M A N I E R
this site the web

Χάνει η μάνα το παιδί

Η ατιμωρησία όσων διέλυσαν την Ελλάδα κάνει το έθνος έξαλλο Αυτή η αίσθηση ατιμωρησίας και θράσους των πρωταιτίων για τη μεγάλη καταρράκωση που βιώνουμε είναι φυσικό να στρέφει τους στριμωγμένους μεταξύ τους. Κι όσο, έστω συμβολικά, δεν τoυφεκίζονται έξι πολιτικές Λολίτες στο Γουδή, τόσο οι άνθρωποι θα γίνονται όχλος και ο όχλος θα ζητάει το αίμα της εκδίκησης - επί δικαίων και αδίκων.             

Μια ηθικολογική καταιγίδα σαρώνει τη χώρα τον τελευταίο καιρό (ανάμεσα στα άλλα).
Οι μισοί Έλληνες κατηγορούν τους άλλους μισούς ως «λαμόγια». Όποια κατσίκα γείτονα δεν έχει ψοφήσει, την πυροβολούν. Όποιος επιλέγει να λέει λίγα «κάτι φοβάται και
λουφάζει». Όποιος πέσει, τσαλαπατιέται με άγρια χαρά. Όποιος τολμήσει να χαρεί, «γλεντάει τα κλεμμένα του». Αν μάλιστα ανοίξεις κουβέντα στο ίντερνετ, τα ικριώματα του όχλου στήνονται συνοπτικά. Δεν γλιτώνεις.
Το πάνω χέρι το έχουν πάρει η μανία και το μίσος.
Αλλά ο όχλος, πριν γίνει όχλος, ήταν άνθρωποι. Κάποιος τους οχλοποίησε.
-Πώς;
-Λοιδορώντας τους κατάφωρα κι εξακολουθητικά.
Αυτό που έχει λύσει τα ζωνάρια του έθνους κι έχει τρελάνει τον «καθημερινό άνθρωπο» είναι ότι σε αυτό το θεμελιακό ναυάγιο που ζούμε δεν υπάρχει καπετάνιος. Δεν υπάρχει ούτε ένας άντρας που να δεχτεί να πληρώσει τον λογαριασμό του. Δεν έσφαλε κανείς! Δεν έκλεψε κανείς! Δεν τιμωρείται κανείς! Τριακόσιοι εγκληματίες νάνοι (εγκληματούν κι όσοι συμμετέχουν στην ομερτά), χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας (έστω της ύστατης εκείνης αξιοπρέπειας που κάνει τον εγκληματία να παραδέχεται το έγκλημά του), κρύβονται, έρπουν, στρεψοδικούν, κουκουλώνουν τα αποκτηθέντα τους ως χρυσαφένια κόπρανα, ψεύδονται απύλωτα - κι από πάνω κορδακίζονται και κρώζουν σαν πρόστυχα παγώνια πάνω στα δέντρα τις μέρες της αναπαραγωγής. Τον Παπουτσή τον βρίζει και τον σαρκάζει ολόκληρο το έθνος κι εκείνος -Papoutsis the Magnificent, με την αγέρωχη φράντζα και το γενάκι λατινικού μοντέλου- παραιτείται για να γίνει προεδράρα του Πασόκ! Ναι, ψιχαλίζει.
Αυτή η αίσθηση ατιμωρησίας και θράσους των πρωταιτίων για τη μεγάλη καταρράκωση που βιώνουμε είναι φυσικό να στρέφει τους στριμωγμένους μεταξύ τους. Κι όσο, έστω συμβολικά, δεν τυφεκίζονται έξι πολιτικές Λολίτες στου Γουδή, τόσο οι άνθρωποι θα γίνονται όχλος και ο όχλος θα ζητάει το αίμα της εκδίκησης - επί δικαίων και αδίκων. Θα μαχαιρώνονται αδελφοί (και αδελφές!) - η απάλευτη, διηνεκής «Διχόνοια» του Σολωμού.
Δεν φτάνει ο Λάκης Γαβαλάς, ούτε η κωμωδία με τον Άκη. Το σοβαρό έγκλημα ζητάει τη σοβαρή τιμωρία του. Και οι ένοχοι είναι μέσα στη Βουλή. Αυστηρά. Όσο οι γυναικούλες με τα κοστούμια θολώνουν τα νερά και κάνουν τους σωτήρες, ή όσο ένας γενναίος άνθρωπος υψηλού βεληνεκούς δεν βγαίνει να τους απευθύνει την κατηγορία και να τους σύρει στο κελί, τόσο θα δηλητηριάζεται ο δημόσιος βίος κι η πόλη από θέατρο θα γίνεται αρένα.
Αυτή η τύφλα (που είναι μαζί απελπισία, διάψευση, λύσσα, παράπονο και αίσθηση πνιγμού) θα κάψει πολλά αθώα πράγματα, πολλούς περαστικούς.
Διότι Ύβρις ατιμώρητη πέφτει πάνω στην πόλη σαν πέπλο αρρώστιας.
Και τότε χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.
Κυριολεκτικά.

Magnify Image

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ     Χάνει η μάνα το παιδί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...