M A N I E R
this site the web

Ο Παπανδρέου αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια

Εντελώς απελευθερωμένος από τα... εγχώρια δεσμά, ο Γ. Παπανδρέου παραχωρεί συνέντευξη στο "Democracy Now"- από το Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής- αποκαλύπτοντας τα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία- όπως λέει- είναι να προωθήσει διεθνώς την πράσινη ανάπτυξη. Επίσης, αφήνει αιχμές κατά της Goldman Sachs, ενώ τονίζει ότι στηρίζει τους "Αγανακτισμένους" του Κινήματος "Καταλάβετε την Wall Street".

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην Έιμι Γκούντμαν, ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια, απαντά:

"Αυτή τη στιγμή αγωνίζομαι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εδώ στο Ντέρμπαν, για την πράσινη ανάπτυξη, την οποία θεωρώ ως λύση, ακόμα και για την οικονομική κρίση. Όσο μπορούμε να συνεργαστούμε στις κυβερνήσεις, να εργαστούμε και να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να οδηγήσουμε τις οικονομίες μας σε μία διαφορετικού τύπου ανάπτυξη".

Και προσθέτει: "Λοιπόν, αυτό είναι σημαντικό για' μένα. Και
θα το προωθήσω- όχι μόνον αυτό, αλλά και άλλα θέματα σχετικά με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη ανά την Ευρώπη και τον κόσμο".

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει να απαντήσει για το τι θα πράξει στην Ελλάδα, καθότι παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Γκούντμαν, προλογίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό, σημειώνει ότι "εξωθήθηκε σε έξοδο από την εξουσία, όταν πρότεινε δημοψήφισμα".

Κληθείς να σχολιάσει το ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ένας "τεχνοκράτης που δεν έχει εκλεγεί", ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς "στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία, συνεπώς το Κοινοβούλιο αποφασίζει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης".

Προσθέτει ότι στη χώρα μας τώρα υπάρχει "ένας συνασπισμός τριών κομμάτων", και για να υπάρξει αυτός ο συνασπισμός "χρειαζόμασταν κάποιον που να είναι πάνω από τα κόμματα". "Γι' αυτό έχουμε τον Λουκά Παπαδήμο", συμπληρώνει.
Ολόκληρη η συνέντευξη Παπανδρέου                                                                                  Υπεραμύνεται της απόφασης του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος: Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει ακόμα ότι πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα, απαντά: "Εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα στην Ελλάδα θα έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών για το που πάει η Ευρώπη. Και η πρώτη μου επιλογή θα είναι το δημοψήφισμα".
Ερωτηθείς για το ρόλο που έπαιξε η Goldman Sachs στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, λέει ότι πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και την Goldman Sachs, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

"Βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου του ρόλου της Goldman Sachs. Στην Ελλάδα έχει συσταθεί μία κοινοβουλευτική επιτροπή και σύντομα περιμένουμε τα αποτελέσματα", επισημαίνει.

Σημειώνει ότι παρά την κρίση που προκλήθηκε "δεν είδαμε το τραπεζικό σύστημα να αλλάζει", ζητώντας ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για θέματα όπως "τα γυμνά CDS, τους φορολογικούς παραδείσους, τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα".

Σε ερώτημα αν η Ελλάδα είναι υπό την εξουσία αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
, ο κ. Παπανδρέου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι "η Ελλάδα είναι προφανώς εξαρτημένη" και πως "έχουμε το δικό μας μερίδιο της ευθύνης, ειδικά η προηγούμενη κυβέρνηση, για το ότι δανειζόμασταν περισσότερο απ' όσο μπορούσαμε, χωρίς να επενδύουμε σε παραγωγικούς τομείς". 

Στον πρώην πρωθυπουργό ετέθη και το ερώτημα για το αν υποστηρίζει το Κίνημα "Καταλάβετε την Wall Street"
.

"Υποστηρίζω πολλά απ' όσα λένε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο νομίζω ότι η κεντρική ιδέα, ότι πρέπει να υπάρξει αναδιανομή εισοδήματος, ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη των εξουσιών στην κοινωνία μας, είναι απολύτως απαραίτητη για να ανανεωθεί η δημοκρατία μας. Αυτό το αντιλαμβάνομαι ως μία παγκόσμια πρόκληση. Είναι μία πρόκληση και για την Ελλάδα".

Και εξαιτίας αυτής της κατάστασης, όπως λέει, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε "να δώσω τη δυνατότητα στους έλληνες πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας και να πουν στις αγορές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αλλά αυτό θα είναι δική μας επιλογή".

Τέλος, η δημοσιογράφος ερωτά τον Γ. Παπανδρέου για ποιο πράγμα έχει μετανιώσει περισσότερο
.

Απαντά ότι "όταν ανέλαβα πριν από 2 χρόνια την πρωθυπουργία, ο σκοπός μου και η εντολή μου ήταν να αλλάξω την Ελλάδα. Κατέληξα να διαχειρίζομαι την κρίση. Ωστόσο, προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, για να γίνει πιο δίκαιη, πιο διαφανής, πιο φιλο-επενδυτική και πιο πράσινη ως οικονομία".

"Θα ευχόμουν να μην είχαμε αυτή την κρίση, ώστε να προχωρούσαμε μόνο σε αυτές τις αλλαγές, καθώς εάν είχαμε προβεί σε αυτές, τότε η Ελλάδα δεν θα είχε αυτή την κρίση χρέους. Παράλληλα, νιώθω περήφανος που κατάφερα να σώσω την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, μολονότι αυτό είχε μεγάλο κόστος στους έλληνες πολίτες", καταλήγει.  nooz. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...