M A N I E R
this site the web

Τέλος στην ομηρεία

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης
Δε θέλω μια χώρα θυμωμένη, με πολίτες οργισμένους και φοβισμένους.
Δε μου αρέσει που καίνε γερμανικές σημαίες στο Σύνταγμα, αλλά δεν αντέχω να βλέπω και τις ανίκανες ευρωπαϊκές ηγεσίες να μας κουνάνε το δάχτυλο.
Δε με παρηγορεί η ιδέα, πολίτες να κυνηγούν πολιτικούς, να βρίζουν και να τους τρομοκρατούν, αλλά δεν επιθυμώ, κιόλας, να ξαναδώ στα μάτια μου όλους αυτούς τους πολιτευτές.
Όλους αυτούς, που εδώ και δύο χρόνια γαντζωμένοι στην εξουσία αδιαφορούν για τα προβλήματα του κόσμου. Που δεν ξέρουν τι κάνουν και που μας κατευθύνουν με τις επιλογές τους.
Δεν είναι κακό να μη γνωρίζεις. Κακό είναι μετατρέπεσαι από «εκπρόσωπος του λαού», αγγελιοφόρος και θύτης του κεφαλαίου και των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών.
Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και δύο χρόνια ποτέ δε συζητήθηκε
σοβαρά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αν τα μέτρα μπορούν να είναι «βιώσιμα». Δεν είναι τυχαίο πως ποτέ τα τελευταία δύο χρόνια δε μπήκε στο τραπέζι του κυρίαρχου διαλόγου η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων. Ποτέ μα ποτέ δεν έδωσαν απάντηση στις ερωτήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, οικονομολόγων, πολιτών, ακόμη και βουλευτών της δικής τους παράταξης για το αν τα μέτρα εκτός από βάσανα θα μπορούσαν να φέρουν - έστω και μακροπρόθεσμα - καλύτερες μέρες.
Κανένα σχέδιο, καμία πρόταση, καμία αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούσαν τα πράγματα και μας έφεραν ως εδώ.
Από τότε που ανέλαβε αυτή η ανεκδιήγητη πολιτική ηγεσία, το μόνο που έκανε ήταν να θέτει εκβιαστικά διλλήματα και να προχωρά στα τυφλά.
Ακόμα και σήμερα, στο οριακό σημείο που μας έφτασαν, αδυνατούν να κάνουν το απλό: Να αφουγκραστούν τα ζόρια του κόσμου.
Αντί να επιδιώξουν - έστω και την ύστατη ώρα - να μεταφέρουν την εικόνα της αληθινής Ελλάδας στους δήθεν εταίρους, την πραγματικότητα μιας χώρας που υποφέρει, πραγματοποιούν συναντήσεις επί συναντήσεων, όχι για να βρουν λύσεις, αλλά για να συναποφασίσουν πως θα τα παρουσιάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερο πολιτικό κόστος.
Γι' αυτό από τα κανάλια πληροφορούμαστε για το άγχος του Βενιζέλου πριν από το Eurogroup, γι' αυτό συστηματικά διαβάζουμε για το «ύψος των περιστάσεων», αντί να μαθαίνουμε για τα παγωμένα σχολεία και τα συσσίτια, για τη «στάση πληρωμών» που έχει ήδη ξεκινήσει σε δημόσιο και ιδιωτικά τομέα, για τα αδιέξοδα των νέων και τη δραματική ανεργία, για τα απλήρωτα ταμεία, την παγωμένη αγορά, τις ελλείψεις σε φάρμακα, σε γιατρούς και μηχανήματα στα νοσοκομεία.
Αυτά τα δύο χρόνια κάποιοι Έλληνες ανέβασαν κατακόρυφα τις τιμές των ακινήτων σε Αγγλία και Βερολίνο και γέμισαν τις ελβετικές τράπεζες με ρευστό.
Αυτά τα δύο χρόνια δεν υποφέρει η Ελλάδα που τα «έφαγε». Ούτε οι πολιτικοί που τα «έφαγαν».
Υποφέρει η Ελλάδα που ήταν συνεπής, που δούλευε, που πλήρωνε φόρους, που ήλπιζε σε καλύτερες μέρες. Αυτή η Ελλάδα ζημιώνεται και αυτή η Ελλάδα πληρώνει το μάρμαρο των δραματικών επιλογών.
Κι όμως, έχουν το θράσος και χρησιμοποιούν ξανά τη γνωστή επιτυχημένη συνταγή των εκβιασμών. Έμαθαν και οι «τεχνοκράτες» τα κόλπα. Μας οδηγούν κατευθείαν στην χρεοκοπία. Στην Ελλάδα της φτώχειας και του εξευτελισμού. Αυτή η Ελλάδα δε φοβάται πλέον το παραμύθι με «το λύκο και τη χρεοκοπία», αφού έχει ήδη χρεοκοπήσει.
Σήμερα Κυριακή είναι η ευκαιρία για τον ελληνικό λαό, μετά από τόσα και τόσα, να δείξει τι πραγματικά θέλει. Ας κοιταχτεί στον συλλογικό καθρέφτη. Ας είναι η πρώτη φορά που θα αποφασίσει και θα αναλάβει ο ίδιος τις συνέπειες των δικών του αποφάσεων.
Εδώ και καιρό είμαστε όμηροι των επιλογών, αλλά και των απειλών, διαφόρων αδίστακτων. Πριν να είναι πολύ αργά, ας μπει ένα τέλος σε αυτήν την ομηρία.                                  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...