M A N I E R
this site the web

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παραθέτω απόσπασμα από την ομιλία του… «Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργiου Α. Προβόπουλου στην 79η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Mετόχων» (ακούγεται σαν στρατιωτική προσφώνηση, αλλά μήπως κάπως έτσι δεν είναι;) στις 24/4/2012.

Λέει, λοιπόν, ο διορισμένος αρχιτραπεζίτης κ. Προβόπουλος εν μέσω προεκλογικής περιόδου: «Δύο χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα πρόκληση, ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας. Παρά την πρόοδο που συντελέστηκε, οι ολιγωρίες, οι καθυστερήσεις και η ύφεση, κατά το ενδιάμεσο διάστημα, επιδείνωσαν τη δυναμική του δημόσιου χρέους και κατέστησαν αναπόφευκτη τη νέα συμφωνία χρηματοδοτικής στήριξης».

Ο λόγος του δε διαφέρει από το λόγο των πολιτικών που
υπερασπίζονται τα Μνημόνια και τα μέτρα. Ο λόγος του, όπως και ο λόγος των πολιτικών, δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη για όλα τα λάθη που έγιναν. Λάθη στη συνταγή που ακολουθήθηκε, λάθη στις προβλέψεις που έγιναν, λάθη στη διαχείριση των προβλημάτων.

Μιλάει για «πρόοδο» ο κ. τραπεζίτης. Μια πρόοδο που στην ουσία περιλαμβάνει απολύσεις, αυτοκτονίες, οικονομική εξαθλίωση, κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και νόμιμη εκμετάλλευση των εργαζομένων με απειλές κατά της θέσης τους και ουσιαστικά κατά της επιβίωσής τους. Έτσι εννοεί την πρόοδο ο αγαπημένος αρχιτραπεζίτης των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και των μικρότερων νεοφιλελεύθερων.

Λέει ο διορισμένος αρχιτραπεζίτης κ. Προβόπουλος εν μέσω προεκλογικής περιόδου: «Για την έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα(…) Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών».

Οι απειλές και οι εκβιασμοί του δε διαφέρουν από τα αντίστοιχα λόγια των πολιτικών. Πρόκειται για μία προσβλητική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Κι όμως κανείς δεν του λέει «βούλωσέ το». Κανείς δεν τον ρωτάει «γιατί αυτά τα λες δημόσια και προεκλογικά τώρα, ενώ το 2009 ενημέρωσες κατ’ ιδίαν τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου για την τραγική κατάσταση της οικονομίας και δεν το έκανες δημόσια;».

Γιατί δε βγήκε να μιλήσει δημόσια και να διαψεύσει το «λεφτά υπάρχουν»; Μπορούσε να το κάνει από τη θέση του ο κ. Προβόπουλος. Κι ας μη πουν κάποιοι ότι δεν είναι πολιτικός ο ρόλος του οπότε δε μπορούσε να το κάνει. Η τρομοκρατική του παρέμβαση με τα όσα είπε χτες, δείχνει ότι μπορεί μια χαρά και ανενόχλητος να κάνει παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή. Μάλιστα, δεν κάνει απλώς παρέμβαση, αλλά νουθετεί και προειδοποιεί τους πολίτες να μην «τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Όμως, από πού κι ως πού ο διορισμένος αρχιτραπεζίτης κ. Προβόπουλος τολμά να εκπροσωπεί την κοινωνία; Με ποιο δικαίωμα ένας διορισμένος τραπεζίτης βεβαιώνει ότι η βούληση της κοινωνίας είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα; Μέσα από ποιες διαδικασίες έλαβε αυτό το μήνυμα της κοινωνίας ο αρχιτραπεζίτης και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στις οποίες θα εκφραστεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας;

Λέει ο διορισμένος αρχιτραπεζίτης κ. Προβόπουλος εν μέσω προεκλογικής περιόδου: «Έτσι, το ιστορικό διακύβευμα παραμένει και είναι καίριο: Συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή άτακτη οπισθοδρόμηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;»

Ούτε στα προεκλογικά φυλλάδια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και της ΔΡΑΣΗΣ δεν τα γράφουν τόσο καλά. Φανταστείτε, όμως, ότι παρά το προεκλογικό του λόγο και το μνημονιακό του πάθος, ο αρχιτραπεζίτης δε μπορεί να κρύψει στις προβλέψεις του ότι για το 2012 «Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι», αν και βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι ήδη η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 20%.

Προσέξτε πάντως πού στηρίζει την αισιοδοξία του ο διορισμένος αρχιτραπεζίτης κ. Προβόπουλος: «Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών».

Αναμενόμενη η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, προβλεπόμενη η εξέλιξη των τιμών. Δε ντρέπεται καν να αυτοδιαψευστεί ο αρχιτραπεζίτης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ελάχιστη έως καθόλου σχέση έχει με τους μισθούς αλλά αντίθετα πληρώνει πολύ ακριβά το σκληρό «ευρώ».

Τι λέει και η Eurostat; Ότι οι μισθοί στην Ελλάδα απέχουν κατά πολύ από τους μέσους μισθούς της Ευρώπης, ενώ όλα δείχνουν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα ήδη κατρακυλούν με μεγάλη ταχύτητα στα επίπεδα Βουλγαρίας, που είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη. Αύξηση της ανεργίας και ραγδαία μείωση των μισθών. Η ύφεση τρίβει τα χέρια της. Ο κ. Προβόπουλος είναι αχρείαστος. Η πραγματικότητα τον έχει ξεπεράσει και η εξαθλίωση δε χρειάζεται τη βοήθειά του. kartesios.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...