M A N I E R
this site the web

Τι προκαλεί τις αστραπές, όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται;

Συχνά βλέπουμε θεαματικές φωτογραφίες από αστραπές όταν εκρήγνυνται τα ηφαίστεια. Αυτές όμως προκλήθηκαν από τα ηφαίστεια ή είναι απλά μια σύμπτωση;
Πρόσφατα γεωεπιστήμονες τράβηξαν θεαματικές φωτογραφίες με αστραπές σε ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως στο όρος Shinmoedake στην Ιαπωνία, το όρος Eyjafjallajokul στην Ισλανδία το περασμένο έτος και το Όρος Chaiten στην Χιλή το 2008. Ηφαιστειακές αστραπές σε ηφαίστειο της Ιαπωνίας κατά την έκρηξη του στις 28 Γενάρη του 2011

Αν και το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό και έχει.....φωτογραφηθεί από το 1940, όταν έγινε μεγάλη έκρηξη στον Βεζούβιο στην Ιταλία, δεν το βρίσκουμε σε όλους τους τύπους των ηφαιστειακών εκρήξεων, λέει η γεωεπιστήμονας Adele Crozier στην Αυστραλία.
"Ως επί το πλείστον αυτές οι αστραπές συνδέονται με την εκρηκτική ηφαιστειακή δραστηριότητα που παράγει μάγμα και στέλνει ηφαιστειακή τέφρα στην ατμόσφαιρα."
Ενώ πολλοί νομίζουν ότι αυτά τα γεγονότα είναι ταυτόχρονα η Crozier λέει ότι δεν είναι αλήθεια.
volcanic-lighting-2 "Πιθανόν οι αστραπές να συμβαίνουν από τα φορτισμένα σωματίδια της τέφρας που εκτινάσσονται σαν στήλη από το ηφαίστειο. Αλλά οι ηφαιστειολόγοι δεν είναι απόλυτα σίγουροι τί ακριβώς μηχανισμός τις δημιουργεί μέσα σε μια ηφαιστειακή έκρηξη," εξηγεί η Crozier.
Η αστραπή συνήθως προκαλείται από τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος (φορτίων) μεταξύ δύο σωμάτων με αντίθετα φορτία. Η ηφαιστειακή αστραπή, όμως, είναι ασύνηθες φαινόμενο διότι, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, αρχίζει και τελειώνει εντός της εκρηκτικής στήλης και δεν συνδέεται με ένα στερεό σώμα, συνεχίζει η Adele Crozier.
"Μέσα σε μια τέτοια στήλη συνήθως υπάρχει μια συλλογή από σωματίδια καυτής υαλώδους τέφρας, ατμού και αερίου. Όλα αυτά μαζί μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων τέφρας," τονίζει η Crozier.
Αλλά για να μπορούν να συμβούν κεραυνοί θα πρέπει τα σωματίδια να ιονιστούν.
«Όταν όλη αυτή η τέφρα εκτινάσσεται στην ατμόσφαιρα σε μια ηφαιστειακή έκρηξη, τα σωματίδια ξεκινούν ως ουδέτερα, αλλά μετά τη σύγκρουση τους το ένα με το άλλο, μετατρέπονται σε θετικά ή αρνητικά ιόντα».
Η διαδικασία ιονισμού, ωστόσο, δεν αρκεί από μόνη της. Για να δημιουργηθούν οι αστραπές, λέει η Crozier πως τα σωματίδια πρέπει επίσης να διαχωριστούν και να δημιουργηθεί ένα κενό μεταξύ τους.
«Ο διαχωρισμός αυτός μεταξύ των θετικών και αρνητικών σωματιδίων προσφέρει ένα κανάλι για να ρέει η ηλεκτρική ενέργεια. Κι αυτό όντως συμβαίνει», εξηγεί.
Πώς όμως αυτά τα σωματίδια διαχωρίζονται είναι ασαφές, ενώ πολλοί ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα διαφορετικού μεγέθους σωματίδια εγκαθίστανται," στμπληρώνει.
«Μερικοί πιστεύουν ότι τα μεγαλύτερα σωματίδια μπορεί να έχουν θετικά φορτία και τα μικρότερα να έχουν περισσότερα αρνητικά φορτία και καθώς τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν έξω από την ατμόσφαιρα ταχύτερα, αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει τον διαχωρισμό που απαιτείται για την παραγωγή των κεραυνών. Είναι βεβαίως μυστήριο ο ακριβής μηχανισμός. "
Πηγή: ABC News
.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας

Ο θάνατός τους, η ντροπή μας
AYLEN KURDI Το μικρό σου κορμάκι έστεκε ακίνητο στην ακτή Σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε Εσύ πιο πολύ από τον καθένα μας έπρεπε να γελάς με χάδια και παιχνίδια στα γόνατα του πατέρα στην αγκαλιά της μητέρας Όμως όχι Δεν θα προλάβεις να μεγαλώσεις Να ζυγίσεις τις ομορφιές και τις ασχήμιες του κόσμου Να ψηλώσεις σαν τα λιόδεντρα του τόπου σου Πρόλαβες ίσως να κλάψεις γιατί σε τρόμαξε μια βόμβα Η Συρία ήταν λενε μια όμορφη χώρα Τώρα στη Συρία αντηχούν τα πιο θλιμμένα τραγούδια Από τη Δαμασκό μέχρι το Χαλέπι από τη Χόμς μέχρι τη Λαττάκεια και από τον φοβο στέρεψαν τα στήθια των γυναικών από γάλα Θα έπρεπε τωρα να παίζεις να νιώθεις τη ζεστασιά του ήλιου στο προσωπάκι σου Μαζί με τ'άλλα παιδιά Δεν πρόλαβες να μάθεις όμως πως άνθρωποι πεθαίνουν και ξεριζώνονται για να πλουτίζουν οι φταίχτες Αυτό δεν είναι ποίημα Είναι κραυγή Έκκληση για βοήθεια Στον πόλεμο η ποιήση είναι μονάχα ψέμα Η αλήθεια βρίσκεται στο μικρό σου κορμάκι που ακίνητο στην ακτή σιωπούσε μα συνάμα ούρλιαζε γιατί πάνω του διαγραφόταν η ξεφτίλα όλου του κόσμου Η ντροπή μας Νεφέλη AYLAN KURDI جسدك الصغير مسجى على الشاطىء ساكتا ولكنه يهدر فأنت اكثر من اي منا كان من المفترض ان تضحك بالمداعبات وبالعابك على ركبتي والدك او في حضن امك لكن لا.. لم تستطع ان تكبر كي تزن جمال وقبح هذا العالم ام تستطع ان تطول لتنتصب كشجر الزيتون في بلدك . قد تكون قد بكيت لخوفك من قذيفة انفجرت سوريا كانت بلد جميل كما يقولون في سوريا الان لا تسمع الا الترانيم الحزينة من دمشق حتى حلب من حمص حتى اللاذقية ومن الخوف جف الحليب في صدور الامهات كان من المفترض ان تكون الان تلعب ان تلفح الشمس وجهك الصغير ومع اقرانك الاخرين لكنك لم تستطع ان تدرك ان اناسا يموتون واخرون يقتلعون من بلادهم كي يزيد غنى المسؤولين عما يجري هذا ليس شعرا انه صرخة انه نداء للنجدة والمساعدة ففي الحروب لا يعدو الشعر سوى كذبة الحقيقة مسجاة هناك في جسدك الصغير والذي بلا حراك سجي على الشاطىء صامتا ولكنه يهدر ففوقه رسمت مهزلة هذا العالم باسره وفوقه رسم عارنا . نيفيلي
 

W3C Validations

Ένα blog που λέει... οχι, σε κάθε είδους κάγκελα ...ο καθένας μπορεί να σπάσει τα μικρά η μεγάλα κάγκελα που τον περικλείουν.....

Usage Policies

Διαβάστε περισσότερα...