M A N I E R
this site the web

Ο Φοίβος και οι γάτες

Ο Φοίβος Κρομύδας γράφει για τη σχέση του με τις γάτες

Με τις γάτες η σχέση μου πάει πολύ παλιά. Ήδη όταν είχα γεννηθεί η μάνα μου τάιζε δεκαπέντε που ήταν της γειτονιάς και μέτραγε κεφάλια για να δει αν λείπει καμία. Αυτή όμως με την οποία δέθηκα αρχικά ήταν η Όλιβερ (λάθος προσδιορισμός φύλου προφανώς). Κοιμόταν μαζί μου, έπαιζε όλη μέρα μαζί μου, γένναγε στο δωμάτιό μου. Η Όλιβερ κάποτε γέννησε δύο κούκλους, τον Γρουσούζη (μαύρος, φουντωτός) και τον Μό(ϊκανός). Αφού μας την έκαναν και αυτοί από το σπίτι γέννησε άλλα τρια κουκλιά, το Παγωμένο Αυτί, την Ουρά με την Άσπρη Άκρη και τη δίδυμη αδερφή του, την Without άσπρη άκρη (ήταν η περίοδος με τα ινδιάνικα ονόματα, ά ρε μάνα, από τότε μου ‘καιγες κύτταρα). Το
Παυ (εν συντομία) ήταν ένας από τους πιο αστείους γάτους που είχαμε ποτέ. Μια αγκαλιά ήταν συνέχεια. Όπως τον έπαιρνες αγκαλιά έτσι έμενε, σαν πλαστελίνη. Κοιμόταν στο διπλανό μαξιλάρι από τη μάνα μου, με το κεφάλι στο μαξιλάρι, ανάσκελα, σκεπασμένος μέχρι το στήθος και για να την ξυπνήσει τη χτένιζε με τα νυχάκια του (ταλεντάρα, μια φορά που είχε πάρει άδεια για να έρθει στο σχολείο, την επόμενη πήγε στη δουλειά χτενισμένη α λα Παυ και όλοι της έλεγαν «Με γειές το κούρεμα»). Ο ΟΜΤΑΑ ήταν λίγο πιο φοβιτσιάρης, μας πήρε λίγο καιρό να τον ημερώσουμε ενώ η Without έφυγε από το σπίτι αρκετά μικρή, και αυτοί οι δύο μας την έκαναν, δεν τους στειρώσαμε ποτέ και λίγο δύσκολο να κρατήσεις μη στειρωμένο γάτο στο σπίτι.

Μετά από τρία χρόνια άνευ γουργουρητών ήρθε στο σπίτι η Αμελί την οποία βρήκαμε μικρή να κοιμάται σε ένα δέντρο και τη μαζέψαμε. Α, αυτή ήταν η αδυναμία μου. Μεγαλώνοντας καταλάβαμε ότι ήταν διασταύρωση με αγκύρας και πραγματικά ήταν τόσο όμορφη που και να μην σου άρεσαν οι γάτες δεν μπορούσες να μην την λατρέψεις. Το Αμελί το πήρε μετά από μια συζήτηση που είχαμε με τη μάνα μου καθοδόν προς το χωριό, για το Georgia on my mind του Ray Charles και για το πόσο άχαρο ακούγεται το Γεωργία σε σχέση με το πιο στυλάτο Georgia. Ε, η κουβέντα έφτασε στο Αμελί και, βλέποντας μια ομοιότητα με την πρωταγωνίστρια της ομώνυμης ταινίας, όσον αφορούσε στο ύφος της, βαφτίστηκε έτσι.
Η Αμελί γέννησε με καισαρική στις 16 Μαρτίου του '08, μετά από δώδεκα ώρες άνευ διαστολής (είχε μείνει έγκυος μικρή και είχε πέντε γατάκια). Της έζησαν τα δύο (το ένα ήταν ήδη νεκρό στη γέννα, το άλλο πέθανε μετά από λίγες μέρες και το τρίτο το σκότωσε κατά λάθος η Μίκα, η τότε σκυλίτσα μου Μεγάλο Σάββατο όταν πήγε να φάει από το φαί της), η Τανσού (εμπνευσμένο από τους Δύο ξένους και τον παρόμοιο χαρακτήρα της με τη Χρυσούλα Διαβάτη στο εν λόγω σήριαλ) και ο Λούι (Πανδώρα και Πλάτωνας ανέκαθεν μεγάλη λατρεία) ο οποίος επίσης μας την έκανε. Η Τανσού, παραμονές Καθαράς Δευτέρας του '09, γέννησε το Λούι νο. 2 και την Ιοκάστη. Και ο δεύτερος μας την έκανε, οπότε αφού δεν ευδοκιμούσε το όνομα δεν ξαναβαφτίσαμε άλλο γατί έτσι. Η Ιοκάστη έκανε δύο γέννες. Στη μία τον Κούλη (και αυτός έφυγε) και τη Ριρή (την έφαγε σκύλος πρόσφατα)  και στην άλλη μερικά ακόμα από τα οποία μόνο με το ένα δεθήκαμε αφού τα υπόλοιπα μετά τις διακοπές εγκαταστάθηκαν στην αυλή: τον Τζέρρυ (από το διάσημο ποντίκι αφού σε μέγεθος τον πλησιάζει πολύ).
Το Σεπτέμβριο του '10 ένα αμάξι χτύπησε την Αμελί. Έκλαιγα μια βδομάδα, ήταν σαν να είχα χάσει άνθρωπο. Αυτή η γάτα που σνόμπαρε και αγρίευε όποια γυναίκα επιχειρούσε να με φιλήσει, να με αγγίξει και λοιπά τώρα είναι θαμμένη στο χωριό μου. Πραγματικά μου λείπει πολύ.
Κάπου το Φλεβάρη του '11, μια μέρα είδα τη μάνα μου να έρχεται στο δωμάτιο κρατώντας κάτι μαύρο (δε φόραγα τα γυαλιά μου). «Τρελάθηκε; Μου φέρνει αγκαλιά τις κάλτσες μου;», σκέφτηκα. Έλα μου όμως που οι κάλτσες γουργούριζαν. Αυτός είναι ο Ντίζι (από τον τρομπετίστα, βεβαίως-βεβαίως), το πούμα μας, όπως το φωνάζουμε το οποίο είχαν μαζέψει κάτι Πακιστανοί γείτονες στη αυλή του μαγαζιού τους και επειδή θα έφευγαν από εκεί το μαζέψαμε. Τώρα πηγαινοέρχεται στο σπίτι επειδή φοβάται την Τσάρλι, την σκύλα μας.
Τελευταίο γατάκι είναι ο Ρόρυ (από τον Γκάλαχερ) το οποίο το μάζεψε μια γειτόνισσα και μας το έφερε. Αυτός είναι μια ζωγραφιά, ένα τιγράκι, φουντωτό και παιχνιδιάρικο που λατρεύει να κοιμάται πάνω στο μόντεμ.
Τώρα που είπα για τον Ρόρυ και το μόντεμ, δεν πρέπει να παραλείψω τη συνήθεια της Τανσού να κοιμάται  πάνω στα ντουλάπια της κουζίνας, ξαφνιάζοντας όποιον ανίδεο την βλέπει εκεί. Ναι, τα γατιά μας ήταν ανέκαθεν περιπτώσεις.
Με τις γάτες, αυτό που με δένει είναι η εξυπνάδα τους. Στροφάρουν πολύ γρήγορα, είναι τα πιο έξυπνα ζώα και πραγματικά πρέπει να ιδρώσεις για να τα κατακτήσεις. Την Αμελί δεν την κέρδισα απλά ταϊζοντάς την, πήρε χρόνο και κόπο και πραγματικά είχα δεθεί μαζί της όσο με κανένα άλλο ζώο.
Εύχομαι κάποια μέρα να κερδίσουν το σεβασμό που τους αξίζει και να σταματήσει όλο αυτό το μίσος απέναντί τους. Για να το καταφέρω αυτό, θα είμαι ειλικρινής, θα μπορούσα να βομβαρδίσω όλο τον κόσμο με πυρηνικά και να τον ξαναχτίσω με τα πρότυπα της Αρχαίας Αιγύπτου, μπας και δούμε άσπρη μέρα και εμείς οι γατόφιλοι και όχι αυτή τη συνήθη ξινίλα όσων ανακαλύπτουν τα φιλοζωικά μας γούστα.
ι. O Φοίβος Κρομύδας είναι φοιτητής στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάζεται με τη LIFO. Εκτός από τις γάτες, έχει και μια σκυλίτσα, την Τσάρλι. Η ιστορία της ακολουθεί σε επόμενο ποστ. Lifo Team - ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...