M A N I E R
this site the web

«Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών»

Την οικονομική ιστορία της Ελλάδας, από τη ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρωμαίος  με τίτλο «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών».Τo βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, «είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι οικονομικής και πολιτικής ιστορίας με νηφάλια σκέψη και λιτή γραφή», όπως αναφέρει στον πρόλογο ο  καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για ένα πανόραμα της καταχρεωμένης Ελλάδας από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Ο συγγραφέας ξεκινάει από τα δάνεια της ανεξαρτησίας με την πρώτη χρεοκοπία του 1828, συνεχίζει με την πτώχευση

επί Τρικούπη, την πτώχευση επί Βενιζέλου το 1932, τα αίτια της δικτατορίας του Μεταξά , το Δόγμα Τρούμαν του 1947 και το σχέδιο Μάρσαλ, την υποτίμηση του 1953, την οικονομική ανάταξη του 1950-1960, την πολιτική ανωμαλία του 1965, την οικονομική πολιτική της δικτατορίας, την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981, την είσοδο στο ευρώ το 2001, και καταλήγει με την προβληματική δημοσιονομική δεκαετία μέσα στο ευρώ και τα τραγικά οικονομικά γεγονότα των τελευταίων ετών.

Μέσα στις 381 σελλίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει σημαντικές πληροφορίες και ιστορίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτουν τοκογλυφικές δανειακές συμφωνίες. Για παράδειγμα από το πρώτο δάνειο που έδωσε η Αγγλία στην Ελλάδα το 1824, ύψους 800.000 λιρών, οι δανειστές και οι μεσάζοντες κράτησαν περισσότερο από το μισό. Μάλιστα στο πρώτο δάνειο οι πιστωτές ζήτησαν και τους παραχωρήθηκε εγγύηση «επί γης και των φθαρτών κτημάτων του Έθνους».

Ο Γιώργος Ρωμαίος, πέρα από νούμερα, παρουσιάζει πρόσωπα, καταγράφει στιγμιότυπα, ομιλίες και συμπεριφορές που θυμίζουν πολύ το σήμερα. Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζονται και σχόλια ξένων παρατηρητών που καυτηριάζουν τις χλιδάτες φορεσιές των οπλαρχηγών του ΄21, τα πανάκριβα μπιχλιμπίδια των αλόγων τους, τις άχρηστες φρεγάτες που παραγγέλθηκαν και τα προνόμια των ξένων μεσαζόντων.

Εξιστορώντας την περίοδο του εμφυλίου ο συγγραφέας παραθέτει την περίφημη έκθεση του απεσταλμένου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν για να διερευνήσει την πραγματική κατάσταση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. «Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή. Το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ αι λαϊκαί μάζαι περνούν μίαν αθλίαν ζωήν»,αναφέρει ο απεσταλμένο.   
    TV Χωρίς Σύνορα    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...