M A N I E R
this site the web

Το δώρο του Hubble για τα 21 χρόνια λειτουργίας του.

Στις 24 Απριλίου έχουμε την 21η επέτειο του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble στο διάστημα. Για να γιορτάσει, η NASA έδωσε στην δημοσιότητα αυτή την εικόνα που δείχνει δύο γαλαξίες που αλληλεπιδρούν. Η εικόνα περιέχει ενδείξεις για ένα παλιό ραντεβού, καθώς και υπαινιγμούς για ένα τρίτο, κρυμμένο αντικείμενο.
Τo ζεύγος των αλληλεπιδρώντων γαλαξιών λέγεται Arp 273. Ο δίσκος του πάνω σπειροειδούς γαλαξία, που ονομάζεται UGC1810, έχει διαστρεβλωθεί από την βαρυτική έλξη του μικρότερου κάτω γαλαξία και μοιάζει σαν τριαντάφυλλο. Ο μεγάλος εξωτερικός βραχίονας του είναι πιθανό να ήρθε σε αυτή τη θέση όταν βούτηξε ο μικρότερος γαλαξίας βαθιά μέσα στον UGC1810. Εν τω μεταξύ, ο πυρήνας του μικρότερου γαλαξία, UGC1813 παρουσιάζει ένα έντονο σχηματισμό νέων άστρων, που επίσης είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσής του με το μεγαλύτερο γαλαξία.
Τώρα εκεί κοντά φαίνεται πιθανόν να υπάρχει και ένας τρίτος.....γαλαξίας που μπορεί να βρίσκεται στο πάνω δεξιό τμήμα της εικόνας, μεταξύ των άκρων των δύο πιο εξωτερικών βραχιόνων του μεγάλου γαλαξία UGC1810.
Η εικόνα είναι απλώς μία από τις χιλιάδες του Hubble που δόθηκαν στην δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της 21-χρονης ζωής του. "Ακόμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια οι νέες εικόνες του Hubble φέρνουν ακόμα δέος και φυσικά αποτελούν μια διαθήκη του πιο διάσημου παρατηρητηρίου," λέει ο Charles Bolden, που οδήγησε το διαστημικό λεωφορείο Discovery για να βάλει σε τροχιά το Hubble το 1990, ενώ είναι τώρα διοικητής της NASA. Δείτε και το σχετικό βίντεο:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...