M A N I E R
this site the web

Μουσουρλού & Μισιρλού ή Misirlou

Μία υπόθεση καθαρά Ελληνική...                                                                                                  

Δεκαετία του 1920…
Ελλάδα π’ αναπνέει καπνούς του πόλεμου που τέλειωσε, κι ανάβει φυτίλια στον πόλεμο που έρχεται…
Η Ελλάδα έχει πλέον αποκτήσει Εθνικό Ύμνο…
Επίσης, έχει «φέρει» κοντά της, τους πρώτους που «επιστρέφουν», από τη Μικρά Ασία, Έλληνες…
Το τοπίο της εποχής…
Στα μάτια τα δικά μας, παράξενο θα φαινότανε το τοπίο του τότε…
Η φωτογραφία είναι ακόμη ασπρόμαυρη…
Το σινεμά λανσάρει ασπρόμαυρα πρόσωπα έντονα μακιγιαρισμένα…
Οι αδελφοί Γιαννάκης και Μίλτος Μανάκια φέρνουν την έναρξη του Ελληνικού και Βαλκανικού κινηματογράφου, με ντοκιμαντέρ της Μακεδονίας, μιας περιοχής που η μουσουλμανική ακόμα κυριαρχία υπάρχει, παρ’ όλη την ασταθή πλέον εξουσία της…
Ο απόηχος φτάνει ακόμα στην Αθήνα ή έρχεται κιόλας, με τις μνήμες που φέρνουν οι Έλληνες του εκεί…
Η Coco Chanel αναλαμβάνει τη «χειραφέτηση» της γυναίκας…
Το φουστάνι και η μόδα επιτρέπει στα πόδια να φαίνονται…

Το πλεκτό μαγιό και η Αυστραλέζα κολυμβήτρια Anette Kollerman, σοκάρουν αλλά σιγά – σιγά, πλέον, γίνονται εικόνες καθημερινές, τα έθιμα και τα ήθη της εποχής καμπτόμενα τα κάνουν αποδεκτά στις παραλίες…
Τα καπέλα κατεβαίνουν μέχρι τα φρύδια των γυναικών…
Τα μάτια έντονα από το μακιγιάζ τους, μουτζούρες γκρι και μαύρες, πάνω κάτω…
Τα χείλη των γυναικών είναι έντονα σκούρα βαμμένα…
Τα κουρέματα «a la garconne»…
Τα πολυτελή καλσόν από μετάξι, δείχνουν στο χρώμα του δέρματος ότι ακάλυπτο η μόδα επιτρέπει…
Στη Ρωσία έχει ήδη επικρατήσει ο Κόκκινος Οχτώβρης…
Οι γυναίκες έχουν χειραφετηθεί, καπνίζουν, ψηφίζουν, διαβάζουν… Queen, Vogue, Gazette…
Οι ίδιοι άντρες του πριν, είναι εκεί για να παρακολουθούν την εξέλιξη… τις εξελίξεις…
Και τις πολιτικές και τις κοινωνικές και τις… άλλες…
Τα έντονα γυναικεία μάτια που αποτυπώνονται στις ασπρόμαυρες φωτογραφικές πλάκες, είναι τα ίδια που αφήνουν το βλέμμα τους κάτω απ’ τα βαθιά καπέλα που φορούν τα γυναικεία κεφάλια…

Όμως…
Δίπλα στις γυναίκες αυτές, κινούνται και οι γυναίκες του «Άλλου» κόσμου…
Οι μουσουλμάνες…
Που είτε προέρχονται από την απερχόμενη Τουρκία ή απ’ την ευρύτερη οθωμανική αυτοκρατορία, κυκλοφορούν με τα πολυτελή μακριά φορέματά τους, τα πολύχρωμα ριχτάρια τους, τα βραχιόλια τους, τα πασούμια τους, τους φερετζέδες τους…
Φερετζέδες που αφήνουν τα μάτια όμως να φαίνονται καθαρά κι όχι μουτζουρωμένα…
Χείλη που έχουν τη σταξιά του μελιού και της αγνότητας…
Ικανότητες ομορφιάς δηλαδή, που βρίσκονται σε αντίθεση με κείνα του υπερβολικού κι ασύμμετρου μακιγιάζ, που φέρνουν πραγματικά τον καλλιτέχνη, μπροστά στις προσταγές της καρδιάς και των συναισθημάτων…
σε τέτοιο βαθμό που:
Η μουσουλμάνα γίνεται και πυρετός και στόχος…
Ο Έλληνας του εδώ κι ο Έλληνας του πέρα ωκεανού, ίδια καρδιά κι αισθήματα…
...αλλά...
Μιας και η ιστορία δε διέψευσε αλλά κι ούτε επαλήθευσε, αυτός, ο χτυπημένος από έρωτα καλλιτέχνης, αφήνει ήχο που ταξιδεύει κ’ ύστερα βάζει στίχο…
Όπως και να χει η σειρά, η ελληνική κατοχύρωση παίζει ρόλο μόνο και μόνο, όχι για την αξία, αλλά ακριβώς για την απαξία…
Τα χρόνια που ακολουθούν θα δώσουν άλλη πνοή στον έρωτα της Αιγύπτιας και του συνθέτη της, Μιχάλη Πατρινού, κι ο Νίκος Ρουμπάνης ως μόνος εγγράμματος κουμπάρος θα υπογράψει τα χαρτιά στα 1941, κι ας έχει ο γάμος τελεστεί, στα 1920… στα 1927… [χρονιά που οι Nicola Sacco – Bartolomeo Vanzetti (δολοφονούνταν) εκτελούντο στην Αμερική ως αναρχικοί]… στα 1930… (μόλις μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας) ποιος αλήθεια ήταν εκεί για να ξέρει;
Άσε που στις κουμπαριές, πλακώσανε κ’ οι παρακούμπαροι, με ηχογραφήσεις τους, αργότερα πολύ, διεκδίκησαν κι αυτοί μερτικό, του γάμου που έλιωνε και λιώσιμο δεν είχε…
Όμως ένα το αληθινό…
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004, έκλεισαν με τη Μισιρλού – τη Μουσουρλού την ξακουσμένη Misirlou, τη χιλιοτραγουδισμένη, την πολυταξιδεμένη, τη γυναίκα με τα υπέροχα μάτια, τη μουσουλμάνα π’ άναψε, ανάβει και θ’ ανάβει, Αιγύπτιες ερωτικές φωτιές, απ’ των χειλιών το χρώμα κι απ’ το χαμόγελό της…
Ενδεικτικά ακολουθούν ακούσματα διάφορα, από τα πρωτότυπα μέχρι τις όποιες έκρινα εκτελέσεις ικανές να συμπληρώσουν τον κατάλογο, τον μακρύ κατάλογο, της περίφημης αυτής μελωδίας με το γλυκύτατο στίχο…
Καλή Διασκέδαση…

1.-The original Misirlou - Μισιρλού (Τέτος Δημητριάδης -1927) – ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ                                                             Misirlou - Egyptian girl (from the arabic name of Egypt "Misr" (مصر))

Τέτος Δημητριάδης
Tetos Dimitriades (ηχογρ. 1927 στη Νέα Υόρκη / Μουσική -  Στίχοι: Νίκος Ρουμπάνης Μισιρλού

Μισιρλού μου η γλυκιά σου η ματιά
φλόγα μ' έχει ανάψει μέσ' την καρδιά
Αχ, γιαχαμπίμπι, αχ, γιαλελέλι αχ
τα δυό σου χείλη στάζουνε μέλι ωιμέ

Αχ Μισιρλού [μαγική ξωτική ομορφιά]
τρέλα θα μ' έρθει, δεν υποφέρω πια
Αχ θα σε κλέψω μέσ' απ' την Αραπιά

Αχ Μισιρλού
τρέλα θα μ' έρθει, δεν υποφέρω πια
Αχ θα σε κλέψω μέσ' απ' την Αραπιά

Μαυρομάτα Μισιρλού μου τρελή
η ζωή μου αλλάζει μ' ένα φιλί

Αχ γιαχαμπίμπι μ' ένα φιλάκι αχ
απ' το δικό σου το στοματάκι ωιμέ

Αχ Μισιρλού
τρέλα θα μ' έρθει, δεν υποφέρω πια
Αχ θα σε κλέψω μέσ' απ' την Αραπιά

Αχ Μισιρλού
τρέλα θα μ' έρθει, δεν υποφέρω πια
Αχ θα σε κλέψω μέσ' απ' την Αραπιά  Αχ Μισιρλού!

                                                       Οι "Last Drive" είναι ένα από τα σημαντικότερα ροκ ελληνικά συγκροτήματα. Πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Δεκέμβρη του 1983 στο "Ροντέο" και διαλύθηκαν το 1995, μετά από μια σημαντική πορεία 12 ετών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1986, στο δίσκο τους: "Underworld Shakedown" παρουσίασαν τη δικιά τους garage rock "Misirlou".

Ξεκίνησε ως "Μουσουρλού" στα χείλη του Μιχάλη Πατρινού το 1927, από την Αθήνα του μεσοπολέμου. Γρήγορα έγινε Μισιρλού και συντρόφευσε τη Ρόζα Εσκενάζυ, τη Δανάη, τη Σοφία Βέμπο, σε ρεμπέτικα στέκια και σε κοσμικά σαλόνια. Λαθρεπιβάτις, χωρίς χαρτιά και πασαπόρτι, πέρασε τον Ωκεανό κι έγινε Misirlou, αλλά και Miserlou στη σύγχρονη Γη της Επαγγελίας.
Λικνίστηκε σε ρυθμούς οριεντάλ, αλλά και τζαζ. Χόρεψε σε εβραϊκούς γάμους. Έγινε η αγαπημένη των απανταχού surfer. Συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες. Έκλεισε την αυλαία των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.
Και στα στερνά της, τότε που οι άλλοι και οι άλλες γίνονται χούφταλα, εκείνη γίνεται raper και gamer.
Κατά βάθος όμως παραμένει πάντα η ίδια, η Μισιρλού, η μαγική ξωτική ομορφιά...  γράφει ο faidonalkinoos   

(Οι πληροφορίες προέρχονται από το blog, 4misirlou.blogspot.com )www.musicheaven Εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...