M A N I E R
this site the web

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω;

Οι εφοριακοί είναι εναντίον των δημοσιογράφων: «Αυτοί να μας πουν πώς έκαναν τα λεφτά. Οι υπάλληλοι των πολιτικών που την μια μέρα είναι με τον ένα και την άλλη μέρα είναι με τον άλλο. Τα κανάλια που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις».
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι εναντίον των εφοριακών: «Εκεί να δεις μαύρο χρήμα. Για να σου κλείσουν μια υπόθεση θέλουν ένα αμάξι. Όλοι έχουν περιουσίες στο όνομα της γυναίκας τους, του πεθερού τους, τους ξαδέλφου τους. Και κανείς δεν τολμάει να τους ελέγξει γιατί τραβάνε μια απεργία και σταματούν τα έσοδα».
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εναντίον των ταξιτζήδων:  «Να μας πουν τι δήλωναν όλα αυτά τα χρόνια, που έπαιρναν διπλές και τριπλές κούρσες. Που έκλεβαν τον τουρίστα, τον πήγαιναν από όπου γούσταραν και έβαζαν την διπλή ταρίφα από τις 12 το μεσημέρι».
Οι ταξιτζήδες είναι εναντίον των «ρετιρέ» του δημοσίου: «Οι τεμπέληδες που τους διόρισαν οι κομματάρχες τους και το μόνο που κάνουν είναι να λύνουν σταυρόλεξα και να βασανίζουν τους πολίτες. Πας σε ένα γραφείο και τις βλέπεις όλες με το μαλλί φτιαγμένο και με το νύχι μέχρι εκεί πέρα λες και παίζουν σε ταινία».
Οι ενοικιαστές είναι εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων: «Κάθονται και οικονομάνε. Όλοι οι άλλοι μπορεί να πεινάσουν αλλά αυτοί ποτέ. Γιατί όλα μπορείς να τα κόψεις, το νοίκι όμως θα το πληρώσεις, αλλιώτικα θα σε πετάξει έξω. Δούλεψε κάποτε ο πατέρας τους και τρώνε τώρα από τα έτοιμα».
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εναντίον των καταθετών: «Ούτε βαψίματα, ούτε φύρες, ούτε κινδύνους. Πάνε κάθε πρώτη του μήνα παίρνουν τους τόκους και μην τους είδατε. Άσε που οι μισοί τα έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και κανένας δεν τους εμπόδισε».
Όλοι εναντίον όλων λοιπόν. Δεν έχεις παρά να δεις τα σχόλια κάτω από κάποια κείμενα στο διαδίκτυο. Μην νομίσουν ότι υποστηρίζεις τους δημοσίους υπαλλήλους σου πήραν το σκαλπ οι σχολιαστές. Μην πεις δυο λόγια καλά για τους ταξιτζήδες – λέμε τώρα- θα σε πάρει και θα σε σηκώσει. Και εκτός από τις μάχες μεταξύ των κλάδων έχουμε και τους εμφύλιους μεταξύ των κλάδων. Οι «μισοί» συνδικαλιστές βρίζουν τους προνομιούχους της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ (και οι άλλοι μισοί τους τραπεζικούς). Οι «μισοί» δημοσιογράφοι βρίζουν τους προνομιούχους της ΕΡΤ (και οι άλλοι μισοί τους εργαζόμενους στο Κανάλι της Βουλής). «Λαμόγια», «τρωκτικά», «απατεώνες». Η κρίση έχει χωρίσει την κοινωνία σε πολλά στρατόπεδα που είναι έτοιμα για εχθροπραξίες. Οι περισσότερες αντιθέσεις βέβαια δεν προβάλλονται γιατί μας ενώνει ακόμη το μίσος εναντίον των πολιτικών, της Μέρκελ, των δανειστών κλπ κλπ. Κάθε μέρα όμως κάποιος χαίρεται για τα παθήματα (και τους φόρους) του άλλου. Σαν τους κακούς μαθητές που κρυφογελούν όταν «συλλαμβάνεται» ο διπλανός τους, ελπίζοντας ότι αυτοί θα την γλυτώσουν. Ορισμένοι πολιτικοί δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για αυτούς τους εμφυλίους. Δεν καταλαβαίνουν ότι μια κατακερματισμένη κοινωνία οδηγεί τη χώρα σε εξαφάνιση. Ακόμη κι άμα βρούνε τα λεφτά και τελειώσουν τις «αφαιμάξεις» –που πολύ αμφιβάλω αλλά αυτό είναι άλλο θέμα - ποιος θα εμπιστευθεί ποιόν, «αύριο» και «μεθαύριο». Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν όντως μεγάλα μέτωπα και ισχυρά στρατόπεδα. Δεν είναι όμως κλαδικά. Δεν είναι κακοί οι γιατροί και καλοί οι δικηγόροι. Δεν είναι από την μια μεριά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και από την άλλη οι δημόσιοι. Δεν είναι ένας ο φοιτητής, ένας ο δημοσιογράφος, ένας ο συνδικαλιστής. Παντού θα βρεις λαμόγια, τρωκτικά και απατεώνες. Και παντού θα βρεις εργάτες της λογικής, του δίκαιου και της δημιουργίας. Αρκεί να ζεις ανάμεσα τους βέβαια και να μην παίρνεις τις αποφάσεις διαβάζοντας το ξένο μάνιουαλ.                                                          του Σταύρου Θεοδωράκη  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...