M A N I E R
this site the web

È nata una stella - Ένα αστέρι γεννιέται

Φως, ένα άστρο μέσα στην παγωμένη νύχτα του Φλεβάρη. Ένα άστρο που φωτίζει το δρόμο του κάθε οδοιπόρου μέσα στο σκοτάδι, όταν τ’ αγιάζι διαολεμένα κουνά τα κλαδιά των δέντρων που μέσα στη νοτισμένη ατμόσφαιρα και την ομίχλη μοιάζουν με δρεπανοφόρα χέρια τα οποία προσπαθούν να κόψουν κάθε καλή διάθεση.
Κι όμως, αυτό τ’ αστέρι π’ ανάβει στο βάθος τα σβήνει όλα μονομιάς. Σε κάνει να νιώθεις άτρωτος και μόνο βλέποντας το από μακριά.
Στέλλα, άστρο στα Ιταλικά, μονάδα ζωής στην κάθε γλώσσα, γιατί κάθε άστρο είναι μονάχο του και μοναδικό κι ας δείχνει ότι συνωστίζεται και ίδιο με όλα τ’ άλλα.
Κάθε αστέρι στον ουρανό ή τη γη στέκεται στη δική του πλευρά και δίνει λάμψη στο χώρο του, μέχρι που θωρεί ένα άλλο άστρο από μακριά και αυτό ένα άλλο, κι ένα άλλο, και όλα μαζί διάσπαρτα φωτίζουνε τον κόσμο.
Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά τους, να δίνουν φως απλόχερα
σ’ όποιον το έχει ανάγκη αλλά να είναι καταδικασμένα να μην πλησιάζουν το ένα το άλλο για να μην καούν.
Είναι καταδικασμένα να βρίσκονται, είτε μέσα στο σκοτάδι του σύμπαντος, είτε μέσα στις σκοτεινές ανθρώπινες νύχτες και να λάμπουν σε όσους κοιτούν ψηλά για να τα δουν.
Ναι, τ’ αστέρια βρίσκονται πάντοτε ψηλά, πιο ψηλά από τους άλλους, αυτός είναι ο λόγος που είναι άπιαστα, αυτός και ο λόγος που οι άνθρωποι τα περιμένουν να πέσουν για να κάνουν μια ευχή. Αυτός και μόνον αυτός και έτσι μένουν ιδιαίτερα και μοναδικά μέσα στη μοναξιά τους.
Αλίμονο αν μπορούσε ο καθένας να πιάσει ένα άστρο, ακόμα και στη γέννηση του. Τότε θα έπαυαν να έχουν αυτή την ξεχωριστή δυνατότητα τους και θα γίνονταν παιχνίδι στα χέρια του καθενός.
Τ’ αστέρια για όσους ξέρουν είναι ήλιοι, ήλιοι κρυφοί και ταπεινοί, που καίνε και δίνουν ζωή και οι ήλιοι δεν ζουν για κανέναν παρά μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για όλους τους άλλους. Αυτοί λάμπουν ετερόφωτα φεγγάρια που με τη σειρά τους νομίζουν ότι είναι ήλιοι και αλαζονικά θωρούν μεγαλύτεροι από τ’ άστρα, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι που αφήνουν στην ξεκούρασή τους.
Οι ήλιοι δίνουν ζεστασιά, πνοή κι ελπίδα. Αντιστέκονται στο μαύρο με τις αχτίδες τους που περιμένουν τη βροχή για να δείξουν τα χρώματά τους κι όταν χάνονται για λίγο πέφτει παγωνιά, απελπισία, φόβος και θλίψη.
Όλοι ζητούμε ένα αστέρι να γίνει δικό μας. Όλοι θέλουμε έναν ήλιο να μας ζεστάνει την καρδιά.
Ίσως γι’ αυτό να στέκονται πάντα σε απόσταση μεταξύ μας, δυσθεώρητα και μακρινά. Ίσως να μην πρέπει να τ’ αγγίξουμε ποτέ.
Ίσως πάλι γι’ αυτό να γεννιούνται και να χάνονται χωρίς να το γνωρίζουμε και η λάμψη τους να συνεχίζει να μας φωτίζει χιλιάδες χρόνια μετά το χαμό τους, όμορφα και διακριτικά.
Αφουγκράσου προσεκτικά, μπορεί να ακούσεις το κλάμα ενός από αυτά, το κλάμα της γέννησης του και ψάξε να το βρεις να σε συντροφεύσει για πάντα, αν είσαι τυχερός, γιατί να ξέρεις ότι έτσι συντροφεύουν τ’ αστέρια, για πάντα.
Δεν αξίζουν ένα αστέρι όσοι φοβούνται το φως του, αλλά εσύ κοίτα ψηλά και θα έρθει μόνο του κοντά σου, αν το ζητήσεις με την καρδιά σου και καταλάβει ότι το χρειάζεσαι, αλλιώς κλέψε όση από τη λάμψη του μπορείς…                        Βασίλης Δημητριάδης 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...