. Δε μας φυλάει, όμως. Βρέχει λαϊκιστές. Και νεοφιλελεύθερους.
Οι αγανακτισμένοι στις κάλπες. Κάτι θα πήραν. Ένα ηρεμιστικό, ένα χαλαρωτικό, κάτι. Το «μπουρδέλο η Βουλή» που το ήθελαν και καμένο, τώρα θα έχει και Καμμένο ως αρχηγό. Επιτέλους το αίτημα του λαού θα δικαιωθεί. Είναι κι αυτό μια νίκη του μαζικού κινήματος.
Το τυρΆκη είναι νόστιμο και τυρΆκια υπάρχουν πολλά. Καλή όρεξη και καλή φάκα. Εντάξει, θα είναι λίγο στριμωγμένα τα πράγματα, αλλά χίλιοι καλοί χωράνε. Και η Ελπίδα, φυσικά. Να κάνει συναυλία. kartesios.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...