M A N I E R
this site the web

Φόνοι

Το να αφαιρείς τη ζωή κάποιου, θεωρείται έγκλημα.
Όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις.
Παραδείγματος χάριν, αν αφαιρέσεις τη ζωή από ένα κουνουπίδι, αυτό δεν είναι έγκλημα. Δεν είναι έγκλημα επίσης, αν αφαιρέσεις τη ζωή από ένα πεύκο. Από ένα ψάρι. Από ένα αρνί. Από ένα μοσχάρι.
 Δεν είναι έγκλημα, αν αφαιρέσεις τη ζωή από ένα κοτσύφι ή από ένα λαγό. Ούτε αν αφαιρέσεις τη ζωή από μια γάτα ή από ένα σκύλο. Ή από έναν ελέφαντα. Ή από μια τίγρη.
 Μερικές φορές είναι μάλιστα μια πολύ καλή πράξη, όπως παραδείγματος χάριν αν αφαιρέσεις τη ζωή από μια κατσαρίδα ή από ένα κουνούπι. Ή από ένα ποντίκι. Ή από μια σφήκα.  ...
 Για να το πούμε αλλιώς, έγκλημα είναι, αν αφαιρέσεις μόνο τη ζωή από έναν άλλον άνθρωπο.
 Αλλά και πάλι ο κανόνας αυτός δεν ισχύει απόλυτα. Παραδείγματος χάριν δεν είναι έγκλημα να αφαιρέσεις τη ζωή από κάποιον που απειλεί άμεσα τη δική σου ζωή. Ή αν αφαιρέσεις τη ζωή από τον εχθρό σου σε καιρό πολέμου. Ή αν αφαιρεθεί η ζωή από κάποιον που η Πολιτεία καταδίκασε σε θάνατο.
 Σε άλλες εποχές ή σε άλλους πολιτισμούς ο φόνος που δεν θεωρείται έγκλημα διευρύνεται ακόμα πιο πολύ.
 Παραδείγματος χάριν κάποιος μπορεί να σκοτώσει τη γυναίκα του, επειδή δεν του έμεινε πιστή. Ή την κόρη του, επειδή ατιμάστηκε. Ή το γιο του, επειδή δεν του βγήκε άντρας. Αυτό δεν είναι έγκλημα.
 Μπορεί επίσης να σκοτώσει το συμπολίτη του, επειδή αλλαξοπίστησε ή επειδή δεν έδειξε τον ανάλογο σεβασμό στην κοινή τους θρησκεία. Μπορεί επίσης να σκοτώσει τον ξένο που πρόσβαλε τις θρησκευτικές του αρχές. Γενικά μπορεί να σκοτώσει αυτόν που εμποδίζει τη θρησκεία του να εξαπλωθεί (βλέπε και Σταυροφορίες). Ούτε αυτό θεωρείται έγκλημα.
 Επίσης μπορεί να σκοτώσει το γείτονά του, τον αδελφό του, το φίλο του, αν έχουν διαφορετική πολιτική ιδεολογία που έχει οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
(βλέπε το δικό μας Εμφύλιο).
 Μπορεί να σκοτώσει αυτόν που κυβερνά τη χώρα απολυταρχικά και  καταπιέζει το λαό του. ( Τότε έχουμε τον ήρωα).
 Μπορεί να σκοτώσει το δούλο του, αν κρίνει ότι είναι ένας κακός δούλος (στο παρελθόν αυτό). Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πώς ανδρώνονταν οι νεαροί Σπαρτιάτες: έπρεπε να στήσουν ενέδρα και να σκοτώσουν έναν είλωτα. Με τον έντιμο αυτό φόνο  έμπαιναν στις τάξεις των ενήλικων Σπαρτιατών.
 Επομένως, αν εξαιρέσουμε τις λίγες εκείνες περιπτώσεις που μας απαγορεύεται να αφαιρέσουμε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας, κατά άλλα έχουμε το ελεύθερο να διαπράττουμε φόνους με ήσυχη τη συνείδησή μας. Διότι με τέτοιους φόνους είναι φανερό ότι συμβάλλουμε στο γενικό καλό και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. Οι συνάνθρωποί μας μάλιστα μπορεί και να μας επαινέσουν  υπό κάποιες προϋποθέσεις.
 Για σκεφτείτε το λίγο: από το κουνουπίδι ως τον άνθρωπο η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη φόνους που δεν χαρακτηρίζονται εγκλήματα.                               Καίτη Βασιλάκου: Φόνοι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...