M A N I E R
this site the web

Frankfurter Rundschau: Ο εφιάλτης της δραχμής.

«Η έξοδος από το ευρώ θα έθετε σε λειτουργία στην Ελλάδα ένα οικονομικό σπιράλ θανάτου», γράφει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το όνειρο-εφιάλτης της δραχμής».
Τη συζήτηση για την πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή άνοιξε ήδη μία ομάδα οικονομολόγων, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn, σημειώνει η εφημερίδα και διερωτάται: Τι θα σήμαινε η επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα και για το ευρώ;
Τα 2/3 των Ελλήνων δεν συμφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς είναι σαφές ότι η δραχμή θα ήταν ένα ασθενικό νόμισμα. Όταν η Ελλάδα το 2002 μπήκε στην ΟΝΕ, ένα χαρτονόμισμα των 10.000 δρχ. αντιστοιχούσε σε 30 ευρώ. Το ευρώ έφερε μια σχετική σταθερότητα τιμών και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Επομένως, δεν είναι καθόλου άξιο απορίας ότι οι....περισσότεροι Έλληνες δεν επιθυμούν επιστροφή σε αυτή.
Κατά την άποψη ορισμένων οικονομολόγων, η επιστροφή στη δραχμή θα έδινε τη δυνατότητα υποτιμήσεων του νομίσματος και θα έκανε πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Έλληνα πολιτικό Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την επιστροφή στη δραχμή θα απελευθερωνόταν η Ελλάδα από τη «γερμανική φυλακή του ευρώ». Ο κ. Λαφαζάνης βλέπει την επιστροφή στη δραχμή ως ένα πρώτο βήμα προς το σοσιαλισμό. Ως επόμενα βήματα προτείνει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κρατικοποίηση των τραπεζών, την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης του κεφαλαίου και την εισαγωγή μίας οικονομίας κεντρικού σχεδιασμού.
Αντιθέτως, ο τέως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου θεωρεί τα παραπάνω ως μια βέβαιη πτώση της χώρας σε μία «οικονομική τρύπα».
Πράγματι η επιστροφή στη δραχμή θα είχε δραματικές παρενέργειες, οι οποίες υπερισχύουν σαφώς των αβέβαιων τυχόν πλεονεκτημάτων. Οι Έλληνες θα έπρεπε σε μία τέτοια περίπτωση να πληρώσουν κρατικά χρέη ύψους 340 δισ. ευρώ περίπου με δραχμές, κάτι που θα ήταν αδύνατο, κυρίως λόγω της μεγάλης υποτίμησης του νομίσματος.
Ρεαλιστική θα ήταν μία τέτοια λύση μόνο εάν η Ελλάδα κήρυττε ταυτόχρονα πτώχευση και αναστολή της εξυπηρέτησης των χρεών της. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ετίθετο σε λειτουργία ένα οικονομικό σπιράλ θανάτου με υψηλό πληθωρισμό, συνεχείς υποτιμήσεις και κοινωνικές αναταραχές.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί κάθε τέτοια συζήτηση ως μη ρεαλιστική και επιζήμια στην προσπάθεια της χώρας να θέσει υπό έλεγχο την οικονομική κρίση, ενώ οι φήμες για έξοδο από την Ευρωζώνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μαζική φυγή ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Η επιστροφή στη δραχμή, όμως, δεν θα είχε θανάσιμες συνέπειες μόνο για την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι η επιστροφή στη δραχμή «δεν είναι μεν ταμπού, αλλά είναι λάθος». Ο ίδιος εξέφρασε δημόσια την ανησυχία ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στο ευρώ και θα δημιουργούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και «την αρχή του τέλους του ευρώ».  tvxs. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...