M A N I E R
this site the web

Το ιστορικό πείραμα συνεχίζεται

Η απόφαση του eurogroup για το κούρεμα και το νέο δάνειο προς την Ελλάδα είναι πράγματι ιστορική, αλλά για διαφορετικούς λόγους απ αυτούς που επικαλείται η κυβέρνηση.  Η απόφαση επισφραγίζει την συνέχιση ενός κοινωνικού πειράματος χωρίς ιστορικό προηγούμενο, που έχει δύο στόχους: την εφαρμογή μιας βίαιης εσωτερικής υποτίμησης στην ευρωζώνη και την μελέτη των αντοχών μιας κοινωνίας, η οποία,  εδώ και 2 χρόνια, δέχεται διαδοχικά ηλεκτροσόκ και οδηγείται σε εξαθλίωση. Αν το πείραμα πετύχει, θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό νότο και φτάνοντας, μέσω Ιταλίας, στη Γαλλία.

Η  απόφαση για το νέο πακέτο δεν λύνει κανένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
  Το κούρεμα του 53,5%  γίνεται μόνο στο τμήμα του  που αφορά τους ιδιώτες και δεν αρκεί για να βγάλει τη χώρα από το βούρκο των χρεών.

Αντίθετα τα μέτρα που συνοδεύουν την συμφωνία, η μείωση του βασικού μισθού, των συντάξεων και του επιδόματος

ανεργίας  καθώς και η περιστολή των όποιων δημοσίων δαπανών, προμηνύουν μια πολύ πιο δραματική ύφεση, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την επίτευξη του στόχου, στο οποίο υποτίθεται ότι θυσιάζουμε τα πάντα: την μείωση του χρέους στο 120, 5 του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, το –ζήσε Μάη να φας τριφύλλι- σωτήριο έτος 2020.

Στην στοιχειοθέτηση του 120,5(sic) για 8 χρόνια μετά, δεν συνυπολογίζεται τίποτα απ όσα μπορούν να συμβούν στα τόσα χρόνια που μεσολαβούν, από κύκλους ύφεσης της διεθνούς οικονομίας μέχρι διεθνή γεωπολιτικά επεισόδια. Αρκεί η επιδείνωση της κρίσης με το Ιράν ή μια  επίθεση εναντίον του, για να πέσει έξω ολόκληρος ο σχεδιασμός.


Βέβαια οι δανειστές ξέρουν τι κάνουν
. Στους σημερινούς Financial Times δημοσιεύεται «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση η οποία προετοιμάστηκε για τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα «με το πιο αισιόδοξο σενάριο» της έκθεσης, τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Αθήνα ενέχουν το κίνδυνο ύφεσης που θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους και ίσως χρειαστεί και τρίτο δάνειο.

Με την νέα όμως συμφωνία και την δημιουργία του κλειστού λογαριασμού που θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων, μετατίθεται το πρόβλημα της «εξωτερικής» χρεοκοπίας σε «εσωτερική» χρεοκοπία, όπως σωστά
σημειώνει ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης στη συνέντευξη του στο tvxs.gr. Αν τα λεφτά δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, θα περιορισθούν και άλλο οι κοινωνικές. δαπάνες . «Μετατίθεται ένα τεράστιο βάρος της διαχείρισης της κρίσης στην ελληνική πλευρά». Καταδικασμένη να μην τα καταφέρει ποτέ, η ελληνική πλευρά θα εκβιάζεται συνεχώς και θα τεστάρεται με νέα μέτρα για το πείραμα, μέτρα τα οποία φέρνουν και επιπλέον κέρδη στους δανειστές.

Σήμερα  το πρωί, η  αυστριακή εφημερίδα Der Standard δημοσίευσε μια αποκαλυπτική μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών.
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, τα κράτη με τριπλό Α, αυτά δηλαδή που έχουν την υψηλότερη αξιολόγηση όσον αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα, όπως είναι και η Αυστρία, έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη από την όλη υπόθεση με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Τα κέρδη αυτά επιτυγχάνονται , πρώτον λόγω της πληρωμής των τόκων, από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν πάρει δάνεια, όπως πχ η Πορτογαλία, και δεύτερον λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων που πετυχαίνουν όταν τα ίδια τα κράτη ΑΑΑ δανείζονται, εξαιτίας ακριβώς της κρίσης που πλήττει τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία, παραδείγματος χάριν, εκτιμούσε η γερμανική μελέτη, έχει κερδίσει 45 δις ευρώ «μόνο μέσω των αγορών», χωρίς δηλαδή να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της.


Το πρωί, μετά την ανακοίνωση της «ιστορικής» απόφασης για την σωτηρία της Ελλάδας, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εμφανίστηκε ικανοποιημένη,
αν και υπήρχαν ορισμένα.,.. σκοτεινά σημεία.  «Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει καταβάλει έγκαιρα τους τόκους, αλλά από εδώ και στο εξής το κέρδος για την Αυστρία θα είναι μικρότερο, καθώς αποφασίστηκε μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας»!

Με την συμφωνία, τα κέρδη των μνημονιακών τοκογλυφικών δανείων - που στην διεθνή κοινή γνώμη παρουσιάζονται ως βοήθεια προς τους τεμπέληδες Έλληνες χωρίς καμιά αντίδραση από τις  ελληνικές κυβερνήσεις -
, τα κέρδη λοιπόν αυτά μόνο θα διατηρηθούν, έστω και με μικρότερο επιτόκιο, αλλά διασφαλίζονται κιόλας: θα πρέπει να ψάξει κανείς στην ιστορία της αποικιοκρατίας για να βρει συμφωνία η οποία να προβλέπει τη δημιουργία ειδικού κλειστού λογαριασμού, για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του χρέους. Με την δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, εξηγούσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας,  «η Ελλάδα θα δαπανά για αυτά που πρέπει».

Οι υπέρμαχοι της νέας συμφωνίας θα πουν, βεβαίως, βεβαίως, ότι μπορεί όλα τα παραπάνω να ισχύουν, τα κράτη πιστωτές να κερδίζουν, ο ειδικός λογαριασμός να είναι ταπεινωτικός κλπ, αλλά τουλάχιστον αποφύγαμε τη χρεοκοπία
, την επιστροφή στη δραχμή και τα άδεια ράφια των super markets όπου δεν θα υπάρχει παρά οδοντόκρεμα, όπως στη Πολωνία επί πραξικοπήματος Γιαρουζέλσκι(το άκουσα και αυτό στην ελληνική τηλεόραση της οποίας οι υπεύθυνοι, αν λειτουργούσαν οι νόμοι στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί για κατ εξακολούθηση παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου).

Αν πράγματι αποφεύγουμε τη χρεοκοπία, ας δεχθούμε την αυξημένη επιτήρηση που επίσης προβλέπει η συμφωνία.
Αν είναι να μείνουν στα ράφια μόνο οδοντόκρεμες, ας παίρνει η τρόικα κάθε τρίμηνο και χίλια γυναικόπαιδα για σκλάβους, όπως τις παλιές καλές εποχές. Σωθήκαμε όμως;

«Δεν διασώσαμε την Ελλάδα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βυθίζεται στο χάος»,
συμπέραινε ο Γερμανός  καθηγητής οικονομικών Μαξ Οττε, μιλώντας σήμερα στην γερμανική ραδιοφωνία. «Εδώ και δύο χρόνια διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει υπάκουα να καταβάλει τα επιτόκια της στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».                                                                                      TVXS Του Σ. Κούλογλου  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...